Pajović: Manjinska vlada u interesu svih građana Crne Gore

On je podsjetio da je Pozitivna u petak uputila poziv Bošnjačkoj stranci,HGI, Forci i Albanskoj koaliciji na razgovor o formiranju manjinske vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2012. 13:08h

Lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, kazao je da su u toj partiji sigurni da bi njihova inicijativa za formiranje manjiske vlade dobila podršku većine poslanika u crnogorskom parlamentu jer se, kako je naveo, radi o istorijskoj šansi za Crnu Goru.

„Takva vlada je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, i ona otvara vrata novoj stranici u crnogorskoj istoriji“, kazao je Pajović agenciji MINA.

On je podsjetio da je Pozitivna, u skladu sa principima koje je proklamovala u kampanji, u petak uputila poziv Bošnjačkoj stranci (BS), Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI), Forci i Albanskoj koaliciji na razgovor o formiranju manjinske vlade.

„Radi se o strankama sa kojima dijelimo veoma bliska programska ubjeđenja i političke principe, s obzirom na to da je Pozitivna građanska stranka lijevog centra“, pojasnio je Pajović.

On je kazao da su se obistinila predviđanja Pozitivne u toku kampanje da nijedna stranka ili koalicija neće osvojiti apsolutnu većinu, pa je, kako je ocijenio, manjinska vlada najbolje rješenje.

„Rok djelovanja vlade biće ograničen na period ne kraći od godinu, i ne duži od dvije, nakon čega bi bili raspisani prvi slobodni i demokratski parlamentarni izbori“

„Isto tako, posmatrajući rezultate izbora, građani su vrlo jasno kazali da žele političke promjene i smjenu vlasti, ali su isto tako jasno stavili do znanja da su za nezavisnost, građansku državu, simbole i evroatlanske integracije“, rekao je Pajović

Prema njegovim riječima, manjinska vlada koja poštuje sve navedeno, donosi efikasnu i demokratsku tranziciju vlasti, uz očuvanje mira, stabilnostu i prosperiteta.

Pajović je ponovio da je cilj manjinske vlade da organizuje ekonomski i politički ambijent „izvan i iza svih podjela koje svih ovih godina sprječavaju razvoj Crne Gore“.

Glavni ciljevi manjinske vlade su, kako je naveo, depolitizacija i departizacija svih institucija države, uspostavljanje nezavisnih i profesionalnih institucija kao neophodnog uslova u procesu dalje izgradnje i utvrđivanja demokratije, uvođenje principa odgovornosti na svim mjestima u institucijama sistema, posebno na onim važnim za demokratsku smjenu vlasti.

„Rok djelovanja vlade biće ograničen na period ne kraći od godinu, i ne duži od dvije, nakon čega bi bili raspisani prvi slobodni i demokratski parlamentarni izbori“, naglasio je Pajović.

„Odgovornost nas koji smo uputili inicijativu, kao i onih kojma je inicijativa upućena, je velika, jer je realna šansa da nakon 23 godine možemo uspjeti da društvo i državu učinimo onakvom kakvu njeni građani zaslužuju“

On je pojasnio da bi manjinska vlada bila sastavljena od profesionalaca, stručnih ljudi čistih političkih biografija i ubjedljivih profesionalnih preporuka, a njenu političku okosnicu bi činile Pozitivna i stranke kojima su uputili poziv za formiranje vlade.

„Broj ministarstava ne bi prelazio deset, a svi ministri bi se odrekli dosadašnjih beneficija koje opterećuju budžet svih građana - reprezentacije, službenog automobila, ličnog vozača, obezbjeđenja, troškova benzina, telefona i dnevnica za službena putovanja, kao i službenih stanova“, precizirao je Pajović.

To bi, kako je kazao, konačno bio čin solidarnosti u odnosu na većinu građana Crne Gore koji žive u teškim ekonomskim uslovima.

Pajović je rekao da će izglasavanje manjiske vlade biti ponuđeno svim poslanicima u crnogorskom parlamentu „jer je to odraz istorijskog trenutka, ili bolje reći mogućnosti koja se pruža parlamentarnim strankama, ali i svim poslanicima koji su 'vlasnici' svog mandata“.

Prema njegovim riječima, nakon formiranja manjinske vlade, Crna Gora ulazi u novo poglavlje razvoja

„Mi smo sigurni u postojanje parlamentarne većine za manjinsku vladu koju predlažemo. Takva vlada je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, i ona otvara vrata novoj stranici u crnogorskoj istoriji“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, nakon formiranja manjinske vlade, Crna Gora ulazi u novo poglavlje razvoja, u izgradnju savremene, evropske, razvijene i prosperitetne države u kojoj će svi građani biti jednaki pred zakonom. „I u kome će izbori i politika, kao i u drugim evropskim zemljama, napokon postati dosadni“.

„Odgovornost nas koji smo uputili inicijativu, kao i onih kojma je inicijativa upućena, je velika, jer je realna šansa da nakon 23 godine možemo uspjeti da društvo i državu učinimo onakvom kakvu njeni građani zaslužuju“, smatra Pajović.

On je dodao da je ne manje bitno da takav model predviđa mirnu traziciju vlasti, ali i ostavlja ostalim političkim akterima dovoljno vremena da pročiste svoje redove i politike, kako bi i sami bili u korak sa vremenom koje predstoji.

„Pojedinci koji su se okoristili obavljajući političke funkcije u prethodnom periodu, ali i politike koje nijesu u skladu sa načelima građanske i demokratske države, sve ovo ne mogu uraditi sa pozicija vlasti, pa smatram da je i za njih bolje da se, nakon 23 godine, pogledaju u ogledalo i učine dobro za sebe, ali i za Crnu Goru“, naveo je Pajović.

Komentarišući najnoviju izjavu funkcionera BS, Sulja Mustafića, da Pozitivna i manjinske stranke nemaju kapacitet da formiraju manjinsku vladu, Pajović je kazao da ta izjava govori o neophodnosti razgovora kako bi se sve nedoumice otklonile, i u odnosu na kapacitet stranaka, i u pogledu ideologije, odnosno programskih smjernica.

„Mi smo svakako ideološki mnogo bliži svakoj manjnskoj stranci nego DPS-u, a što se tiče kadrova sa iskustvom i profesionalaca u našim redovima – ipak bih sačekao sastanak da o tome upoznam cijenjene kolege“, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: