Gvozdenović na izborima odradio najbolji posao za DPS

Pad povjerenja DPS je imao u gradovima za koje su zaduženi Đukanović, Marović i Radunović. Predrag Bošković i Daliborka Pejović popravili rezultat
74 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 08:30h

Politički direktor Demokratske partije socijalista (DPS) Branimir Gvozdenović je među rijetkim partijskim koordinatorima koji se može pohvaliti izbornim rezultatom, dok su najgori skor zabilježili koordinatori koji su istovremeno i gradonačelnici Kotora i Rožaja - Nusret Kalač i Marija Ćatović.

Gvozdenović je kao predstavnik stranačkog Predsjedništva koordinisao izborne aktivnosti u Bijelom Polju gdje je 14. oktobra više od polovine izašlih birača podržalo koaliciju "Evropska Crna Gora".

U Bijelom Polju DPS tradicionalno dobro prolazi na izborima i ove godine je osvojila 15.934 glasa. Na prošlim parlamentarnim izborima DPS i SDP, koje su tada nastupile sa Bošnjačkom strankom i HGI u Bijelom Polju su osvojile 16. 358 glasova.

Aleksandar Bogdanović

Bolji rezultat nego ranije vladajuća koalicija je napravila i na Cetinju, gdje je koordinator predsjednik države Filip Vujanović, a gradonačelnik njegov bivši savjetnik Aleksandar Bogdanović. Tu je osvojila 5.173 glasa, što je za oko 300 glasova više nego 2009. godine.

Koalicija, čiji je nosilac bio šef DPS-a Milo Đukanović, popravila je izborni rezultat u Andrijevici gdje je koordinator bio Predrag Bošković. U gradu u kojem je na prošlim lokalnim izborima DPS izgubio vlast, sada je osvojeno 1.885 glasova, što je 400 glasova više nego prije tri godine.

Iako je na aprilskim lokalnim izborima opozicija u Herceg Novom porazila DPS, direktorka Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović je u izbornom štabu u Novom popravila skor za 800 glasova više nego 2009.

U odnosu na prošle parlamentarne izbore više glasova osvojeno je na Žabljaku za koji je bio zadužen Zoran Jelić, gdje je bilo skoro 200 glasova više.

S druge strane, izbornim uspjesima se ne može pohvaliti gradonačelnica Kotora, čija je stranka na lokalnim izborima u Kotoru osvojila 3.845 glasova. To je preko 1.000 glasova manje nego na prethodnim lokalnim izborima prije tri godine, kada je u tom gradu DPS imala 4.620 glasova.

Pad podrške u Kotoru bio je manji na parlamentarnim izborima jer je vladajuću koaliciju zaokružilo 300 birača manje nego 2009. godine. Značajan pad zabilježen je i u Rožajama gdje je koordinisao Kalač i gdje je Evropska Crna Gora osvojila preko tri hiljade glasova manje nego prije četiri godine.

U glavnom gradu za koji je zadužen Đukanović, Evropska Crna Gora osvojila je 47.642 glasa, što je za preko 4.000 glasova manje nego 2009. godine.

Međutim, na ovim izborima opozicione partije osvojile su preko 50 hiljada glasova, što je dvadeset hiljada više nego na prošlim izborima kada su nastupile samostalno.

Svetozar Marović

U Beranama za koje je zadužen potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović vladajuća koalicija je imala podršku 9.575 birača, što je oko 400 glasova manje nego na prošlim izborima. U Marovićevoj Budvi, kojom je koordinisao Mevludin Nuhodžić, nakon afere “Zavala” zabilježen je pad povjerenja od skoro 1.500 glasova.

Ipak, Nuhodžić se može pohvaliti rezultatima u gradskoj opština Tuzi, gdje je vladajuća koalicija osvojila 3.000 glasova. Đukanovićeva koalicija je u Plužinama, gdje je koordinator Obrad-Mišo Stanišić, osvojila je približno jednak broj glasova, a slično se desilo i u Danilovgradu kojim koordinira Milan Roćen.

Željko Šturanović

Vladajuća koalicija je u Baru, za koji je nadležan Željko Šturanović, imala gotovo identičan broj glasova kao i na izborima 2009, dok je 300 glasova manje Đukanovićev savez imao u Tivtu, kojim je koordinisao Predrag Nenezić.

Neznatan pad glasova zabilježen je u Mojkovcu kojim je koordinisao ministar Duško Marković i u kojem je vladajuća koalicija osvojila 50 glasova, dok je u Kolašinu za koji je zadužen ministar poljoprivrede Tarzan Milošević bilo 300 glasova manje nego na prošlim parlamentarnim izborima.

U Plavu, gdje je koordinator bio ministar zdravlja Miodrag Radunović, Evropska Crna Gora je osvojila oko 1200 glasova manje, dok je 50 glsova manje bilo u Šavniku gdje je koordinatorka Nada Drobnjak.

Milutin Simović

U Pljevljima, gdje je izbornu kampanju nadgledao Milutin Simović, osvojeno je 9.620 glasova, što je oko 100 glasova manje nego na prošlim izborima, dok je na području Ulcinja, gdje je koordinisala ministarka nauke Sanja Vlahović, osvojeno 2.844 glasa, što je oko 100 glasova manje nego 2009. godine.

Lukšić se izvukao na državnom nivou

Loš rezultat zabilježen je i na lokalnim izborima u Nikšiću za koji je zadužen premijer Igor Lukšić. U tom gradu je vladajuća koalicija osvojila oko 18.900 glasova, što je dvije hiljade manje nego 2009.

Ipak Lukšić bi gorak ukus mogao popraviti rezultatima parlamentarnih izbora u tom gradu prema kojima je Evropska Crna Gora osvojila 20.499 glasova, što je 1.600 više nego na lokalnom nivou. Vladajuća koalicija je na parlamentarnim izborima 2009. godine u Nikšiću osvojila 20.884 glasa.

Galerija

Bonus video: