Vlada formira Radnu grupu za poglavlje 10

Pojašnjeno je da se u tom poglavlju pregovara o elektronskim komunikacijama i informacionoj tehnologiji, uslugama informacionog društva i elektronske trgovine
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.11.2012. 17:02h

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 10– Informatičko društvo i mediji.

Pojašnjeno je da se u tom poglavlju pregovara o elektronskim komunikacijama i informacionoj tehnologiji, uslugama informacionog društva i elektronske trgovine.

Pregovara se i o, dodali su, o audiovizuelnoj politici, odnosno medijima, „u cilju uspostavljanja zajedničkog evropskog informacionog prostora“.

„U sastavu Radne grupe zastupljeni su predstavnici svih organa državne uprave, kao i predstavnici civilnog sektora, koji su nadležni za ovo poglavlje pregovora, kako bi se obezbijedila što bolja koordinacija i uspješnost njenog rada“, piše u saopštenju.

Navodi se da je Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji je fokusiran na ispunjavanje preporuka MONEYVAL-a, u pogledu preciznijeg definisanja krivičnog djela finansiranja terorizma i usklađivanja krivičnog djela pranja novca sa odredbama o važenju krivičnog zakonodavstva.

Iz Vlade su posjetili da je komitet eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju mjera za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL), u martu usvojio Drugi izvještaj o napretku Crne Gore u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, „uz obavezu da država uskladi odredbe Krivičnog zakonika koje se odnose na krivična djela iz te oblasti“.

„Predlogom zakona uvedena su dva nova krivična djela- zloupotreba povlašćenih informacija i manipulacija na tržištu hartija od vrijednosti ili drugih finansijskih instrumenata, u cilju stvaranja mogućnosti procesuiranja krivičnog djela pranja novca za sankcionisanje dobiti stečene na ovaj način“, kazali su iz Vlade.

Vlada je danas donijela i Uredbu o djelatnostima koje utiču ili mogu uticati na kvalitet vazduha.

Kako je navedeno, tim propisom utvrđuje se lista djelatnosti za koje će se, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, izdavati dozvole o emisijama zagađujućih materija.

„Tako postrojenja sa manjim kapacitetima, kao i specifične djelatnosti i tehnologije sa izuzetno štetnim uticajem na kvalitet vazduha uključuju se u sistem kontrole, kojim su do sada bili obuhvaćeni samo veliki zagađivači“, pojašnjeno je iz Vlade.

Kontrolom tih emisija, smatraju u Vladi, unaprijediće se kvalitet vazduha i sveobuhvatniji pristup zaštiti životne sredine u cjelini.

Bonus video: