Raičević: Ponavljanje izbora u Nikšiću ne bi odgovaralo opoziciji

On je rekao da ne vidi svrhu ponavljanja izbora ako bi se ponovila rezultati sa prethodnih,“jer bi se desio status kvo“
24 komentar(a)
Pozitivna Crna Gra, Demokrtski front Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Pozitivna Crna Gra, Demokrtski front Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.10.2012. 14:55h

Ponavljanje izbora u Nikšiću ne bi odgovaralo opoziciji, kazao je nosilac liste Socijalističke narodne partije (SNP) u tom gradu Dragutin Raičević, navodeći da vjeruje da će opozicija formirati vlast.

On je rekao da ne vidi svrhu ponavljanja izbora ako bi se ponovila rezultati sa prethodnih,“jer bi se desio status kvo“.

„Ponovljeni izbori ne bi išli na ruku opoziciji, ali mislim da neće doći do novih izbora već da će se pronaći rješenje i da se eventualne razlike mogu prevazići. Moraju svi da pomalo popuste, jer nema kompromisa ako se postavljuju ultimatumi“, kazao je Raičević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, u platformi ima stavki koje se ne odnose na lokalne samouprave, ali Pozitivna to predstavlja kao političke principe od kojih neće da odustanu.

„Ali optimista sam, i mislim da će se narednih dana postići kompromis“, naveo je Raičević.

Na izborima u Nikšiću, Front je osvojio 12 mandata, Pozitivna pet, SNP četiri, a kolicija Evropska Crna Gora 20 odborničkih mandata

On je kazao da će SNP uskoro razmatrati platformu Pozitivne Crne Gore za formiranje vlasti u Nikšiću, "nezavisno od razgovora Pozitivne sa Demokratskim frontom".

„Sjednica opštinskog odbora SNP-a biće održana danas ili sjutra, a nakon nje ove sedmice će biti i sjednica Glavnog odbora partije. Nakon toga će se znati naš jasan stav o platformi“, rekao je Raičević.

Nosilac liste Demokratskog fronta u Nikšiću Strahinja Bulajić kazao je da se nada da će dogovor o formiranju vlasti u tom gradu biti postignut.

„Nadam se da će kompromis biti postignut, ali da li će se desiti ne znam, jer to ne zavisi samo do Fronta“, kazao je Bulajić agenciji MINA.

Upitan da li bi za nikšićku opoziciju bilo loše da se ponove izbori, Bulajić je kazao da je o toj mogućnosti rano razgovarati dok pregovori o formiranju vlasti traju.

„Sada treba da pustimo da se završe razgovori, i nakon toga ćemo znati da li će biti ponovljenih izbora ili ne“, zaključio je on.

Pozitivna je u petak počela razgovore sa Frontom i SNP-om o formiranju vlasti u Nikšiću, nakon što je na sjednici Glavnog odbora te partije u četvrtak usvojena Platforma za pregovore.

Pozitivna je navela deset principa, čije usvajanje očekuje od eventualnih opozicionih partnera u Nikšiću, a odnose se na lokalnu samoupravu, depolitizaciju, nepostojanje revanšizma, efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije.

Dio Platforme posvećen je i političkim pitanjima, a odnose se na jasan otklon od politike prošlosti Slobodana Miloševića, prihvatanje saradnje sa zemljama u regionu, uključujući i Kosovo i poštovanje državnih simbola Crne Gore.

Na izborima u Nikšiću, Front je osvojio 12 mandata, Pozitivna pet, SNP četiri, a kolicija Evropska Crna Gora 20 odborničkih mandata.

Bonus video: