Počinje proučavanje Crnogoraca u Argentini

U provinciji Ćako živi najveći broj potomaka crnogorskih iseljenika, a guverner Horhe Kapetanić je crnogorskog porijekla
133 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 15:36h

Uz podršku Hrvatske, Vlada počinje trogodišnji projekat proučavanje istorijske prošlosti crnogorskih iseljeničkih zajednica, ali i specifičnosti života i rada potomaka crnogorskih iseljenika. To će, prema informaciji koju je juče razmatrala Vlada, imati veliki značaj za definisanje zvanične državne politike i strategije razvoja i njegovanja odnosa sa dijasporom.

Ministarstvo vanjskih poslova i Instituta za migracije i narodnosti Hrvatske planiraju realizaciju zajedničkog projekta „Crnogorske i hrvatske iseljeničke zajednice u Argentini: Političko istorijska i socijalno-psihološka komparativna analiza”.

U Vladi se nadaju da će ta analiza dati odgovore na mnoga savremena pitanja, ali i doprinijeti saradnji dijaspore i matice Crne Gore u cilju unapređenja brige matične države o njenoj dijaspori i permanentnog poboljšanja kulturnih, obrazovnih, privrednih, sportskih i drugih veza sa iseljeništvom.

Bivši šef diplomatije Milan Roćen prošle godine boravio je u višednevnoj posjeti Argentini, a veći ovog dio boravka posvetio je suretima sa potomcima crnogorskih iseljenika. Roćen je obišao i provinciju Ćako, gdje živi najveći broj potomaka crnogorskih iseljenika, a guverner Horhe Kapetanić je crnogorskog porijekla.

Čest gost Argentine posljenjih godina je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je i prošle i ove godine bio u višemjesečnim posjetama toj državi.

Planirano je da se saradnja sa hrvatskim institutom sprovodi kroz realizaciju istraživačkog projekta koji će obuhvatiti opšta obilježja crnogorskog i hrvatskog iseljeništva u Argentini i “transformacije identiteta crnogorskih i hrvatskih iseljenika kroz pojedina vremenska razdoblja”.

“Istraživanje će biti sprovedeno putem upitnika koji će biti dostavljen putem savremenih sredstava komunikacije”, piše u dokumentu koji je razmatrala Vlada.

Dodaje se da realizacija projekta ne zahtijeva izdvajanje bilo kakvih finansijskih sredstava iz budžeta, s obzirom na to da svi materijalni troškovi - konstrukcija upitnika, formiranje, unos podataka i multivarijantna obrada podataka i pisanje izvještaja padaju na teret Instituta za migracije i narodnosti Hrvatske.

Najveći dio iseljenika sa prostora bivše Jugoslavije u Argentinu, danas čine Hrvati (oko 75 odsto), Slovenci (oko 15 odsto), Crnogorci (oko 7 odsto) i svi drugi - Srbi, Makedonci... (oko 3 odsto). Odmah nakon osamostaljenja Slovenija i Hrvatska su pokrenule proces nacionalnog osvješćivanja i veće homogenizacije, pa i učenja jezika u postojećim kolonijama.

Najveći dio iseljenika sa prostora bivše Jugoslavije u Argentinu, danas čine Hrvati (oko 75 odsto), Slovenci (oko 15 odsto), Crnogorci (oko 7 odsto) i svi drugi - Srbi, Makedonci... (oko 3 odsto)

“Iskustvo Hrvatske doprinijeće očuvanju identiteta potomaka Crnogoraca u Argentini i jačanju veza sa državom porijekla”, piše u dokumentu ministarstva koje vodi Nebojša Kaluđerović.

Hrvati nude znanje i u vezi sa EU i NATO

Hrvatska će staviti na raspolaganje Crnoj Gori svoja specifična znanja, stečena iskustva i ekspertize iz pregovaračkog procesa s Evropskom unijom i NATO.

Takođe, dvije države će pripremati zajedničke projekte prekogranične saradnje, uključujući i infrastrukturne projekte, koji bi se mogli nadmetati za finansijska sredstva iz fondova EU.

To je predviđeno ugovorom između Crne Gore i Hrvatske o evroatlantskom pernterstvu, koji su u junu potpisali nekadašnji šef diplomatije Milan Roćen i njegova koleginica Vesna Pusić, a čiju je sadžinu juče objavila Vlada.

Iseljavanje od 19. vijeka do Tita

U informaciji MVPEI se ocjenjuje da se u odnosu na veličinu i broj stanovnika matične države, iseljeništvo Crne Gore može smatrati veoma brojnim. Doseljavanje Crnogoraca u Južnu Ameriku bazično se može podijeliti na četiri migratorna talasa.

Prvi Crnogorci, najčešće iz primorskih krajeva (Grbalj, Paštrovići, Boka, Krivošije), počeli su dolaziti u Argentinu još početkom 19. vijeka. U većem broju Crnogorci počinju da dolaze u Južnu Ameriku osamdesetih godina 19. vijeka i u to vrijeme naseljavaju isključivo Buenos Ajres i njegove lučke djelove. Tada se osnivaju prva udruženja zajedno sa doseljenicima iz Hrvatske (Dalmacije) i Slovenije.

Masovnije doseljavanje Crnogoraca u Argentinu, kako piše u informaciji MVPEI, zabilježeno je početkom 20. vijeka

Južnoslovenska emigracija u čitavoj Južnoj Americi uglavnom je sastavljena od Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca i Srba. Masovnije doseljavanje Crnogoraca u Argentinu, kako piše u informaciji MVPEI, zabilježeno je početkom 20. vijeka, dok četvrti talas emigracije krajem Drugog svjetskog rata čine uglavnom pripadnici poraženog pokreta u ratu i drugih ideoloških protivnika tadašnjeg sistema u Jugoslaviji. Računa se da se tada u Argentinu uselilo oko 400 Crnogoraca i oko 200 u ostale zemlje, najviše u Peru, Venecuelu, Meksiko i Brazil.

Od svih navedenih migratornih talasa predstavnici četvrtog su jedini među kojima ima još mali broj živih, u dubokoj starosti i koji žive uglavnom u kolonijama. Danas u Argentini živi druga i treća generacija crnogorskih iseljenika.

Bonus video: