Šegačenje sa zakonom: Vlada ne može Đukanoviću ustupati državni avion

Iz Vlade je saopšteno da je DPS-u dozvoljeno korištenje aviona “po komercijalnoj osnovi”
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 16:39h

Vladin Generalni sekretarijat prekršio je Zakon o vazdušnom saobraćaju kada je dozvolio lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću da 19. oktobra koristi državni avion na relaciji Podgorica-Maribor-Podgorica, gdje je primio nagradu “Ključ grada Maribora”.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo, čiji je direktor Dragan Đurović (DPS), “Vijestima” je potvrđeno da državni avion ne može da se koristi za komercijalni vazdušni saobraćaj, jer nema potrebne dozvole za to.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade, nadležnog za državni vazduhoplov, tvrde da povratni let za Maribor “nije komercijalni let u smislu Zakona o vazdušnom saobraćaju”, jer je obavljen “uz refundiranje samo stvarnih troškova, a ne radi ostvarivanja bilo kakvog profita”.

U odgovorima od prije nekoliko dana, Generalni sekretarijat Vlade je naveo da je DPS-u dozvolio korišćenje aviona “po komercijalnoj osnovi”.

Iz Generalnog sekretarijata, čiji je šef Šturanović, ranije je saopšteno da je DPS za Đukanovićev let Podgorica-Maribor-Podgorica platio 4.655 eura, ali nijesu mogli saopštiti da li je DPS uplatio novac, jer se on direktno uplaćuje na žiro-račun budžeta

Sa druge strane, ako je Vladin avion registrovan kao držani vazduhoplov, on je mogao samo da se koristi za nekomercijalne operacije, odnosno nekomercijalni vazdušni saobraćaj koji se, prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju, obavlja “bez novčane ili druge vrste naknade”.

Iz Generalnog sekretarijata, čiji je šef Žarko Šturanović, ranije je saopšteno da je DPS za let Podgorica-Maribor-Podgorica platio 4.655 eura, ali nijesu mogli saopštiti da li je DPS uplatio novac, jer se on direktno uplaćuje na žiro-račun budžeta.

Da bi avion Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE, obavljao “komercijalni vazdušni prevoz”, prema članu 23 Zakona o vazdušnom saobraćaju, mora imati Sertifikat vazdušnog operatora (AOC).

To je, kako se navodi u zakonu, sertifikat koji se izdaje pravnom ili fizičkom licu ili organu državne uprave, kojim se potvrđuje da oni kao operateri imaju profesionalnu sposobnost i da su organizovani na način koji omogućava sigurno izvođenje operacija navedenih u sertifikatu.

“Vlada Crne Gore, tj. Generalni sekretarijat, ne posjeduje AOC za avion oznake 40-MNE shodno zakonu, jer nijesu ni aplicirali za dobijanje tog sertifikata.

Taj sertifikat služi za obavljanje komercijalnog vazdušnog prevoza (što uključuje i povremeni vazdušni saobraćaj) i može ga steći pravno ili fizičko lice koje podnese zahtjev i zadovolji zakonom propisane uslove.

Na osnovu dobijenog AOC-a pravno ili fizičko lice može dobiti operativnu licencu”, navodi se u odgovorima koje je potpisao direktor Sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Mileta Nikolić.

U jučerašnjim odgovorima na pitanja “Vijesti” da li avion posjeduje AOC, te da li ima odobrenje za komercijalni vazdušni saobraćaj i povremeni vazdušni saobraćaj, iz Generalnog sekretarijata su naveli da let za Maribor nije bio “komeracijalni u smislu zakona o vazdušnom saobraćaju”.

“Taj let je obavljen uz refundiranje samo stvarnih troškova, a ne radi ostvarivanja bilo kakvog profita, što je inače svrha komercijalnih letova”, saopšteno je iz Sekretarija.

Generalni sekretarijat je naveo i da avion ima sve potrebne dozvole za obavljanje djelatnosti za koju je registrovan, te da ne postoji zakonska obaveza posjedovanja AOC-a, niti odobrenje “za komercijalni vazdušni saobraćaj”, jer se vazduhoplov ne koristi za te svrhe.

Iz DPS-a ranije nijesu željeli da uplatu za komercijalni let potkrijepe fakturom, uplatnicom ili drugim dokumentom sa faksimilom, već su poručili da ”finansijske iskaze, u skladu sa zakonom, dostavljaju nadležnim državnim institucijama”, navodeći da ta partija poštuje zakone i propise Crne Gore, ispunjavajući “sve svoje obaveze u zakonskim procedurama i u predviđenim rokovima”.

Odgovoran za korišćenje državne letjelice: Žarko Šturanović

“Vijesti” protekle sedmice nijesu uspjele da dobiju odgovor iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova da li je preko teritorije susjedne zemlje Đukanovićev let prijavljen kao državni, s obzirom na to da prvi čovjek DPS-a nije na nekoj od državnih funkcije nepune dvije godine.

Istovremeno, da je Đukanović letio privatnom kompanijom “Di ejr”, ceh DPS-a bi bio manji za oko 1.000 eura, jer bi ista usluga najjaču partiju koštala 3.750 eura.

Kazna skuplja od leta do Maribora

Vlada, odnosno njen Generalni sekretarijat, mogli bi platiti finansijsku kaznu koja je i skoro tri puta veća od cifre koja je prema tvrdnjama iz DPS-a uplaćena za povratni let do Maribora.

U dijelu Zakona o vazdušnom saobraćaju koji se odnose na kaznene odredbe, u članu 161 navodi se da će se novčanom kaznom od 1.000 do 15.000 eura kazniti za prekršaj operater vazduhoplova ili vazdušni prevoznik ili drugo pravno lice, ako, između ostalog, obavlja komercijalni vazdušni prevoz bez AOC-a i operativne licence, te ako obavlja druge komercijalne operacije bez AOC-a.

Bonus video: