DF: Menadžment RTCG ugrožava javni interes

"RTCG jejedina preostala, netransformisana režimska radio-televizija u regionu i Evropi"
51 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 14:09h

Čelnici Demokratskog fronta (DF) uputili su poziv predsjedniku Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Dušanu Simonoviću za hitan sastanak na kojem bi, kako su istakli u pismu, razmotrili alarmantnie slučajeve ugrožavanja javnog interesa koji sprovodi aktuelni menadžment RTCG, a na koje Savjet do sada nije reagovao.

U pozivu DF-a se navodi da je RTCG "jedina preostala, netransformisana režimska radio-televizija u regionu i Evropi koja još uvijek funkcioniše po "novinarskim standardima" iz vremena "ratovanja za mir"".

Pozivajući Simonovića na sastanak, jer smatraju da je sazrelo vrijeme da se stavi tačka na štetno djelovanje RTCG i da se konačno započne proces uvođenja "ove režimske radio-televizije u za nju zakonom propisani okvir", u DF-u navode da se "i tokom minule izborne kampanje crnogorska javnost mogla uvjeriti do koje mjere RTCG i dalje neskriveno i svakodnevno prećutkuje, dezinformiše, obmanjuje i zavodi građane Crne Gore".

"Neprekidno informišući o navodnim privrednim i diplomatskim uspjesima aktuelne vlasti, stavljajući tako interes režima ispred javnog interesa građana i države Crne Gore. Ignorišući zakonom propisanu proceduru odlučivanja i transparentnog poslovanja, poslovodstvo RTCG je "zaobišlo" Savjet RTCG, na čijem ste čelu, i sa dobro poznatim režimskim strukturama sklopilo tajni ugovor o realizovanju takozvane "izlazne ankete".

"Pomenuta anketa je urađena suprotno zakonima ove zemlje i suprotno odlukama DIK-a, a sve sa ciljem pravljenja dodatnog pritiska na birače, i sa željom da se kreira medijski ambijent koji će omogućiti ekspresno proglašenje još jedne režimske izborne pobjede", navodi se u pozivu DF-a upućenom Simonoviću.

Time je, kako navode, menadžment RTCG nedvosmisleno prekršio relevantnu zakonsku regulativu i pokušao da ugrozi temeljno ustavno pravo građana „da bez pritiska i prijetnji, slobodno i tajno izraze svoju izbornu volju“. Podsjećaju i da se DF tim povodom obratio Vrhovnom dražvnom tužilaštvu sa zahtjevom da slučaj procesuira.

DF će, kako se navodi u pozivu, na sastanku ako do njega dođe, od Simonovića tražiti da se hitno reaguje kako bi se zaustavila „ova aktuelna ofanziva režimskih propagandista na programima RTCG“.

"Savjet je po zakonu dužan da zaustavi povampirenje ratne retorike i promovisanje teorija zavjere identičnih onima iz 90-ih. Savjet je po zakonu dužan da onemogući promociju crnogorskog šešeljizma, da spriječi širenje mržnje i stvaranje atmosfere potencijalnog sukoba i nestabilnosti na programima RTCG", piše u pozivu.

Smatraju i da je Savjet dužan da se pozabavi reemitovanim intervjuom, preuzetim sa Atlas Televizije, "sa režimskim apologetom Borom Krivokapićem".

"Pored rjetko viđenog propagandnog glorifikovanja predsjednika DPS-a, taj intervju je vrvio od neistina, uvreda, od jezika mržnje i šešeljevskih teorija zavjere. Namjera ove operacije bila je da dodatno podigne tenzije i da, kroz kvazi-istorijske paralele, priprijeti mogućom destabilizacijom Crne Gore i politički motivisanim nasiljem".

Oni su na Simonovića apelovali da obavijesti menadžment RTCG da je "njihova borba protiv formiranja opozicione vlasti u Nikšiću tragikomično provokativna"

"DF je jasno saopštio da svaki pokušaj spoljašnjeg učestvovanja u pravljenju nove crnogorske vlasti smatra ugrožavanjem državnog suvereniteta Crne Gore i severene izborne volje naših građana. Takva praksa se mora javno osuditi, bez obzira da li je u pitanju miješanje člana Predsjedništva BiH ili nekog režimskog najamnika iz inostranstva", piše u pozivu DF-a.

Oni su na Simonovića apelovali da obavijesti menadžment RTCG da je "njihova borba protiv formiranja opozicione vlasti u Nikšiću tragikomično provokativna".

"I da su njihovi pokušaji u javnosti prepoznati i da su zato sasvim neučinkoviti. Dužnost Savjeta RTCG je da makar pokuša da zauzda aktuelno divljanje režimskog menadžmenta RTCG, i da tako započne proces istinske transformacije ovog režimskoga medija u medijski servis svih građana", zaključuje se u pismu.

Galerija

Bonus video: