Lekić nije vanzemaljac ali ima priliku da uzleti

Da li lider DF-a može uspješno vratiti za pregovarački sto čelnike Pozitivne i Fronta kako bi formirali vlast u Nikšiću
66 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2012. 15:59h

Ukoliko lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekića ima stvarnu kontrolu nad sprovođenjem odluka unutar DF-a, njegova uloga u trenutno osjetljivoj fazi odnosa sa Pozitivnom Crnom Gorom, mogla bi biti presudna.

I dok obije strane okupirane međusobnim optužbama Lekića izdvajaju kao “svijetlu tačku koja bi bi ih mogla ponovo dovesti za pregovarački sto”, lider DF-a niti može niti ima intenciju da miri zavađene.

To je mišljenje izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborke Uljarević koja smatra da je riječ o političaru koji se nije potrošio u predizbornim obećanjima, međusobnim sukobima ili animozitetima unutar opozicije što mu obezbjeđuje bitan manevarski prostor u odnosu na ostale.

“Meni se čini da je on svjestan, zahvaljujući svom profesionalnom i životnom iskustvu, da je najviše što može da se postigne minimalni sistem koordinacije koji bi opozicionu strukturu učinio funkcionalnom”, pojasila je Uljarević.

Pregovori o formiranju vlasti između Lekićevog saveza i partije Darka Pajović iz dana u dan su išli silaznom putanjom. Nesuglasice su kulminirale kada je Pajović nakon višednevnih pregovora koji nijesu dali rezultate Medojevića i Mandića nazvao "nacionalistima i prevarantima" koji su "garant opstanka na vlasti", a Mandić uzvratio navodima da je mržnja prema Srbima glavni razlog propasti pregovora o formiranju vlasti u Nikšiću.

Zbog cjelokupnog toka pregovora, Uljarević je procijenila da je dogovor za formiranje vlasti trenutno manje moguć nego prije par dana, ali ipak smatra da je ključno pitanje šta je zapravo interes opozicije.

"Ako je taj interes smjena vlasti u Nikšiću, onda se može doći do dogovora koji bi oslikavao volju građana Nikšića, a Lekić bi tu bio jedina preostala spona i eventualni uspjeh bi mu dao dodatni kredibilitet u opozicionom djelovanju."

Lekić, ističe ona, nesumnjivo je najzaslužniji za uspjeh DF-a koji je “vrlo heterogene strukture, u koju je trebalo uložiti mnogo truda, strpljenja i znanja kako bi se našao najmanji zajednički imenitelj a prevazišle razlike”.

“To treba da poštuju i ljudi u DF-u, kao i njegovi oponenti, bilo da se oni nalaze u vladajućoj ili nekoj drugoj grupaciji”, kazala je ona.

Da bivšeg jugoslovenskog ambasadora opozicione partije gledaju "drugim očija" smatra i profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Milorad Simunović.

Simunović je pojasnio da ako DF i Pozitivna i pored međusobnih začkoljica i nemogućnosti da postignu dogovor, u Lekiću vide svijetlu tačku jer im djeluje kao "vanzemaljac".

Razlog za to vidu u učmaloj stvarnosti i politici koja je postala rutinska: "Više nije onako zanimljiva kakva je bila 90-ih godina kad je bila vrlo opasna, dovodila nas je u velike rizike... sad postoji jedan politički žagor u kojem se do sad nije čuo glas ovoga čovjeka koji i ne živi tu pa tako djeluje kao pomalo vanzemaljac."

Međutim, on smatra da Lekić ima još previše jaku konkurenciju na drugoj strani u sistemu koji je pomalo gospodarski.

A ta druga strana je, pojasnio je on, prekaljena: "Govoriti o demokratiji u našim krajevima nije baš ozbiljna stvar. Više se tu demokratija fingira, više se pravi jedan gospodski sistem koji se utemeljio u kontekstu koji bi inače mogao značiti kao divlji kapitalizam i to je jedna struktura koja sama sebe održava u uslovima koji nisu baš prijatni za život.”

Đevojka čija vam se boja očiju ne sviđa

Za profesora Simunovića ključno pitanje u trenutnoj političkoj situaciji u Nikšiću je: “Ima li tu nečeg novog?”. Odgovor je kratak i jasan: “Nema.” Razlog za to vidi u domaćoj politici novijeg vremena koja je, ističe on, bila uporna da aktivira teme malog značaja i nevelike vrijednosti i da je tako nalazila razloge da, kad je to potrebno, bude površna. Iako je pozvan da bude član savjeta novih stranaka, Simunović je kazao da pozive nije prihvatio, iako ih je ozbiljno shvatio, držeći da oni predstavljaju čast.

“U ovom trenutku bih, međutim, rekao da sam oko te časti bio u zabludi”, dodao je on. Osvrćući se na nove opozicione snage i njihove pregovore, Simunović je DF i Pozitivnu uporedio sa momkom i djevojkom.

“Zamislimo sad nekog momka koji bi htio da napravi koaliciju sa djevojkom pa joj kaže da bi njene oči od sad trebalo da budu smeđe mada su inače plave i da bi njen otac morao da promijeni i frizera i suprugu.”

Galerija

Bonus video: