Nova ne odustaje od Đukanovića, Peković kandidat

Više izvora sa sastanka potvrdilo je “Vijestima” da Nova i Pozitivna nijesu mogle naći zajednički jezik u vezi sa gradonačelnikom
0 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Ivan Petrušić
Ognjen Jovović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.11.2012. 11:15h

Novi sastanak čelnika nikšićkih opozicionih partija ni sinoć nije dobio konačan epilog, jer su predstavnici Nove srpske demokratije i Pozitivne Crne Gore nakon neuspjelih usaglašavanja stavova u vezi sa gradonačelnikom, zbog čega je mnogo više pažnje posvećeno razgovoru o kandidatima za predsjednika Skupštine opštine Nikšić, saznaju “Vijesti”.

Tako Nova nije željela da odustane od predloga da Milutiun Đukanović bude novi gradonačelnik Nikšića, sa čim se nijesu složili predstavnici Pozitivne, ali su razgovori izrodili ozbiljnog kandidata za predsjednika SO - Veselinku Peković iz SNP-a, pored predstavnika DF Vere Bulatović i Ognjena Jovovića.

Više izvora sa sastanka potvrdilo je “Vijestima” da Nova i Pozitivna nijesu mogle naći zajednički jezik u vezi sa gradonačelnikom, zbog čega će, kako tvrde, to pitanje najvjerovatnije razmatrati centrale dvije partije prije konačnog dogovora.

“Izvjesno je samo da postoji dobra volja da se nađe zajednički jezik. Novih izbora u Nikšiću neće biti”, siguran je izvor “Vijesti”.

Drugi izvor tvrdi da ima tački sporenja i pri izboru predsjednika SO, jer Pozitivna i SNP ne odustaju od principa da gradonačelnik i prvi čovjek gradskog parlamenta ne mogu biti iz iste partije.

U zajedničkom saopštenju DF, Pozitivne i SNP-a partije navode da je sastanak "protekao u iskrenoj i korektnoj atmosferi".

"Predstavnici sve tri strane optimisti su kada je u pitanju konačan ishod formiranja vlasti u Nikšiću", kaže se u saopštenju.

Potenciranje podjela, posebno nacionalnih, recidiv je prošlosti koji aktuelnom režimu godinama omogućava opstanak na vlasti, ocijenio je predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je u protekle 23 godine formirana svijest da su neke loše stvari ispravne, što nije dobro.

“Potenciranje podjela, posebno nacionalnih, je populizam nastao kao recidiv prošlosti kojim se, svjesno ili nesvjesno, ostavlja ogroman prostor aktuelnoj vlasti da se manipulacijama bori za ostanak na toj poziciji. Korjenite promjene su potrebne prije svega na tom polju”, rekao je Pajović agenciji Mina.

On je rekao da se “igranje na nacionalne karte” na kraju svodi na obezbjeđivanje dovoljnog broja glasača, kako bi pojedini političari imali beneficije od toga.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović kazao je da je malo vjerovatno da bi opozicija mogla ponoviti uspjeh na novim izborima u Nikšiću, a propast pregovora skupo bi koštao te partije.

Prema njegovim riječima nepostizanje dogovora u Nikšiću bi “zamrznulo” političku scenu i isprovociralo teški sukob između Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta.

Bonus video: