Evropski parlamentarci pohvalili ali i upozorili: Bez tolerancije prema korupciji

Izvještilac Čarls Tanok je pozvao vlast u Podgorici da se usredsrede na ustavne promjene
14 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 21:17h

Članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) iz zemalja Evropske unije naglasili su potrebu da Crna Gora nastavi borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i poveća zastupljenosti žena parlamentu, ali i iskazali uvjerenje da će Vlada na čelu sa novim-starim premijerom Milom Đukanovićem nastaviti proevropski put.

Na sjednici zajedničkog Parlamentanog odbora kojoj je prisustvovalo 14 crnogorskih poslanika, prilikom rasprave o Nacrtu deklaracije o Crnoj Gori koja se nastavlja danas, čula su se manje-više “umotana” upozorenja da treba nastaviti sa reformama, kao i da slučajeve napada na novinare treba istražiti do kraja i kazniti počinioce.

"Svi znamo na kojim su poljima potrebna dodatna postignuća, to je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, makar to nije samo zlo koje je vezano za Crnu Goru, nego sve zemlje zapadnog Balkana. To je krivično djelo koje je baš najveća mana društava iz regiona”, kazala je mađarska poslanica Kinge Nec i dodala da od nove Vlade očekuju “da neće biti nimalo tolerantnija prema ovome nego što bi trebalo.”

Ona je kazala da je pluralizam medija nezaobilazan i da građani imaju pravo na slobodne medije: “Znamo i da se u EU situacija oko toga pogoršava, ali u regionu je ono specijalno istaknuto. Neriješena pitanja vlasništva nad medijiama bolna je tačka.”

Evropski poslanici su juče istakli da je veliko dostignuće Vlade bilo uključivanje civilnog sektora i naglasili da se to i ubuduće nastavi: "Nadamo se da će novi premijer nastaviti održati društveni proevropski konsensus koji je do tada postojao.”

"To je vrlo težak posao, a Crna Gora ga ne mora, jer je manja, manje obaviti. Posao je isti za velike i male"

Govoreći o značaju veće zastupljenosti žena u parlament, Nec je primjetila da među crnogorskim poslanicima koji su članovi POSP-a nije bila nijedna žena: “Zar je moguće da su u Brisel došli do jednoga sami muškarci? Zar je to moguće?", prokomentarisala je ona.

Evropska parlamentarka Doris Pak je kazala da je Crna Gora sve iznenadila i da je obim napretka, kad se uporedi početna tačka, impresivan.

“Vi se zaista razvijate, i to puno više nego smo mi ovdje očekivali", rekla je ona i dodala da Crna Gora ipak ima mnogo manje problema nego bilo koja zemlja u komšiluku.

"Koji su vaši odnosi s Rusijom?" zanimalo je uticajnu poslanicu partije Zelenih Ulrike Lunaček, koja je bila nekoliko puta u Crnoj Gori, ali je kazala da se boji da "betonski hoteli ne naškode divnim ljepotama crnogorske obale”.

“Ako uporedite EU i Rusiju u kakvom su oni odnosu. Ne mislim da su ruske invesitcije kod nas veće nego kod bilo koje druge zemlje u regionu", odgovorio je šef crnogorske diplomatije Nebojša Kaluđerović. "Bilo je pojava koje se i nama nisu svidjele, ali u svemu ruska ulaganja su na četvrtom ili petom mjestu, poslije Njemačke, Italije, Norveške, Mađarske" odgovorio je on i dodao: "Naš prioritet su evroatalantske integracije, NATO i EU - to je definitivan priroritet".

Obrativši se demohrišćanki Doris Pak Radunović je kazao:"A vi ste najbolji saveznik Mila Đukanovića"

Izvještilac Čarls Tanok je pozvao vlast u Podgorici da se usredsrede na ustavne promjene jer će one, između ostalog, imati i dobre posljedice za ritam reformi pravosuđa, makar te pravosudne reforme zavise i o povećanju efikasnosti državne uprave.

Tanok je rekao da je Crna Gora mala zemlja, u kojoj svako svakog poznaje, pa može biti i nastojanja da se utiče na sudije. Podgorica revnosno radi na uspostavljanju nezavisnosti sudstva, kazao je Tanok, napominjući da je to njegova generalna ocjena.

Parlamentarka iz Slovenije, Tanja Fajon, koja je i izvještač EP za vize, rekla je da očekuje da će početkom 2013, parlament odobriti posebnu direktvu koja će omogućiti članicama da lakše suspenduju vize za jednu ili više zemalja zapadnog Balkana.

"Crna Gora nije na listi zemalja koje bi trebalo da se toga boje, ali situacija oko ovog je generalno loša. Srbiji i Makedoniji koje imaju veći broj lažnih azilanata, odnedavno se pridružila i BiH . Mislim da bi bilo dobro da sve zemlje zapadnog Balkana u narednom razdoblju jako povećaju budnost kad je riječ o vizama. Potrudimo se da to pitanje nikad ne dođe na dnevni red", rekla je Fajon.

Iz Ministarstva pravde i ljudskih prava je juče saopšteno da je potpredsjednik Vlade Duško Marković u Briselu saopštio da je jedini politički cilj koji uživa konsenzualnu i bezrezervnu podršku u Crnoj Gori – članstvo u EU.

On je istakao da je analitičkim pregledima za pregovaračka poglavlja započet proces koji je zahtjevan, ali i višestruko koristan jer “reformiše državu, ali i preobražava društvo, vremenski je dug, ali istorijski dugoročan".

U EK čekaju spisak rezultata u borbi protiv kriminala

Direktorice Direktorata za Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru u Evropksoj komisiji Kas Granje je kazala da je od aprila prošle godine, kad je održana zadnja sjednica ovog odbora, Crna Gora napravila velike korake i da je, uz Hrvatsku "dobra priča" koja to treba i ostati.

"Skrining ćemo završiti u junu naredne godine. Moram reći, da smo vrlo, vrlo zadovoljni kapacitetima koje ste pokazali. U Crnoj Gori zaista razumiju suštinu, ono o čemu se radi. Sad zaista imamo sasvim jasnu sliku stanja u Crnoj Gori i moći ćemo napraviti dobar plan" i dodala: "Od Crne Gore očekujemo finalizaciju ustavnih reformi i listu rezultata u borbi protiv organizovnog kriminala.”Granje je kazala i da Crna Gora dobro napreduje u harmonizaciji zakona.

"To je vrlo težak posao, a Crna Gora ga ne mora, jer je manja, manje obaviti. Posao je isti za velike i male. Morate se dobro pripremiti za korištenje fondova.” Ona je rekla i da se na osnovu diskusija o poglavljima 23 i 24 sada može sačiniti akcioni plan. "To je taj novi pristup - forsiranje 23 i 24", rekla je.

Doris Pak oduševila Radunovića

Debata u EP je poprimila intenzivniji ton nakon intervencije Slavena Radunovića koji je rekao da se samo 38 odsto građana Crne Gore slaže sa ulaskom Crne Gore u NATO, dok uvjerljivo natpolovični broj, čak i danas, tvrdi da žele samo u EU: "Molim da se jasno razjasni da članstvo u EU-u ne zavisi o članstvu u NATO-u. A, čujemo da je ovoj vladi to prioritet, baš NATO, dok za EU čujem da su rekli da može pričekati".

Radunović je podsjetio da neki slučajevi pranja novca još uvijek ostaju sudski neistraženi i da je sloboda medija posebno bolna tačka. “Podsjećam vas da je samo nekoliko dana nakon što je Milo Đukanović došao na vlast, tužio Vijesti i Dan zbog napisa o korupciji, dok je te iste slučajeve korupcije već osudio sud u SAD”, kazao je on uz podsjeća da su Vijesti, Dani i Monitor osnovali "Savjet za štampu".

Obrativši se demohrišćanki Doris Pak Radunović je kazao:"A vi ste najbolji saveznik Mila Đukanovića". Primjedba se nije odnosila na nešto konkretno, nego čini se, na impresiju koju je ugledna Njemica ostavila na Radunovića.

Bonus video: