Ko se može nadati pozivu Đukanovića: Samo 4 ministra sigurna

Za razliku od Lukšića, Markovića i Pejanović-Đurišić, većina ministara iz sadašnjeg saziva vlade samo može da se nada Đukanovićevom pozivu
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Svetozar Marović, Duško Marković, Slavoljub Stijepović, Foto: Vesko Belojević
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Svetozar Marović, Duško Marković, Slavoljub Stijepović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.11.2012. 10:37h

Igor Lukšić, Duško Marković, Milica Pejanović-Đurišić i Slavoljub Stijepović jedini su funkcioneri iz aktuelne Vlade koji će, kako smatra više sagovornika “Vijesti” iz Demokratske partije socijalista, izvjesno ostati na funkcijama i u kabinetu budućeg premijera Mila Đukanovića.

Pri tome, Lukšić će vjerovatno premijersku zamijenti foteljom šefa diplomatije, dok bi Marković mogao ostati ministar pravde, ali je pitanje da li će taj resor, kao i sada, u svom okrilju imati i ljudska prava ili će biti drugačije koncipiran.

Pitanje koje će Đukanović morati da riješi je ko će od njih dvojice formacijski biti njegov najbliži saradnik u vladi, a s obzirom na to da je Lukšić potpredsjednik DPS-a logično bi bilo da Marković ostane bez mjesta potpredsjednika vlade.

Međutim Đukanović bi mogao odlučiti da ojača Markovićevu poziciju tako što bi mu dao da koordinira bezbjednosnim poslovima, o čemu se spekulise, ili da obojici da funkcije potpredsjednika vlade za šta nema nikakvih smetnji.

Jedini potpredsjednik DPS-a koji je bez državne funkcije je Svetozar Marović i on, kako tvrdi izvor “Vijesti”, nema ambiciju da se vrati u Vladu.

Isti izvori “Vijesti” navode da će Pejanović-Đurišić nastaviti da pokriva funkciju ministra odbrane za koju je izabrana u martu ove godine, dok bi Stijepović u budućoj vladi ostao da vodi resor prosvjete i sporta koji bi eventualno mogao zamijeniti ministarstvom rada i socijalnog staranja na čijem čelu je sada Suad Numanović.

Iako zasad Đukanović svojim saradnicima na kašičicu daje informacije o kadrovskim rješenjima u budućoj vladi, sagovornici “Vijesti” smatraju izvjesnim povratak u vladu političkog direktora DPS-a Branimira Gvozdenovića.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: