Gradska opština Golubovci ubuduće će 8. februar proslavljati kao svoj dan

Na taj datum, 1879. Zeta je oslobođena od Osmanske imperije i ušla u sastav knjaževine Crne Gore
400 pregleda 0 komentar(a)
SO Golubovci, Foto: Vesko Belojević
SO Golubovci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.10.2012. 13:08h

Gradska opština Golubovci ubuduće će 8. februar proslavljati kao svoj dan, odlučeno je na sjednici Skupštine.

Predlog da gradska opština svoj dan proslavlja na datum, kada je 1879. Zeta oslobođena od Osmanske imperije i ušla u sastav knjaževine Crne Gore, jednoglasno su podržali i odbornici opozicije.

Pomenuti datum predložila je komisija, u čijem sastavu su bili predsjednik Jovan Kavarić i članovi Novica Vujošević, Mihailo Majić, Dušan Radonjić i Milenko Maraš.

Kavarić je kazao da je Zeta tokom istorije imala dosta znamenitih ljudi i događaja, ali da nije ni znao koliko ima malo izvornih podataka o istoriji ovog kraja.

"Da bi došli do konkretnih podataka predložili smo da neko od uvaženih istoričara kroz istorijski arhiv u Podgorici i Cetinju pribavi dokumentaciju i originalne zapise sa sjednica administrativnih organa na ovom prostoru. Na kraju smo jednoglasno došli do zaključka da je osmi februar, datum koji predstavlja svijetli dan prošlosti za ovo područje", kazao je Kavarić.

On je istakao da je poslije 500 godina robovanja, bilo teže opstati i očuvati autentičnost na ovim prostorima nego u nekim drugim krajevima Crne Gore.

Stručni saradnik komisije, poznati istoričar Živko Andrijašević kazao je da su prilikom određivanja datuma imali namjeru da dan GO Golubovci treba da ukazuje ne samo na administrativnu prošlost ovog kraja, već da za ovaj kraj danas ima i određeno simboličko značenje.

"Mislim da je predloženi datum najispravniji da bude dan GO, jer afirmiše Zetu u prošlosti i danas. To je dan kada je Zeta ušla u sastav knjaževine Crne Gore, oslobodila se osmanskog carstva i vraćena državi kojoj istorijski pripada", kazao je Andrijašević.

Odbornici su usvojili i odluku o uslovima, načinu i postupku za dodjelu nagrade "8. februar", koja će se dodjeljivati svake godine za najbolja ostvarenja, postignute rezultate i doprinos razvoju GO u raznim oblastima.

Prihvaćen je amandman odbornika PzP Aleksandra Kojičića da se nagrada može dodijeliti i za životno djelo. Odbornici nijesu podržali Kojičićev drugi amandman da se godišnje dodjeljuju tri nagrade, već je odlukom precizirano "da se u jednoj godini mogu dodijeliti najviše tri nagrade".

Kojičić je kazao da treba da se dodjeljuju minimalno tri nagrade godišnje, jer će se svake godine pojaviti neko privredno društvo, organizacija i slično, koja će zasluživati nagradu, neko ko može dobiti nagradu za životno djelo ili za neki konkretan rad.

Bonus video: