Pozitivna bi sada manjinsku vlast umjesto koalicije u Nikšiću

“Što se tiče Pozitivne nema novih izbora i očekujemo da sve bude poznato u sljedeća dva dana”, kazao je izvor iz Pozitivne
65 pregleda 96 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 14:52h

Predsjedništvo Pozitivne sinoć je razmatralo pitanje formiranja vlasti u Nikšiću nakon što na konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore 11 od 20 poslanika Demokartskog fronta nije bilo u sali prilikom intoiniranja himne, što se može tumačiti kao nepoštovanje državnih simbola.

Predsjdnik Pozitivne Darko Pajović je nakon sjednice parlamenta kazao da takav potez dijela Fronta nije dobra poruka za buduće razgovore o formiranju vlasti u Nikšiću.

Upravo je poštovanje državnih simbola jedan od deset principa koje je Pozitivna postavila kao uslov za formiranje lokalne vlasti u gradu pod Trebjesom.

Izvor iz Pozitivne rekao je “Vijestima” da je za danas planiran sastanak te stranke sa predstavnicima Demokratskog fronta kako bi razgovarali o tom problemu. Taj izvor je naveo da novi izbori u Nikšiću, što se tiče te stranke, ne dolaze u obzir i da su načelno razmatrane druge mogućnosti koje bi toj stranci, DF i SNP omogućile da formira vlast u Nikšiću.

Jedna od mogućnosti je da Pozitivna podrži manjinsku vlast DF i SNP, koji je juče u državnom parlamentu dokazao da poštuje Zakon o državnim simbolima i sa kojom je stranka Darka Pajovića bliže dogovoru o zajedničkoj platformi kada su u pitanju odnos prema osudi genocida u Srebrenici i saradnji sa lokalnim upravama na Kosovu, ako je to u interesu Nikšića.

Poslanici Pozitivne i DF

U toj situaciji problem bi se mogao ispostaviti kod personalnih rješenja za određene pozicije, kao što je izbor gradonačelnika i predsjednika Skupštine opštine, koji bi, primjera rdai, morao poštovati državne simbole.

Druga mogućnost je da DF i SNP pruže manjinsku podršku Pozitivnoj ili da DF da podršku vlasti Pozitivne i SNP-a.

Podrška manjinskoj vlasti suštinski znači labaviji politički savez od koalicije.

“Što se tiče Pozitivne nema novih izbora i očekujemo da sve bude poznato u sljedeća dva dana”, kazao je izvor iz Pozitivne

Sljedeći, teoretski scenario je da tri politička subjekta pokušaju naći ljude iz vanstranačkih struktura koji bi vodili Nikšić.

“Što se tiče Pozitivne nema novih izbora i očekujemo da sve bude poznato u sljedeća dva dana”, kazao je izvor iz Pozitivne.

Na lokalnim izborima u Nikšiću DF je osvojio 12 mandata koja su podijeljna na tri ravna dijela između Nove, PzP i bivših funkcionera SNP-a, Pozitivna je osvojila pet, dok će SNP predstavljati četiri odbornika.

Galerija

Bonus video: