Nakon Herceg Novog, tribina o NATO-u nije održana ni u Nikšiću

Od najavljenih govornika niko se nije pojavio, a građani, studenati ali i predstavnici organizacija koje se protive članstvu u NATO-u, nisu dobili objašnjenje zašto nema tribine
87 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2012. 19:01h

Iako je Nikšić danima bio oblijepljen plakatima na kojima su Vlada i Ambasada Slovačke pozivali na tribinu o NATO-u, rijetke zainteresovane građane je na Filozofskom fakultetu dočekala prazna sala.

Niko od najavljenih govornika se nije pojavio, niti su desetine građana, studenata ali i predstavnika organizacija koje se protive članstvu u NATO-u, dobili bilo kakvo zvanično objašnjenje zašto nema tribine.

"Otkazivanje planiranih aktivnosti vladinog Koordinacionog tima i ambasade Slovačke na ovakav način, bez obrazloženja i zakazivanja narednog termina, jedino idu na ruku protivnicima članstva u NATO", kazao je "Vijestima" direktor nikšićkog Alfa centra Aleksandar Dedović.

Tribine o NATO-u već četvrti put organizuju vladin Koordinacioni tim za NATO i slovačka ambasada, a skup je održan u Danilovgardu, iako je za isti dan bio najavljen i u Nikšiću.

Javna tribina o evroatlantskim integracijama 13. novembra nije održana ni u Herceg Novom, jer su na skup došle samo dvije osobe - predstavnik firme "Pantomarket", i novinar Pobjede.

Lokalna vlast, koje je trabalo da bude suorganizator, opravdala je takvu situaciju "organizacionim propustom" jer poziv za tribinu Opštini nije stigao na vrijeme. Iste večeri, na tribini u Budvi, potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, koji je bio najavljen kao prvi govornik, nije se ni pojavio.

Ni sam početak spiking ture, u ponedjeljak u Podgorici, nije prošao bez problema. Studenti Ekonomskog fakulteta, koji bio domaćin skupa, izviždali su ambasadora Slovačke Františeka Lipku, nakon što je izjavio da je napad NATO-a na Murinu 1999. godine bio "navigacijska greška".

"To predstavlja veoma lošu poruku i nadam se ne odlučujuću stavar za one koji su možda baš danas željeli da formiraju svoj stav po pitanju članstva Crne Gore u NATO", poručio je Dedović.

Ionako nezainteresovane građane, dodao je, neće privući učešće na nekoj tribini čiji je naziv na njima uglavnom, nepoznatom, engleskom jeziku. Dedović kaže da i oni, koji po službenoj dužnosti prisustvuju, postavljaju identična pitanja istim sagovornicima i dobijaju već poznate odgovore.

"Ovdje nije sporna potreba za permanentnim informisanjem javnosti o suštini integracija u NATO, već način na koji se to realizuje i elementarno nepoštovanje interesovanja i vremena građana pred kojima se danas u ime organizatora niko nije pojavio, a kamoli izvinuo", kazao je Dedović, osvrćući se na činjenicu da je tribina u Nikšića otkazana bez obrazloženja.

Galerija

Bonus video: