Crna Gora članica Savjeta UN za ljudska prava

Vijeće za ljudska prava osnovano je u martu 2006. kako bi zamijenilo Komisiju za ljudska prava UN koja je bila često kritikovana
84 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 18:07h

Crna Gora primljena je u Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN), nakon što su za njenu kandidaturu glasale 182, od ukupno 193 članice Generalne skupštine svjetske organizacije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Crna Gora će biti članica tog tijela od 2013. do 2015. godine.

U skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine kojom je Savjet osnovan, glavni kriterijumi za prijem su doprinos kandidata unaprjeđenju i zaštiti ljudskih prava i dobrovoljno preuzete obaveze koje kandidat namjerava da u punoj mjeri ispuni tokom svog trogodišnjeg članstva.

Iz MVPEI podsjećaju da je Crna Gora kandidaturu za članstvo podnijela 2008. čime je iskazala spremnost da poštuje najviše standarde u promociji i zaštiti ljudskih prava, i da u potpunosti sarađuje sa Savjetom i Kancelarijom Visokog komesara za ljudska prava.

"Do sada su, od bivših jugoslovenskih republika podršku Generalne skupštine za članstvo u Savjetu dobile samo Slovenija i Bosna i Hercegovina, što potvrđuje da je riječ o izuzetnom uspjehu za mladu crnogorsku diplomatiju", navodi se u saopštenju.

Države članice dužne su da aktivno učestvuju u donošenju odluka i djelovanju Savjeta u smjeru davanja preporuka Generalnoj skupštini UN za dalji razvoj međunarodnog prava ljudskih prava i rješavanje slučajeva njihovog kršenja.

Članice savjeta dužne su i da implementiraju obaveze dobrovoljno preuzete prije prijema u članstvo, kao i da aktivno učestvuju u sprovođenju opšteg periodičnih pregleda o stanju ljudskih prava u svim zemljama članicama UN.

One su dužne da, pritom, poštuju ključne principe Savjeta - univerzalnost, nepristrasnost, objektivnost, neselektivnost i konstruktivnost međunarodnog dijaloga i saradnje.

Članstvom u Savjetu, država ostvaruje intenzivnu komunikaciju sa Kancelarijom Visokog komesara UN za ljudska prava i sistemom ugovornih tijela i specijalnih procedura za zaštitu pojedinačnih ljudskih prava i sloboda.

Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, sa sjedištem u Ženevi, osnovan je Rezolucijom Generalne skupštine UN 2006. godine, sa ciljem rješavanja problema kršenja ljudskih prava u svijetu, zamijenivši Komisiju UN za ljudska prava.

U pogledu važnosti tema i pitanja koja su redovno predmet rasprave na njegovim zasijedanjima u određenoj mjeri u domenu zaštite ljudskih prava postao je pandan Savjeta bezbjednosti, glavnog organa UN za pitanja mira i bezbjednosti.

Savjet čini 47 država članica, od kojih se trećina bira svake godine na period od tri godine.

Bonus video: