Vujović: Opozicija ima šansu da nanese štetu DPS-u

On smatra da bi dogovor opozicionih stranaka o formiranju vlasti u Nikšiću poboljšao njihovu poziciju za predsjedničke i buduće parlamentarne izbore
90 pregleda 6 komentar(a)
zlatko vujovic, Foto: Boris Pejović
zlatko vujovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2012. 12:20h

Preuzimanje vlasti u Nikšiću, drugom najvećem gradu u Crnoj Gori, prilika je opoziciji da poslije dugo vremena nanese štetu dominatnoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović.Prema njegovim riječima, formiranje lokalne vlasti u Nikšiću sa jedne strane veliki je izazov, ali i velika šansa za “raznorodnu” opoziciju. “U slučaju neuspjeha, veća šteta po opoziciju, od neformiranja lokalne vlasti, bila bi poruka biračima da ne bi bili sposobni da formiraju vladu ni na nacionalnom nivou ako bi imali većinu poslanika”, rekao je Vujović agenciji MINA.On smatra da bi dogovor opozicionih stranaka o formiranju vlasti u Nikšiću poboljšao njihovu poziciju za predsjedničke i buduće parlamentarne izbore.

Neće propustiti prilikuVujović je ocijenio da predstavnici opozicije neće propustiti priliku da formiraju vlast u Nikšiću.“Održavanje novih izbora je uvijek opcija. Mislim da nije baš realno očekivati da će predstavnici opozicije propustiti veliku priliku da formiraju vlast, a DPS bi svakako, u slučaju novih izbora, imala vjetar u jedra, i pokušala da objasni da opozicija nije sposobna ni za formiranje, a kamoli vršenje vlasti”, rekao je Vujović.Vujović je kazao da bi održavanje izbora u samo jednoj opštini favorizovalo vladajuću partiju, jer bi, kako je pojasnio, ona mogla da skoncentriše kompletne resurse na nju.“Time bi, moguće, povećala šanse da ostvari pobjedu. Svakako je jasno da bi u slučaju novih izbora opozicija imala smanjenje šanse za ponavljanje uspjeha”, smatra Vujović.

Odmicanje od radikalnih pozicijaOn je kazao da bi zajednička platforma opozicije, nakon pregovora, dodatno pomjerila Novu srpsku demokratiju ka političkom centru, i podstakla tu partiju da odustane od nekih radikalnih stavova koji su obilježavali njihovu doskorašnju politiku.“Dogovor bi poboljšao bi poziciju tih partija na narednim predsjedničkim, ali i nekim budućim parlamentarnim izborima.Očekujem da će pregovori rezultirati sporazumom i formiranjem koalicione vlasti, a ako do toga ne dođe, neuspjeh će teško i jedna i druga strana objasniti biračima”, rekao je Vujović.

“Nijesam siguran da će opozicija imati snage da se odupre pritisku svojih zaslužnih članova i formira vlast stručnjaka umjesto vraćanja zasluga”

On smatra da je najveći uspjeh opozicije na lokalnom nivou ohrabrivanje njihovih birača i apsitenenata da su promjene moguće. Prema njegovim riječima, s obzirom na ekonomsko stanje u Niksicu, i katastrofalno loš rad lokalne vlasti predvođene DPS-om, opoziciji je formiranje vlasti samo “vruć krompir”, jer je za ostvarivanje uspjeha u tom gradu potrebno stvoriti izuzetno sposobnu vlast. “Nijesam siguran da će opozicija imati snage da se odupre pritisku svojih zaslužnih članova i formira vlast stručnjaka umjesto vraćanja zasluga”, naveo je Vujović.On je kazao da je pogrešno vođena politika opozicije rezultirala gubljenjem vlasti u opštinama u kojima su je osvajali. “Da li se nešto promijenilo u njihovom odnosu vidjećemo veoma brzo. Nikšić će biti lakmus papir sposobnosti opozicije da napravi promjene. Ako slučaj Nikšića pokaže da nijesu sposobni da donesu promjenu, šanse za uspjeh u narednom periodu biće pnovo drastično narušene”, rekao je Vujović.

Pozitivna ne može puno da manevrišeUpitan da li bi koalicija Pozitivne Crne Gore sa ostalim opozicionim partijama u Nikšiću, mogla da negativno utiče na rejtiing te partije, Vujović je kazao da to zavisi od uslova u kojima se ulazi u taj savez, i od njegove uspješnosti. “Pozitivna Crna Gora se nalazi u najosjetljivijoj poziciji. Ona ima najmanje manevarskog prostora jer nema stabilno biračko tijelo a ima velika očekivanja birača”, pojasnio je Vujović.On smatra da bi ukoliko Pozitivna odstupi od svojih predizbornih obećanja, vladajuća partija to snažno iskoristila.Prema Vujovićevim riječima, Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) imaju rasterećeniju poziciju. "Pozitivna može iz svega ovoga da izađe dodatno ojačana ili sa prilično ugroženom pozicijom. Međutim, pažnja javnosti će se okrenuti i prema tome ko će personalno činiti vlast u Nikšiću, i kakav će biti efekat tako formirane vlasti”, rekao je Vujović.

Bonus video: