Bojanić: Neće biti više pregovora, DF da se odluči do četvrtka

Bojanić je pojasnio da je funkcija predsjednika Skupštine Opštine Nikšić nametnuta Pozitivnoj Crnoj Gori
85 pregleda 190 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 14:20h

Generalni sekretar Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da više neće biti pregovora oko formiranja vlasti u Nikšiću, već da je na Demokratskom frontu da do četvrtka odluči da li će prihvatiti predlog koji su im oni sinoć uputili.

Bojanić je kazao da mu je žao što je odbornica Pozitivne u Nikšiću, Vera Miljanić, podnijela ostavku na tu funkciju i naveo da je to njen lični čin i da oni tu odluku prihvataju sa punim uvažavanjem.

On je istakao da će njeno mjesto u Skupštini u Nikšiću zauzeti sljedeći sa liste Pozitivne Crne Gore.

On je rekao da je Pozitivna poslala dokument koji ne sadrži ništa novo, osim što se traži da se potpišu svi učesnici i svi konstituenti DF. "Iz razloga što smo u dosadašnjim pregovorima imali različta tumačenja od pojedinih konstituenata DF i smatrali smo da se potpisi svih njih moraju naći na tom dokumentu", rekao je Bojanić na konferenciji za novinare.

Bojanić je pojasnio da je funkcija predsjednika Skupštine Opštine Nikšić nametnuta Pozitivnoj Crnoj Gori, jer Socijalistička narodna partija i DF nisu htjeli da daju podršku jedni drugima.

Međutim, Pozitivna ima kandidata za tu funkciju i to je Rade Milošević, dodao je Bojanić

Đukanović neće da bude predsjednik Opštine Nikšić

Konstitutivna sjednica nikšićkog parlamenta nije održana u 10 časova kao što je zakazanom pošto su opozicione partije zatražile njeno odlaganje.

Nova sjednica je zakazana za čevrtak u 10 časova.

Prema riječima Milutina Đukanovića, kandidata za predsjednika Opštine Nikšić, do dogovora između Demokratskog fronta, Pozitivne i SNP nije došlo.

"Sinoć u 22 časa smo se dogovorili da predsjednik grada bude iz DF, a Skupštine iz Pozitivne, međutim u dva i trideset dobili smo novu platformu Pozitivne u kojoj se ne nalazi ništa od onoga što je dogovoreno.

Tražili su ne da zamrznem funkciju u stranci već da istupim iz nje, kao i da se poštovanje državnih simbola ne odnosi samo na funkcije na lokalnom već i na državnom nivou.

Ja, Milutin Đukanović, ne želim da budem kandidat za predsjednika Opštine jer neću da budem kočnica formiranju nove vlasti", kazao je Đukanović prije početka skupštine.

Ostavka Vere Miljanić

Predsjednik Skupštine je tražio odlaganje sjednice za 15 minuta da bi se dogovorio sa predstavnicima stranaka, dok je Janko Milatović je zatražio da se skupština odloži za 16 časova, kako bi se dogovorili sa Pozitivnom oko novih detalja.

Prije nego što je o tom prijedlogu bilo moguće raspravljati istupila je Vera Miljanić iz Pozitivne Crne Gore koja je podnijela ostavku kako na mjesto odbornika tako i na članstvo u toj partiji

Miljanić je kazala da ne podržava način pregovora koji je njena partija vodila sa DF zbog čega i nije pozivana na razgovore, te da je protiv "političke mućkalice koja se u Nikšiću odigrava".

"Nikada neću biti za onu vlast koja ne podržava zakone i državne simbole Crne Gore", kazala je Miljanić i dodala da je njena ostavka moralni čin i obaveza prema građanima, kao i da su u toku pregovora isplivale "retrogradivne stranke koje nijesu željele promjene na lokalnom nivou".

Perić: Samo potpišite što je dogovoreno

Direktor Pozitivne Crne Gore je za portal "Vijesti" kazao da njihov odgovor ne predstavlja dodatno uslovljanje, već da se potpiše ono što je dogovoreno.

"U tom smislu prostora za dodatne razgovore i pregovore nema. Državni simboli se moraju poštovati od svih konstituenata Demokratskog fronta na svim nivoima i tu nema više rasprave. Očekujemo odgovor Demokratskog fronta. Ukoliko je odgovor negativan izbori su neminovnost", rekao je Perić.

Ukoliko neko ne želi preuzimanje odgovornosti jer ponovo imamo situaciju izigravanja onog što je dogovoreno, to nije problem Pozitivne Crne Gore, zaključio je Perić.

Galerija

Bonus video: