Fišer: Ojačajte sudstvo, ne trebaju nam montirana suđenja

Poglavlja 23 i 24, kako je kazao, zahtjevaju punu posvećenost od samog početka, navodeći da su ta poglavlja kritična
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Pius Fišer, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Pius Fišer, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.11.2012. 12:28h

Crnu Goru tokom pregovora sa Evropskom unijom (EU) čekaju teške odluke u različitim oblastima, a suočavanje sa korupcijom i organizovanim kriminalom zahtijevaće saradnju na svim nivoima, poručio je njemački ambasador Pius Fišer.

Fišer je ocijenio da je Crna Gora otvaranjem pregovora u junu napravila veliki korak naprijed i poručio da će proces skrininga, pregovori i usklađivanje sa zakonodavstvom EU, formalno i u praksi, zahtijevati stalnu posvećenost Crne Gore.

“Možda će Crna Gora na ovom putu morati da donese teške odluke u različitim oblastima, na primjer kad se radi o zakonu o zaštiti konkurencije. Siguran sam da će Crna Gora preći sve te mostove”, rekao je Fišer u intervjuu agenciji MINA.

Na pitanje da li je Crnoj Gori, kad je u pitanju korupcija na visokom nivou, potrebno procesuiranje slučaja koji će obuhvatiti visoke zvaničnike, da bi poslala poruku o spremnosti da se bori protiv te poruke, Fišer je naveo da je važno poslati poruku, ali da im ne trebaju montirana suđenja.

“Važno je da se sudski kapaciteti jačaju na održiv način, a da se koriste kad god treba, nezavisno od osoba koje su uključene. Dok se broj istraga u slučajevima korupcije znatno povećao od 2010. do 2011. godine, broj osuda nije. Štaviše, borba protiv korupcije zahtijeva napore i u represivnom i u preventivnom smislu”, naveo je Fišer.

Poglavlja 23 i 24 kritična

Poglavlja 23 i 24, kako je kazao, zahtjevaju punu posvećenost od samog početka, navodeći da su ta poglavlja kritična, jer dotiču ključne vrijednosti EU "ali i zbog činjenice da rezultat Crne Gore na ovom polju nije zdovoljavajući.”

Fišer je rekao da prepoznaju napore Vlade da se suoči sa korupcijom, dodajući da su dobri zakoni doneseni tokom proteklih nekoliko godina, a da je sada važno da se ti zakoni efektivno primjenjuju.

“Na primjer, zakon o zaštiti od konflikta interesa obavezuje državne zvaničnike da saopšte podatke o svojim zaradama detaljno. Izazov je što ova obaveza nije samo birokratska stvar, već postaje efektivno sredstvo u sprečavanju situacija konflikta interesa u stvarnosti. Njemačka je spremna da podrži Crnu Goru”, poručio je Fišer.

Upitan da li smatra da bi neki dio vlasti trebalo da poboljša svoje kapacitete kako bi se efikasnije borio protiv korupcije i organizovanog kriminala, Fišer je rekao da je najvažnije da saradnja između svih uprava bude ojačana.

Prema njegovim riječima, bez saradnje na svim nivoima se ne može suočiti efektivno sa fenomenom korupcije i organizovanog kriminala.

Činjenica da je nova partija, koja je jasno opredijeljena za nezavisnost, ušla u parlament, je dobra stvar”

“To počinje sa veoma jednostavnim stvarima kao što je omogućavanje pristupa relevantnim bazama podataka. Volio bih da vidim jaču ulogu Uprave za antikorupcijsku inicijativu. Ona može da ide iznad njenih trenutnih ovlašćenja”, ocijenio je Fišer.

Njegov utisak iz razgovora sa premijerom Igorom Lukšićem, ministrom pravde Duškom Markovićem i ostalim članovima Vlade je, kako je rekao, da postoji politička volja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Prepoznajem napredak koji je napravljen. Očekujemo da nova vlada neće biti manje posvećena od sadašnje. Borba protiv korupcije je dugoročan zadatak. To je ključno za privlačenje direktnih stranih investicija, stimulisanje ekonomskog rasta i unaprijeđenje socijalne pravde”, rekao je Fišer.

On smatra da su izbori 14. oktobra održani na zadovoljavajući način, u skladu sa standardima OEBS-a.

“Ipak, povjerenje u izborni process je slabo. Vjerujem da bi vlada mogla da uradi više da ojača povjerenje u izborni process. Opozicija, sa svoje strane, treba da se uzdrži od neosnovanih ili pretjeranih tvrdji o izbornim prevarama”, ocijenio je Fišer.

Pozitivna dobra za demokratiju

Upitan da li je uspjeh nove partije na izborima, Pozitivne Crne Gore, dobar za Crnu Goru i demokratiju, on je rekao da misli da jeste. “Činjenica da je nova partija, koja je jasno opredijeljena za nezavisnost, ušla u parlament, je dobra stvar”, smatra Fišer.

On je kazao da se nada da će ta partija izbjeći logiku dvije strane u crnogorskoj politici i obogatiti debate u državi.

“U isto vrijeme, opozicione partije, ako žele da budu uspješne, moraju da pokažu praktičnost i duh kompromisa. Politička scena koja je više orjentisana ka cilju, a manje lično vođena bila bi dobra za Crnu Goru i njenu demokratiju”, poručio je Fišer.

Govoreći o ustavnim izmjenama u dijelu pravosuđa, Fišer je rekao da je ustavna reforma jedan od najvažnijih koraka za jačanje nezavisnosti sudskog sistema.

“Moj utisak je da u principu sve političke partije prepoznaju hitnost tog pitanja i nadam se da će poslanici prevazići politički rascjep i naći kompromis o reformi. Ovo zahtjeva odgovornost i odmjerenost svih strana”, rekao je Fišer.

On je dodao da neophodne izmjene Ustava ne bi trebalo da budu povezane sa bilo čim što nema veze sa nezavisnošću pravosudnog sistema.

“U mojoj zemlji, kad se radi o važnim pitanjima kao što je Evropski mehanizam stabilnosti, vlada i opozicija obično nađu zajedničku poziciju uprkos političkim razlikama”, rekao je Fišer.

Bonus video: