Došli bismo pod uslovom da se Sonji Nikčević verifikuje izbor za predsjednicu SO Nikšić

"Koalicija Za evropski Nikšić tražila da sjednica počne 45 minuta kasnije kako bi uspjeli da obavijeste odbornike da dođu, što nijesu uspjeli"
55 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 12:04h

Predsjednik OO DPS-a Radivoje Lala Nikčević kazao je da ih je predsjedavajući Gojko Tomić sinoć oko 19 časova obavijestio da će danas biti održan nastavak konstitutivne sjednice.

"Nakon jučerašnje izjave Branka Radulovića bio sam u dilemi da li Radulović, kao potpredsjednik Skupštine zakazao nastavak sjednice. Imam utisak da je na sebe preuzeo veliku odgovornost i čini mi se da je vršen pritisak na predsjedavajućeg da se zakazaže nastavak sjednice“, kazao je Nikčević.

Prema njegovim riječima jutros u devet časova Tomić je održao sastanak sa predsjednicima stranaka, a Koalicija za Evropski Nikšić je insistirala da sjednica bude nastavljena tamo gdje je prethodna završena i da Sonja Nikčević, njihov kandidat, bude ozvaničena za predsjednicu SO. Podsjetio je da je na prethodnom nastavku konstitutivne sjednice Nikčevićka tajnim glasanjem, "legalno, većinom glasova“ izabrana za predsjednicu SO.

Sjednica odložena, nema predstavnika Koalicije za evropski Nikšić i Draga Đurovića >>>

"Predsjedavajući je, na naše upozoravanje da ulazi u zonu krivičnog zona i da pravi pravno nasilje, bio u obavezi da konstatuje da je naš kandidat tajnim glasanjem izabran za predsjednika SO, što on nije uradio", kazao je Nikčević i podsjetio na detalje sa prethodno održanog nastavka sjednice.

Kazao je i da nigdje u statutu ne postoji mogućnost ponovnog izbora već samo ponovnog prebrojavanja glasova i da je opozicija to uradila tri puta, a rezultat je uvijek bio isti – Nikčevićka je imala 21 glas, a Janko Vučinić, kandidat opozicije, 20.

"To što su oni uradili je pravni nonses, teror nad pravom i moralno degradiranje svakoga ko je pokušao tako nešto da radi“, kazao je Nikčević.

On je kazao da je koalicija Za evropski Nikšić tražila da sjednica počne 45 minuta kasnije kako bi uspjeli da obavijeste odbornike da dođu, što nijesu uspjeli, a da bi oni prisustvovali sjednici samo pod uslovom da se Sonji Nikčević verifikuje izbor za predsjednicu SO.

"Ne želimo da učestvujemo u pravnom teroru i nezakonitim radnjama. Tražili smo da sjednica bude makar u 16 časova ali oni to nijesu prihvatili jer im je ovo trebalo zbog sjednice Skupštine Crne Gore. A nama ovo treba za Nikšić i njegove građane“, istakao je predsjednik OO DPS-a.

On je kazao da bi Sonja Nikčević trebalo da zakaže novi nastavak sjednice ali da će se odazvati ukoliko to Tomić uradi prema poslovniku.

Za razliku od njega predsjednik OOSDP-a Milorad Jovanović kazao je da je za njega legitimna samo ona sjednica koju Nikčevićka sazove, a da će se na nivou partije odlučiti da li prisustvuju nastavku sjednice koji će biti naredne sedmice i koji će sazvati Tomić.

"SDP poštuje zakon i proceduru i za nas je na prošloj sjednici Sonja Nikčević izabrana za predsjednicu i ona po mom mišljenju treba da zakazuje sjednicu. Ako neko misli da ona ne treba da bude predsjednica može da pokrene zakonsku proceduru da se ona smijeni ili putem suda da se to riješi, a treća varijanta ne postoji. Kao legalisti mi poštujemo taj princip", kazao je Jovanović.

I on i Nikčević su prozvali Pozitivnu i dešavanja u toj partiji.

"Nova partija, iako su njeni lideri u toku kampanje, bar hiljadu puta rekli da neće praviti koalicije ni sa jednom ni sa drugom stranom, poslije izbora su mišljenje promijenili i u Nikšiću je nastao politički cirkus koji je trajao mjesec i po, a mi ničim nijesmo doprinijeli da on traje", kazao je Jovanović.

Nova partija, iako su njeni lideri u toku kampanje, bar hiljadu puta rekli da neće praviti koalicije ni sa jednom ni sa drugom stranom, poslije izbora su mišljenje promijenili i u Nikšiću je nastao politički cirkus koji je trajao mjesec i po, a mi ničim nijesmo doprinijeli da on traje

"Onaj ko sumnja u legalnost izbora može da to pokrene u redovnom postupku. Angažovan je i tužilac i svi državni organi i nema nikakvih problema. to nema veze sa nama. Bolje bi bilo da oni razmisle o sebi i svojoj stranci. Da se zapitaju zašto je na drugom nastavku sjednice Vera Miljanić napustila partiju u šta je rekla, a on je jedan od jačih kadrova u Pozitivnoj. Poslije toga se desilo ovo sa Dragom Đurović.

Jedna stranka gubi 30 odsto odbornika na još nezavršenoj sjednici i ne gleda sebe i svoj sastav i način na koji je formirana već traži od nas da rješavamo njihov problem. Neka vidi Pozitivna zašto se desilo da na prvoj sjednici njihov dogovor ne uspije i da jedan iz DF sluša himnu, a njih 11 ne. Među njima je bio i onaj odbornik koji je bio 29. novembra kandidat za predsjednika SO“, kazao je Nikčević.

Bonus video: