Kurc poručio Markoviću: Austrija podržava planove Crne Gore

Predsjednik Vlade se zahvalio austrijskom kancelaru na snažnoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njegovoj stabilnosti
199 pregleda 8 komentar(a)
Duško Marković, Sebastijan Kurc, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Sebastijan Kurc, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.06.2018. 15:47h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je na konferenciji „Europa Forum Wachau“ sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom o koracima koje Crna Gora namjerava da preduzme u neposrednij budućnosti na polju evropskih integracija.

Kako navode iz Vlade, informišući austrijskog kancelara da je uspješna dinamika pristupnih pregovora sa Evopskom unijom apsolutni prioritet Vlade u predstojećem periodu, Marković je rekao da Crna Gora u tom kontekstu očekuje podršku Austrije, koja 1. jula preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

„Naša administracija je dobila jasne upute u kojem pravcu treba da djeluje da bi efikasno ispunjavala obaveze iz evropske agende. Skoncentrisani smo na jačanje institucija i njihovu održivost, suočavanje sa organizovanim kriminalom, vladavinu prava, ljudska prava i slobodu medija uz dalju gradnju sposobnosti da kvalitetno upravljamo našom ekonomijom i javnim finansijama. To su naše obaveze koje ćemo ispunjavati i jačaćemo svoje potencijale“, rekao je Marković.

Kancelar Kurc je, kako ističu iz Vlade, najavio da će Austrija podržati ovakve planove Crne Gore s obzirom na to da je Zapadni Balkan među prioritetima austrijskog predsjedavanja.

„Imate punu podršku za to što najavljujete i za Vaše prioritete. Mi podržavamo da u tom periodu otvorite otvorite dva poglavlja. Mislim da je to zasluženo“, rekao je Kurc.

Marković se zahvalio austrijskom kancelaru na snažnoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njegovoj stabilnosti.

Austrijski kancelar se, dodaju iz Vlade, zahvalio Markoviću na odgovornom pristupu pitanju upravljanja migracijama, što je važno bezbjednosno pitanje i za Zapadni Balkan i za Evropu.

Bonus video: