Han najavio značajno povećanje pretpristupne pomoći za Zapadni Balkan

Han je najavio i promjenu u načinu finansiranja koje se pomjera sa finansiranja specifičnih zemalja ka tematskom finansiranju
52 pregleda 3 komentar(a)
Johanes Han, Duško Marković, Foto: Gov.me/S. Matić
Johanes Han, Duško Marković, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 14.06.2018. 16:25h

Komesar za pregovore o proširenju Evropske unije (EU) Johanes Han najavio je značajno povećanje bužeta za pretpristupnu pomoć ( IPA III) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za naredni budžetski period.

Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkana”, kazo je Han, prenosi Tanjug.

On je najavio povećanje pretpristupne pomoći sa trenutnih 12 milijardi na 14, 5 mijlijardi eura za budžetski period od 2021. do 2027. godine.

Ti fondovi služe kao podrška EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje Uniji i sprovođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.

Han je najavio i promjenu u načinu finansiranja koje se pomjera sa finansiranja specifičnih zemalja ka tematskom finansiranju.

”To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji kako bi stvorili neku vrstu takmičenja i pogurali zemlje i kandidate da se brže kreću naprijed. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana”, poručio je Han.

On je ocijenio da će reformisani i povećani budžet omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažaovane na putu pristupnja Uniji, kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u blizni granica EU.

Za naredni budžetski period Evropska komisija predložila je povećanje ukupnog bužeta za spoljne poslove EU na 123 milijarde eura, što je povećanje od 30 procenata u odnosu na trenutni budžetski period.

Tako se udio budžeta za spoljnu politiku EU u ukupnom bužetu Unije povećava sa trenutnih šest na skoro devet procenata.

”Više resursa za više akcija pouzdanog, predvidljivog, kooperativnog globalnog igrača - to je upravo ono što naši građani i naši partneri očekuju od EU u ovim problematičnim vremenima“, kazala je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Prema njenim riječima, to je priznanje dodate vrijednosti rada EU na spoljnoj politici.

„Zajedno možemo imati uticaj koji nijedna država članica za sebe ne može imati u današnjem svijetu”, poručila je Mogerini.

U okviru bužeta za spoljne poslove EU, pored Fonda za pretpristupnu pomoć, nalaze se i Fond za razvoj i međunarodnu saradnju (89,2 mijarde eura), Fond za humanitarnu pomoć (11 milijardi eura), Evropski fond za nuklearnu bezbjednost ( 300 miliona eura), Investicioni okvir za spoljne poslove, a predloženo je i osnivanje fonda Evropske mirovne pomoći.

Bonus video: