Milan Popović: Front i Pozitivna da dođu do kompromisa

On je naveo da u Crnoj Gori ima problema na svim stranama, a da je opozicija njihov dio
0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Milan Popović, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Milan Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.10.2012. 13:12h

Pozitivna Crna Gora, Demokratski Front i Socijalsitička narodna partija (SNP) treba da nađu kompromis, jer je najvažnije da te partije u Nikšiću naprave demokratski savez i smijene vlast, rekao je član političkog Savjeta Fronta Milan Popović.On je naveo da u Crnoj Gori ima problema na svim stranama, a da je opozicija njihov dio.“Ne širim ideju o idealnoj opoziciji, da je tako ne bi imali 23 godine nesmjenjivu vlast, ali za Nikšić je od najveće važnosti da SNP, Front i Pozitivna nađu kompromis”, kazao je Popović na konferenciji za novinare.

Ne insistirati na deklaracijama i rezolucijamaKomentarišući pregovaračku platformu koju je Pozitivna ponudila Frontu i SNP, Popović je kazao da u tim uslovima prepoznaje izvjesna pretjerivanja, viškove i neravnoteže.On smatra da nije previše uputno insistirati na deklaracijama i rezolucijama. “Jer lideru Demokartske partije socijalista Milu Đukanoviću nikada nije bio problem da hiljade takvih dokumenata izrekne. Ne treba zaboravljati da je ta partija bila saučesnica u vrijeme genocida i da su joj lideri bili članovi vrhovne komande”, rekao je Popović.Prema njegovim riječima, nijedan proces te vrste nije završio pravosudnom presudom. “A proces o zločinu za deportacijhe je blokiran i drži se u mrtvom stanju jer je Đukanović najodgovorniji u tom zloičinu”, smatra Popović.

Ne zaboraviti kako je nastala NOVAOn je podsjetio da je DF jedini politički akter koji je u svoj program uvrstio i donošenje Zakona o lustraciji. “Neke kritike tog elementa programa od Pozitivne, su bile neutemljene i nekvalitetne. Ali kao osoba koja smatra da je demokartska smjena vlasti uslov svih uslova, držim palčeve da u Nikšiću opozicione partije naprave demokratski savez i smijene vlast”, rekao je Popović.Upitan koliko je prihvatanje načela Pozitivne prilika da se opozicija ili njen dio, oslobode nekih recidiva koji bi joj umanjili uspjeh na izborima i koalicioni kapacitet sa drugim subjektima, on je odgovorio na primjeru Nove srpske demokratije."U vrijeme kad je NOVA uskratila podršku Rezoluciji o Srebrenici, ta partija se nakon toga raspala u dvije partije. Jedna je otišla i nastavila da optužuje onu koja je sada u DF-u da je izdala srpstvo. Ne smiju se previđati takve pozitivne evolucije, to se ipak mora uvažavati”, rekao je Popović.On je rekao da to isto misli o manjinskim strankama i da bi one, a konkretno Bošnjačka stranka, trebalo da vode računa o svim disbalansima.“A sa čovjekom koji je počinio najteži zločin i koji samo zloupotrebom svoje moći blokira pravosudne procese, sklapati sa njim koalicije u ime Evrope i njenih vrijednosti, vrlo je teška stvar, uzdržaću se od težih riječi”, zaključio je Popović

Bonus video: