Opozicija traži 6 predsjedavajućih mjesta u skupštinskim odborima

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Mladen Bojanić smatra da je pravedno da predstavnici opozicije predsjedavaju sa šest Odbora i da to održava odnos snaga u parlamentu
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2012. 13:31h

Opoziciji treba da pripadne šest predsjedavajućih mjesta u skupštinskim odborima, jer je to u skladu sa izbornim rezultatom i održava odnos snaga u parlamentu, smatraju poslanici Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Mladen Bojanić smatra da je pravedno da predstavnici opozicije predsjedavaju sa šest Odbora i da to održava odnos snaga u parlamentu.

Taj odnos, kako je dodao, više je u korist vladajuće koalicije nego opozicije.

“Moramo se navikavati na drugaciju političku kulturu, jer teza da vlast daje odbore nije u dobrom demokratskom duhu. Možda bi bilo bolje razumjeti da vlast i opozicija dijele odgovornost za rad odbora pa bi u tom smislu bili korektno da imamo i odgovarajuću strukuru u njihovom rukovođenju”, rekao je Bojanić agenciji MINA.

Upitan koliko je stvarno značajno mjesto predsjednika Odbora, Bojanić je kazao da ono nije presudno, ali da ima i simboličku, a u određenim slučajevima i suštinsku ravan.

“Predsjednik zakazuje sjednice, kanališe tok rasprave, formuliše zaključke, i može da pruži snažan pečat radu Odbora”, kazao je on.

Bojanić je ocijenio da će od agilnosti predsjednika Odbora u velikoj mjeri zavisiti kvalitet i dinamika rada tog tijela. “Sve ide u prilog tezi da se ne radi o isključivo formalnoj odluci”, smatra Bojanić.

On je ocijenio da je dobro što će Odborom za evropske integracije predsjedavati opozicionar.

Bojanić je doddao da će to biti prilika poslaniku koji vodi taj Odbor da pokaže javnosti koliki doprinos može pružiti na tom mjestu.

“Jako je važna poruka da je nastavak evro integracija širok proces u koji treba da bude uključena i opozicija i ne treba zaboraviti da će od kvaliteta rada tog odbora, u ne maloj mjeri, zavisi kvalitet integracija”, zaključio je Bojanić.

Šef poslaničkog kluba Fronta Goran Danilović kazao je da je opozicija teško izborila izmjenama Poslovnika da njeni predstavnici budu predsjednici minimum četiri Odbora.

“Ali shodno izbornom rezultatu opoziciji pripada šest predsjedavajućih mjesta, a predstavnicima vlasti osam”, rekao je Danilović agenciji MINA.

On je ocijenio da funkcija predsjednika skupštinskog Odbora nije protokolarna funkcija, ali da nije ni dramatično važno mjesto.

“Jer nažalost u svim odborima, izuzev Komisije za praćenje postupka privatizacije, odnos snaga je proporcionalan izbornom rezultatu, tako da vladajuća koalicija ima većinu u svakom Odboru”, pojasnio je Danilović.

On smatra da je važna inicijativa predsjednika Odbora od koje, kako je kazao, često zavisi kvalitet rada tog tijela.

“Tačno je da shodno izbornom rezultatu, opoziciji pripada makar šest predsjedavajućih mjesta u Odborima, ali postoje tumačenja iz vlasti da su u nekim državama svi predsjednici Odbora iz parlamentarne većine”, rekao je Danilović.

On je podsjetio da je izmjenama skupštinskog Poslovnika predviđeno da mjesto predsjednika Odbora za antikorupciju i evropske integracije pripada opoziciji.

Danilović smatra da Odbor za antikorupciju može značajno doprinijeti evropskim integracijama Crne Gore i radu Skupštine na to polju.

“Posebno je bitno da se to ne shvati pro forme već da ti Odbori dobiju ozbiljne uslove za rad, i savjetnike sa profesionalnim dignitetom”, rekao je Danilović.

Galerija

Bonus video: