koalicije

DF najkasnije do nedjelje o platformi Pozitivne CG

10 principa koje PCG očekuje od partnera u NK su lokalna samouprava, depolitizacija, nepostojanje revanšizma, efikasna borba protiv kriminala i korupcije
6 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 19:20h

Demokratski front (DF) će najkasnije do nedjelje saopštiti jasan stav o svim predočenim tačkama platforme Pozitivne Crne Gore, kao polaznoj osnovi za razgovore o formiranju vlasti u Nikšiću, kazao je nosilac lokalne liste DF-a, Strahinja Bulajić.

Današnji razgovor sa predstavnicima Pozitivne o eventualnom zajedničkom upravljanju Nikšićem, Bulajić je ocijenio „vrlo otvorenim i vrlo iskrenim“, i najavio da će o svemu razgovaranom obavijestiti organe Fronta, koji će veoma brzo saopštiti konačnu odluku.

Na pitanje da li DF, ukoliko prihvati predočene principe Pozitivne, priznaje nezavisnost Kosova i genocid u Srebrenici, Bulajić je odgovorio „o tom - potom“.

"U prijateljskoj i iskrenoj atmosferi pojasnili smo naše stavove, a o nastavku razgovora za formiranje lokalne vlasti odlučiće organi naših stranaka“

"U prijateljskoj i iskrenoj atmosferi pojasnili smo naše stavove, a o nastavku razgovora za formiranje lokalne vlasti odlučiće organi naših stranaka“, kazao je Bojanić nakon sastanka sa predstavnicima DF-a u Nikšiću.

Upitan šta se desilo sa principom Pozitivne da nakon izbora neće ni sa vlašću, ni opozicijom“, Bojanić je naglasio da su u kampanji bili izričiti da „neće sa ovakvom opozicijom i ovakvom vlašću“.

Na pitanje da li očekuju promjenu opozicije, poručio je da treba ostaviti da razgovori idu svojim tokom, i ponovio da je Pozitivna danas predočila svoje principe i ideje o daljim pregovorima, tako da „nema potrebe da se trči unaprijed i saopštava nešto prije konačnog stava partije“.

Razgovore sa opozicijom o formiranju vlasti u Nikšiću, Pozitivna je počela ranije danas sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP), a zajednička ocjena je da su prvi zvanični kontakti bili „veoma iskreni i srdačni“.

Kao uslov za počinjanje pregovora, Pozitivna je navela deset principa, čije usvajanje očekuje od eventualnih opozicionih partnera u Nikšiću, a koji se odnose na lokalnu samoupravu, depolitizaciju, nepostojanje revanšizma, efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije

Kao uslov za počinjanje pregovora, Pozitivna je navela deset principa, čije usvajanje očekuje od eventualnih opozicionih partnera u Nikšiću, a koji se odnose na lokalnu samoupravu, depolitizaciju, nepostojanje revanšizma, efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije.

Dio Platforme posvećen je i političkim pitanjima, a odnosi se na jasan otklon od politike prošlosti Slobodana Miloševića, prihvatanje saradnje sa zemljama u regionu, uključujući i Kosovo, i poštovanje državnih simbola Crne Gore.

Na proteklim izborima u Nikšiću Demokratski front osvojio je 12 mandata, Pozitivna pet, SNP četiri, a kolicija DPS–SDP–LP 20 mandata.