Nestranački Đukanović u zamjenu za poštovanje simbola

U predlogu Pozitivne pojašnjava se da to, između ostalog, podrazumijeva sviranje i pjevanje sve četiri strofe himne
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 09:04h

Pozitivna Crna Gora glasaće danas da kandidat Demokratskog fronta Milutin Đukanović bude gradonačelnik Nikšića, ako on prije sjednice lokalnog parlamenta istupi iz članstva u Novoj srpskoj demokratiji (Nova) a konstituenti Fronta potpišu da će poštovati državne simbole.

Nakon cjelodnevnih pregovora o formiranju vlasti u Nikšiću, stranka Darka Pajovića poslala je sinoć čelnicima Fronta tekst sporazuma o tehničkoj saradnji prema kojoj predsjednik gradske skupštine neće biti iz Fronta, dok se funkcije u gradskim upravama neće dijeliti prema Dontovom količniku.

“Ovim želimo pokazati veći stepen odgovornosti prema građanima Nikšića za sprečavanje raspisivanja novih izbora. I to je jedini razlog zbog čega vaš ultimativni zahtjev prihvatamo”, navodi se u pismu Pozitivne.

U Pozitivnoj očekuju da se tehnička saradnja uspostavi prije sjednice gradskog parlamenta i tako ispoštuje posljednji zakonski rok za imenovanje predsjednika lokalnog parlamenta. Zahtijeva se da prije sjednice lokalnog parlamenta svi konstituenti Fronta potpišu da će poštovati državne simbole, te da će u slučaju nepoštovanja i neisticanja državnih simbola saradnja biti prekinuta.

U predlogu Pozitivne pojašnjava se da to, između ostalog, podrazumijeva sviranje i pjevanje sve četiri strofe himne.

“Poštovanje i isticanje državnih simbola važi za sve članove potpisnike na lokalnom i državnom nivou. Nepoštovanje himne uključuje i izbjegavanje prisustvovanju prilikom njenog intoniranja”, navodi se u predlogu Pozitivne.

Predstavnici nikšićkih odbora Fronta, Pozitivne i SNP-a su nakon sinoćnjeg sastanka najavili da će u gradu pod Trebjesom danas biti i zvanično konstituisana nova vlast. Đukanović sinoć nije htio da komentariše detalje dogovora navodeći da ide na dodatne konsultacije, dok je predsjednik nikšićkog SNP-a Dragutin Bata Raičević kazao da je nakon 45 dana pregovora postignut dogovor.

"Završeno je. Vlast je konstituisana. Front ima neke dodatne konsultacije i to je na njima da riješe", kazao je Raičević, dok je Veselinka Peković kazala da je SNP sve vrijeme bio kohezioni faktor i zalagao se za formiranje koalicije u Nikšiću.

Predstavnik nikšićkog odbora Pozitivne Ivan Radojičić rekao je da će danas sigurno biti izabran prvi čovjek lokalnog parlamenta.

"Predsjednik Skupštine biće sigurno izabran, a za izbor predsjednika opštine napravićemo dodatne konsultacije jer je to u pregovrima bila sporna stvar. Smatramo da je stvar gotova i da će se formirati vlast u Nikšiću", kazao je Radojičić.

“Vijesti” nezvanično saznaju da se sinoć dugo vodila polemika oko izbora predsjednika Skupštine, budući da u Frontu nijesu željeli da odustanu od pozicije prvog čovjeka opštine. Naknadne konsultacije u Frontu vođene su zbog zahtjeva Pozitivne da njima pripadne mjesto predsjednika Skupštine.

Direktor Pozitivne Srđan Perić juče ranije je kazao da je, predlažući Đukanovića, Front odbio predlog te stranke da na čelu Nikšića bude “stvarna“ nestranačka ličnost

On je kazao da DF insistira i na Dontovom količniku u raspodjeli najvažnijih funkcija, prema kojoj bi i pozicija predsjednika opštine i predsjednika Skupštine opštine Nikšić pripale DF-u.

Na lokalnim izborima 14. oktobra, DF, Pozitivna i Socijalistička narodna partija osvojili su ukupno 21 mandat, što je dovoljno za formiranje koalicione vlasti.

Galerija

Bonus video: