Pajović: Ne postoji tolika nacionalna podijeljenost koliko je neki potenciraju

UCrnoj Gori je u protekle 23 godine formirana svijest da su neke loše stvari ispravne, što nije dobro
19 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2012. 15:36h

Potenciranje podjela, posebno nacionalnih, recidiv je prošlosti koji aktuelnom režimu godinama omogućava opstanak na vlasti, ocijenio je predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović.Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je u protekle 23 godine formirana svijest da su neke loše stvari ispravne, što nije dobro."Potenciranje podjela, posebno nacionalnih, je populizam nastao kao recidiv prošlosti kojim se, svjesno ili nesvjesno, ostavlja ogroman prostor aktuelnoj vlasti da se manipulacijama bori za ostanak na toj poziciji. Korjenite promjene su potrebne prije svega na tom polju", rekao je Pajović agenciji MINA.On smatra da crnogorsku političku scenu opterećuje način razmišljanja koji se ukorijenio u posljednje dvije decenije, i koji je prihvaćen od svih politčkih subjekata, kako iz vlasti, tako i onih koji za sebe kažu da su višedecenijski opozicionari."To je nije dobro, jer iskustvo Pozivne posljednjih mjesec pokazuje da imate, i u vlasti i u opoziciji, razmišljanja i ponašanja koja su dosta slična. Populizam, nacionalizam i neozbiljnost sasvim sigurno nijesu dobrodošli. Danas je potreban sasvim drugačiji pristup politici, jer samo to garantuje korjenite promjene na političkoj sceni koje su preduslov za demokratsku smjenu vlasti", ocijenio je Pajović.

Preko dvije decenije isti dobijaju i gube izboreOn je rekao da se "igranje na nacionalne karte" na kraju svodi na obezbjeđivanje dovoljnog broja glasača, kako bi pojedini političari imali beneficije od toga."To nije dobar pristup. Ne postoji tolika nacionalna podijeljenost u Crnoj Gori koliko se ona potencira od određenih političara, kako bi oni zadovoljili lične ambicije i imali lične benefite. Sa tim ljudima nema budućnosti, niti prijeko potrebnih političkih promjena", rekao je Pajović.On je ocijenio da je opozicija na oktobarskim izborima napravila određeni iskorak, ali da su događanja nakon 14. oktobra pokazala neke stvari koji nijesu dobre. "Možda bi se trebalo pogledati u ogledalo i upitati zašto se neki ljude bave politikom. Jer, kada čovjek nije spreman da sebe mijenja na bolje, onda se teško može očekivati da može da mijenja stvari u društvu. Tim prije jer 23 godine vladaju isti, gube isti na izborima, a smjena vlasti se neće desiti sama od sebe", smatra Pajović.

Da nauče nešto do predsjedničkih izboraPrema njegovim riječima, promjene u opoziciji ne mogu biti samo kozmetičke prirode, već mnogo dublje."Mora se raskrstiti sa određenim nasljeđima prošlosti, moramo se pogledati u oči i ne dozvoliti vladajućoj koaliciji argumentaciju za podjele koje im omogućavaju da i dalje vladaju. Na žalost, mnogo argumenata daju upravo pojedine opozicione stranke svojim greškama, čime direktno pomažu opstanak sadašnje vlasti. Nijesu oni toliko dobro organizovani, koliko opozicija griješi", smatra Pajović.On je rekao da je do predsjedničkih izbora ostalo dosta vremena, i da vjeruje da će u opoziciji svi nešto naučiti iz perioda nakon parlamentarnih, ali da se bez ozbiljnjijeg i temeljnog pristupa teško mogu očekivati promjene."Građani traže promjene, što su pokazali rezultati izbora. Na njima smo pokazali da se dobrom organizovanošću može doći do političkih promjena", rekao je Pajović.On je ocijenio da crnogorska opozicija neće više biti ista, jer je sada čine različite stranke, u odnosu na prethodna vremena kada su to bile partije iste ideološke provijencije."To ne bi trebalo da bude problem, već jedna nova vrijednost, što će se, nadam se, u vremenu pred nama i pokazati", rekao je Pajović.

Bonus video: