Medojević traži izmjene zakona: Zbog „preletača” ponovo na izbore

Iako smatra da to ne bi bilo idealno rješenje, Medojević tvrdi da bi djelovalo preventivno
18 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 11:44h

Kažnjavanje odbornika “preletača”, zatvorska kazna i oduzimanje na taj način protivpravno stečene koristi sigurno bi preventivno djelovali da se svaki odbornik u lokalnim parlamentima dobro zamisli hoće li za neku protivuslugu promijeniti stranu i tako prekrojiti izbornu volju građana.

To je mišljenje funkcionera Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića koji smatra da je najsnažnija poluga u takvim situacijama aktivnost državnog tužioca i policije, čiji je zadatak da čuvaju ustavni poredak zemlje i otkrivaju ko prekraja izbornu volju građana.

Međutim, kako ne vjeruje da će policija i tužilaštvo u Crnoj Gori izvesti stvari na čistac, Medojević je najavio da će inicirati izmjene izbornog zakona na osnovu kojih bi se, ako dođe do prelaska odbornika sa jedne na drugu izbornu listu, raspisali novi izbori.

Podsjetio je i da amandman, koji je trebalo da tretira to pitanje, nije dobio potrebnu podršku vladajuće većine u Skupštini prilikom usvajanja izbornog zakona, iako je dobio podršku dijela poslanika SDP koji su se žalili na političku korupciju u Podgorici.

“Tu je više pitanje primjene Krivičnog zakonika i ponašanja tužioca, nego nedostatka adekvatnog zakona. Ja ću se truditi da riješimo ovaj problem, pa da u ovakvim slučajevim raspisujemo nove izbore. Pokrenućemo izmjene izbornog zakona u tom pravcu”, rekao je Medojević.

Iako smatra da to ne bi bilo idealno rješenje, Medojević tvrdi da bi djelovalo preventivno, kako se vlast ne bi formirala na bazi političke korupcije, pritisaka ili trgovina.

“Najbolje bi bilo da se otkriju stvarni motivi zašto su Uroš Čukić u Andrijevici, Slaviša Guberinić u Podgorici i Drago Đurović u Nikšiću promijenili odnos i podržali jedan režim koji tako vlada 23 godine. Važno je da se znaju motivi, jer je ovdje slučaj o kupovini, političkoj korupciji koja mora biti procesuirana”, rekao je Medojević.

On je pojasnio da je neophodno praviti razliku između podrške nekoj drugoj opciji, kada poslanik ili odbornik nije saglasan sa odlukama koje se protive njegovim ideološkim ubjeđenjima, od situcije kada je riječ o političkoj korupciji.

“Kada neko želi da iskoristi novac ili informacije koje mu službe bezbjednosti mogu dati o nekom odborniku ili poslaniku, da bi se na njega mogao vršiti nezakoniti uticaj da donese ovu ili onu odluku. Postoji dosta indicija i osnovane sumnje da se u slučaju Andrijevice i Podgorice, a sada i Nikšića, radi upravo o ovom drugom slučaju. Dakle, o nezakonitim uticajima na promjenu političke volje”, rekao je Medojević.

Upravo to bi, kako je istakao, trebalo da bude pitanje za policiju, ANB i Tužilaštvo.

“Koji bi trebalo da pokrenu istragu i utvrde zbog čega je na svom prvom radnom danu Đurović tako drastično promijenio svoju odluku. Čak je i potpisao da želi novo glasanje, a onda izašao sa odbornicima DPS-a”, rekao je Medojević, najavljujući da će na Odboru za bezbjednost i odbranu zatražiti informacije od nadležnih povodom slučaja političke korupcije.

Marić: Slobodni mandati samo na papiru

Prema mišljenju pravnika Borisa Marića jedna od solucija za zaustavljanje “preletača” je normiranje vezanih mandata, prema kojima bi sudbina poslanika i odbornika zavisila od partijskog vođe. Iako, kako je pojasnio, ne zagovara vezane mandate, Marić je rekao da realnost ukazuje da je objektivno stanje u praksi takvo.

Međutim, upravo su ranije međunarodne institucije, poput Savjeta Evrope, tražili da mandati budu slobodni, odnosno da njima raspolažu odbornici i poslanici, a ne partije.

"Mi imamo normativno slobodne mandate, a suštinski partijski lideri pokušavaju da od partijskih predstavnika u lokalnim, pa i državnom parlamentu naprave svoje istomišljenike koji će bespogovorno slijediti volju centrala, gdje je sasvim prihvatljivo da tajno glasanje bude pretvoreno u javno, da slobodni mandat suštinski bude pretvoren u mandat kojim rukovodi lider partije", rekao je Marić.

Zato smatra da je zdravije "normirati faktičko stanje", što u ovom slučaju znači mandate proglasiti vezanima. "Tada bi sudbina poslanika i odbornika isključivo zavisila od partijske volje. Lično ne zagovaram vezane mandate, ali realnost ukazuje da je objektivno stanje u praksi takvo", rekao je Marić. On je rekao da slični slučajevi ne znače da će svaka sljedeća opština sa tijesnim rezultatom doživjeti sudbinu Nikšića. "Ali je činjenica da je sistem lokalne samouprave zreo za transformaciju po više osnova. Izborni sistem je vidno neodrživ, finansijski sistem je pretvoren u pravljenje dugova, politički sistem služi za potkusurivanje političkih aktera. Bavimo se posljedicama i to nije dobro", zaključio je Marić.

Galerija

Bonus video: