CDT: Vlada slabo informiše o integracijama

Koordinatorka ovog projekta Biljana Jovanović je kazala da Vladina strategija nikada nije zaživjela na pravi način
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 15:13h

Vlada slabo informiše građane o procesu evrointegracija, pa su taj posao u najvećem dijelu na sebe preuzele nevladine organizacije i mediji. Uz to, ne postoji stalni izvor objektivnih informacija, vrlo malo je euroskeptika i onih koji preispituju namjeru Crne Gore da postane članica EU.

To su ocijenili predstavnici Centra za demokratsku tranziciju (CDT) koji su predstavili rezultate istraživanja i preporuka u okviru projekta EUphoria – podizanje javne svijesti o evropskim integracijama.

Rezultati i preporuke se odnose na analizu i sprovođenje Komunikacione strategije za informisanje javnosti o procesu pridruživanja Crne Gore EU, sa osvrtom na uporedne prakse i dobra iskustva u regionu.

Koordinatorka ovog projekta Biljana Jovanović je kazala da Vladina strategija nikada nije zaživjela na pravi način i da se na tome mora da poraditi: „Sada je formirana nova Vlada i stekli su se uslovi da se strategija revidira, kako bi odgovornila na nove izazove i nove procese u evropskim integracijama.”

Ona je podsjetila na posljednje istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da je podrška ulasku u EU znatno manja u odnosu na prethodne godine i iznosi 59 odsto, ali i naglasila da to niko nije analizira niti je utvrđivao razloge.

Samo jedan akcioni plan

Predsjednica CDT-a Milica Kovačević je podsjetila da Vladina strategija donijeta 2010. godine kao i da je dokument pripremljen bez analize dometa prethodne strategije.

“Sama po sebi nije bila loša, ali je postojao problem sa njenom implementacijom i samo jednim akcionim planom“, kazala je Kovačević uz napomenu da se postojeća strategija ne primjenjuje i da za njenu implementaciju nije opredijeljen novac.

Govoreći o praksi zemalja regiona, predstavnica CDT-a je ukazala da je potrebno uraditi istraživanje javnog mnjenja gdje bi dobili objektivnu informaciju, koje su potrebe građana i na čemu je bazirana njihova podrška.

Prema njenim riječima, mora postojati novac u budžetu koji će omogućiti kvalitetnu i pravovremenu realizaciju aktivnosti i mjera.

„Samo dobro isplanirana i koordinirana saradnja svih segmenata društva koji su akteri ovog procesa može dovesti do toga da proces informisanja javnosti bude efikasan“, poručila je Kovačević.

Ona smatra da je to pitanje kojem se mora pristupiti sa najvećim stepenom ozbiljnosti jer da bi građani izašli na referendum i odlučili o ovom ključnom spoljno-političkom prioritetu Crne Gore moraju na vrijeme biti informirani.

“Kako sada stvari stoje, nisu svjesni ni kuda idu ni šta ih na tome putu očekuje“, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: