Krivokapić raspisuje izbore u januaru

Krivokapiću je ostavljena mogućnost da mnogo prije isteka mandata Filipu Vujanoviću raspiše izbore, ali on to nema namjeru da uradi
70 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 15:06h

Šef parlamenta Ranko Krivokapić planira da u prvoj polovini januara sljedeće godine raspiše predsjedničke izbore, saznaju Vijesti” iz izvora bliskih predsjedniku parlamenta.

To znači da bi predsjednički izbori mogli da se održe krajem marta ili u prvoj polovini aprila.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, izbore za šefa države raspisuje predsjednik Skupštine “najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika” i od raspisivanja do dana njihovog održavanja “ ne može proteći manje od 60 ni više od 90 dana”.

Prema nekim istraživanjima, poslije Vujanovića, Mila Đukanovića i Igora Lukšića, sljedeća popularna ličnost iz DPS je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, koja će izvjesno biti i u novoj Vladi

Drugi predsjednički mandat Vujanović je počeo 23. maja 2008. godine polaganjem zakletve u Skupštini, nakon što je 6. aprila pobijedio u prvom krugu izbora.

To znači da je krajnji zakonski rok do kada Krivokapić mora da raspiše izbore do 22. januara.

DPS je nedavno sa svojim partnerima, SDP-om, LP-om, BS, HGI, Forcom i DP potpisao Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju, prema kojem će predsjednički kandidat biti iz redova najjače partje.

“Partije su saglasne da dogovorom podrže kandidata DPS-a za predsjednika Crne Gore, koji bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima”, navodi se u sporazumu.

“Partije su saglasne da dogovorom podrže kandidata DPS-a za predsjednika Crne Gore, koji bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima”, navodi se u sporazumu

Istraživanja javnog mnjenja već duži period pokazuju da je Vujanović najpopularnija ličnost u Crnoj Gori, ali to ne znači da neki drugi kandidat iz DPS-a nema veće šanse za pobjedu. Vujanović taj rejting uživa samo zahvaljujući najboljoj srednjoj ocjeni. Osim toga, SDP uporno ponavlja da na predsjedničkim izborima neće podržati Vujanovića koji bi u eventualno izbornu trku ušao tako što bi on i njegova partija morali da objasne kako ima pravo na treći mandat, što osporava Krivokapić i dio stručne javnosti.

Prema nekim istraživanjima, poslije Vujanovića, Mila Đukanovića i Igora Lukšića, sljedeća popularna ličnost iz DPS je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, koja će izvjesno biti i u novoj Vladi.

Da bi DPS mogao imati problema prilikom izbora predsjedničkog kandidata, ako se opet ne odluči za Vujanovića, ukazuje činjenica da su predsjednik i još dva potpredsjednika u izvršnoj vlasti. Jedini čelnik DPS koji je trenutno bez funkcije u državnoj vlasti je Svetozar Marović.

Međutim, drugi izvor “Vijesti” iz DPS-a, ne sporeći da ozbiljno razmatraju rezulate javnog mjenja, ukazao je da se moraju poštovati partijska pravila i mišljenje infrastrukture. On je kazao da kandidata DPS za predsjednika države mogu da predlože mjesni i opštinski odbori, da to sve sumira Predsjedništvo, nakon čega konačnu odluku donosi Glavni odbor.

Galerija

Bonus video: