"VEĆ VIĐENA PRIČA"

Nikolić: Plan Demokrata i URA alibi za povratak u parlament

"Otvoreni smo za razgovor, ali ne vidimo neki rezon u svemu tome, posebno što će nakon toga biti nekih vanrednih izbora pa bi ta dinamika održavanja izbora u istom danu izgubila smisao“, rekao je Nikolić
274 pregleda 9 komentar(a)
Miloš Nikolić, Foto: DPS
Miloš Nikolić, Foto: DPS
Ažurirano: 14.06.2018. 11:35h

Plan za prevazilaženje krize Demokarata i Građanskog pokreta URA alibi je za povratak u Skupštinu, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miloš Nikolić i poručio da je vladajuća stranka otvorena za dijalog sa opozicijom, ali isključivo u parlamentu.

Lideri Demokrata i Građanskog pokreta URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazovićć, predstavili su u srijedu Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucinalnog stanja u Crnoj Gori, koji će, kako su naveli, dovesti do uslova za održavanje prvih slobodnih i fer izbora u državi.

Nikolić je komentarišući Plan rekao da DPS pozdravlja svaki dijalog između političkih subjekata.

On je agenciji MINA kazao da nema ničeg novog u predlozima Demokrata i URA-e, osim neke vrste poziva na dijalog.

"Nije ovo ništa novo ni neočekivano. Već viđena priča. Mislim da je to jedan od legitimnih načina za povratak u Skupštinu“, rekao je Nikolić dodajući da pokušaj opstrukcije rada parlamenta i cjelokupnog sistema nijen uspio.

On je poručio da je DPS uvijek otvorena za razgovor i dijalog koji se, kako je rekao, mora odvijati u institucijama, isključivo u parlamentu.

Nikolić je podsjetio na formiranu Radnu grupu za izmjene izbornog zakonodavstva koja je radila na preporukama OEBS-a, u čijem radu opozicija nije učestvovala.

"Tada nije bilo sluha za to, već je i dalje bio na snazi pokušaj opozicije da izvrši destrukciju sistema kako bi spriječila pobjedu DPS-a na narednim izborima“, naveo je Nikolić.

Kako je rekao, raduju ih najave povratka u parlament pojedinih opozicionih poslanika, ali ne i najave URA-e i Demokrata o nastavku bojkota.

"Smatramo taj stav dosta autisitičnim i vjerujemo da je teza o bojkotu parlamenta, kao svojevrsni politički manevar, pala u vodu“, istakao je Nikolić.

Što se tiče mogućnosti da budu održani svi u jednom danu, Nikolič je rekao da nije sigurna koliko bi to bilo moguće izvesti i koliko je legitimno s obzirom na vidljive pobjede i povjerenje građana u DPS.

"To bi bila jedna vrsta prekrajanja volje građana jer bi smo nepotrebno morali da skraćujemo mandat nekim opštinama. Otvoreni smo za razgovor, ali ne vidimo neki rezon u svemu tome, posebno što će nakon toga biti nekih vanrednih izbora pa bi ta dinamika održavanja izbora u istom danu izgubila smisao“, rekao je Nikolić.

Kako je kazao, pretpostavlja da opozicija vidi neki politički interes da bi lakše došla do pobjede ukoliko se izbori u budu održavali na taj način.

"Ali sad smo imali izbore u 11 opština u kojima su drastično poraženi, tako da ne vidimo smisao u svemu tome“, dodao je Nikolić.

Kada je riječ o izmjenama medijskih zakona, Nikolić je naveo da je DPS privržena slobodi medija.

On smatra da je potrebno dodatno jačati određene agencije i nezavisna tijela koja bi se bavila pitanjem medija, navodeći da je potrebno i povjerenje medija u te institucije.

"Nastavićemo da radimo na tom pitanju. Sada bi bilo neozbiljno komentarisati samo paušalne i više političke konstatcija Abazovića i Bečića, nego nešto što je ozbiljan predlog“, kazao je Nikolić.

On je pozvao Demokrate i URU da se vrate u parlament jer je, kako je rekao, to mjesto dijaloga iz kojeg se mogu naći zajednička rješenja.

"Svi predlozi su legitimni. Raspravićemo, moguće da ćemo imati i nekih tačaka saglasja“, naveo je Nikolić.

On je dodao da vjeruje da će se Demokrate i URA vratiti u parlament i da će se postići neka vrste dogovora i političkog konsenzusa.

"Ali isto tako vjerujem da ćemo nakon nove pobjede DPS-a na izborima imati iste priče“, zaključio je Nikolić.

Preporučujemo za Vas