Lukšić: Logično da predsjednik DPS-a bude premijer

Prema njegovim riječima, samo primjenom tog principa može se u potpunosti odraziti volja građana
37 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 13:16h

Odlazeći premijer Igor Lukšić nije htio da govori o svom budućem angažmanu, niti o poziciji u novoj Vladi, a na pitanje novinara da li smatra da bi trebalo da ostane na poziciji premijera kazao je da je bitnije šta se radi nego ko obavlja neki posao.

Lukšić je, na svečanosti prilikom postavljanja kamena temeljca za izgradnju Eko zgrade namijenjene Ministarstvu održivog razvoja i turizma i studijskoj jedinici za ekologiju, istakao da su u Demokratskoj partiji socijalista procijenili da je racionalno i logično da predsjednik partije bude i predsjednik Vlade.

Prema njegovim riječima, samo primjenom tog principa može se u potpunosti odraziti volja građana.

“Očekivanje javnosti je očigledno bilo da gospodin Đukanović preuzme jednu od važnih državnih funkcija. mislim, da je sasvim racionalno i logično da kao predsjednik partije bude predsjednik Vlade i na taj način da se primjenom tog principa i realizacijom ovog programa ostvari budući napredak”, rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, mnogo je važnije od pozicioniranja bilo koga pojedinačno definisati koji su to prioriteti rada u budućem periodu. Zato će Lukšić, u susret formiranju kabineta Mila Đukanovića, sa njim podijeliti razmišljanja o tome šta bi trebalo da budu aktivnosti te buduće Vlade, s obzirom da su u prethodnom periodu vrijedno radili na realizaciji dva prioriteta.

“Jedan je naša spoljna agenda, evropske i evroatlantske integracije, a drugi stvaranje uslova za ekonomski opravak. Mislim da smo u oba ta kanala ostvarili ozbiljne rezultate, ne samo otvaranje pregovora sa EU, već i stvaranje uslova da napravimo iskorak kad je u pitanju naše buduće članstvo u NATO, ušli smo u Svjetsku trgovinsku organizaciju”, podsjetio je Lukšić. On je dodao da je Crna Gora, bez obzira na sve kritike, prošle godine ostvarila ekonomski rast od 3,2 odsto i ove godine uspjela da izbjegne recesiju.

Sva sreća koaliciji u Nikšiću

Lukšić je istakao da je ponosan što je imao priliku da u prethodnom periodu predvodi Vladu, koja je, kako tvrdi ostvarila niz zapaženih uspjeha kada su u pitanju otvaranje društva, transparentnost funkcionisanja i podizanje nivoa demokratičnosti društva.

On je, komentarišući aktuelnu političku situaciju u Nikšiću, naglasio da činjenica da je opozicija na čelu tog grada govori da politička svijest sazrijeva na svim nivoima. Lukšić je kazao da je očigledno da su birači poslali poruku da je Evropska Crna Gora i DPS i dalje više nego relevantna politička struktura, ali da su na lokalnom nivou građani bili nezadovoljni.

“Što se tiče lokalnog nivoa ja želim svu sreću novoj koaliciji, mislim da će im biti potrebna. Nadam se da oni mogu kadrovski i stručno odgovoriti na sve ono što se od njih očekuje u Nikšiću”, kazao je on i poručio da vjeruje da će i DPS i građani tog grada pratiti formiranje i rad lokalne vlasti.

On je kazao da je neophodno da Vlada nastavi sa realizacijom politika koji će učvrstiti povjerenje građana. Prema njegovim riječima, treba ne samo podstaći rast proizvodnje u Željezari, već pokušati konačnim rješenjem za Kombinat aluminijuma riješiti i problem Boksita i moguće podstaći razvoj jednog broja drugih pogona.

Sve zajedno, kako je rekao Lukšić, treba da ohrabri to što građani sve više u prvi plan stavljaju pitanje ne samo pripadnosti nekoj političkoj partiji, već i političku odgovornost onih koji su odgovorni za donošenje veoma važnih odluka.

Galerija

Bonus video: