Manjinske stranke ponovo zaboravile opštinu Tuzi

“Ne bavimo se određenjem partijskog stava prema opštini Tuzi. Kada dođe vrijeme za to, izjasnićemo se o tom pitanju”, tvrdi Mustafić
20 komentar(a)
manjiske stranke, Foto: Arhiva Vijesti
manjiske stranke, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.11.2012. 12:28h

Zahtjev za punopravnu opštinu Tuzi nije uvršten u platformu koju su manjinske stranke ponudile koaliciji “Evropska Crna Gora” zbog straha čelnika Bošnjačke stranke da će to izazvati nesuglasice u partiji, saznaju “Vijesti”. Nekoliko učesnika pregovora potvrdilo je “Vijestima” da su Bošnjaci tražili da se u platformi ne pominju Tuzi zbog negativnog stava podgoričkog odbora BS prema formiranju te opštine.

Lideri Bošnjačke stranke (BS), Force i Hrvatske građanske inicijative (HGI) Rafet Husović, Nazif Cungu i Marija Vučinović potpisali su platformu kojom će obezbijediti parlamentarnu većinu potrebnu za formiranje nove vlade sa Đukanovićevom koalicijom. U tom dokumentu se između ostalog traži veća zastupljenost predstavnika manjina u administraciji, ulaganja u sjever Crne Gore i prostore gdje žive manjine, poštovanje zakona, ali i decentralizacija.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je zahtjev za decentralizaciju unijet u platformu kako bi se našao kompromis sa predstavnicima albanske liste koju čine Forca i Građanska inicijativa Vaselja Siništaja, koje se zalažu za opštinu Tuzi.

“Bošnjaci su predlagali da se u platformi ne pominju Tuzi, jer bi im to moglo napraviti probleme sa podgoričkim odborom u kojem se protive toj ideji. Umjesto toga, sugrisano je da se traži decentralizacija, uz pojašnjenje da to podrazumijeva nove opštine. Kada su Albanci upozorili da je opština Tuzi jedno od njihovih glavnih izbornih obećanja, iz BS su im rekli da će stati iza te ideje kada dođe vrijeme, ali da bi im potenciranje tog pitanja sada samo pravilo probleme”, kazao je “Vijestima” funkcioner jedne od potpisnica sporazuma.

“Nismo se bavili nijednom opštinom posebno, jer postoje zahtjevi i za neke druge opštine”, kazao je Mustafić

Portparol BS Suljo Mustafić juče nije direktno odgovorio zbog čega u platformi nema zahtjeva za opštinu Tuzi, navodeći da je taj dokument zajednički sadržalac važnih pitanja nacionalnih manjina u Crnoj Gori i da nije razgovarano o pojedinačnim zahtjevima specifičnim za određene nacionalne partije. On je upozorio da platforma još nije dostupna javnosti i da se zbog toga ne može polemisati o njenom sadržaju.

“Nismo se bavili nijednom opštinom posebno, jer postoje zahtjevi i za neke druge opštine”, kazao je Mustafić.

Na pitanje kakav je zvaničan stav Bošnjačke stranke o zahtjevima albanskih političara za formiranje punopravne opštine Tuzi, Mustafić je rekao da u toj stranci nikada nijesu razgovarali na tu temu:

“Nikada se nijesmo bavili određenjem partijskog stava prema opštini Tuzi. Kada dođe vrijeme za to, naša stranka će se izjasniti o tom pitanju, kao što je to radila i u ostalim slučajevima”.

Sudeći po dosadašnjim nastupima čelnika podgoričkog odbora Bošnjačke stranke Nedžada Dreševića, u toj stranci ne kriju sumnjičavost prema održivosti nove opštine. Drešević, koji je član Predsjedništva stranke i važi za uticajnog funkcionera, nedavno nije želio da potpiše zajednički zahtjev DPS-a i Demokratske unije Albanaca (DUA) za raspisivanje referenduma o forimiranju opštine Tuzi, obrazlažući da bi ona bila ekonomski nodrživa. Odluka o referendumu usvojena je u lokalnom parlamentu nakon obećanja Mila Đukanovića da će građani Malesije dobiti priliku da se izjasne o statusu opštine, ali je Drešević tada bio uzdržan. On je tada rekao da će podržati referendum samo ako ga u to ubijedi studija izvodljivosti i navodeći da Crnoj Gori ne treba “još jedna Andrijevica ili Plav”.

Inače, Drešević u političkim krugovima u Malesiji slovi za velikog protivnika formiranja opštine Tuzi zbog straha da bi se time samo pojačale međunacionalne tenzije između Bošnjaka i Albanaca.

Bošnjačka stranka zasada je jedino podržala formiranje opštine Petnjica, kada je pozvala svoje pristalice da podrže tu ideju na referendumu održanom u avgustu. Vlada je podržala predlog da Petnjica dobije status opštine, a rok do kojeg parlamentu treba da dostave predlog zakona koji bi to regulisao je 11. novembar.

Cungu: Kasnije o detaljima

Predsjednik Force Nazif Cungu kazao je da zahtjevi koji su navedeni u platformi nijesu napravili nikakve probleme među potpisnicima tog dokumenta. On je kazao da u platformi koja će biti ponuđena DPS-u nijesu konkretizovani pojedinačni zahtjevi.

“Nijesmo ulazili u detalje i pominjali opštine. Mi smo samo utvrdili načelne prinicipe. Kada završimo osnovne zahtjeve, onda ćemo o detaljima”, kazao je Cungu.

Problemi zbog proslava i zastava

Kao odbornik u GO Tuzi Drešević je u nekoliko navrata ulazio u otvorene sukobe sa predstavnicima albanskih stranaka, ali i koalicionih partnera u Malesiji. Tako se prošlog aprila ogradio od inicijative za obilježavanje godišnjice Malisorskog ustanka protiv Turaka, iako su u njenoj organizaciji učestvovali predstavnici DPS-a i DUA.

On je tada kazao da taj istorijski datum podsjeća na vjerske podjele i sukobe, a da bi proslava dodatno iritirala građane i pokvarila odnose između Crne Gore i Turske. Šef podgoričkog odbora BS-a imao je nesuglasica i sa predstavnicima bivše vlasti u Tuzima, koju su činili Građanska incijativa, Albanska alternativa i Demokratski savez, zbog njihove odluke da iz skupštinske sale uklone bošnjačku zastavu uz obrazloženje da oni nijesu većina u Malesiji.

Nakon Dreševićevog insistiranja, zastava je na narednoj sjedinci vraćena u salu, zbog čega su odbornici Građanske inicijative napustili sjedincu.

Bonus video: