Ekonomist: U Crnoj Gori svi srećni, a borba tek sada počinje

“Kada je u pitanju borba protiv korupcije, Crna Gora nema ključni preduslov - redovne promjene vlasti na izborima”
69 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2012. 08:01h

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič ocijenio je da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora da dosegne što veći nivo političke i ekonomske elite, piše britanski “Ekonomist”.

U tekstu pod naslovom “Bivši i sadašnji lider: Još jedna pobjeda Đukanovićeve partije”, list napominje da je prvi čovjek DPS-a nakon proglašenja rezultata izbora “ispijao šampanjac iz ogromne boce, dok su opozicioni lideri bili zadovoljni malim bocama šampanjca”.

“Svi su bili srećni”, konstatuje “Ekonomist”.

Taj nedjeljnik podsjeća da u Crnoj Gori nijedna vlada nije nikada mijenjana preko glasačkih kutija.

“Ipak, ovi izbori su promijenili situaciju. Đukanovićev DPS je najveća stranka i najvjerovatnije će voditi sljedeću vladu. Međutim, dvije nove političke snage su ušle u parlament, i to kao druga i četvrta po izbornom rezutatu”, stoji u tekstu.

“Ekonomist” očekuje da će “sada borba početi”.

“Đukanović, koji je ostao lider partije, iako je odustao od funkcije premijera 2010., nagovještavao je u kampanji da bi se mogao vratiti. On je možda želio da time uvjeri birače koji su se kolebali, a za koje je on otac nacije koji je predvodio zemlju kroz raspad Jugoslavije i ujedinjenje sa Srbijom ka punoj nezavisnosti. Neki smatraju da bi se Đukanović zaista mogao vratiti da 'očisti obdanište', ali su drugi manje sigurni”, piše londonski list.

Dalje se navodi da je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, bivši ministar inostranih poslova, koji se razišao sa Đukanovićem, ozbiljan kandidat opozicije za predsjednika.

Navodi se i da je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić ozbiljan kandidat opozicije za predsjednika

“Mnogi vjeruju da samo Đukanović može da ga pobijedi na predsjedničkim izborima narednog proljeća. Većina Crnogoraca smatra da, ko god da je premijer, Đukanović ostaje na čelu. Aktuelni premijer Igor Lukšić kaže da mu ne smeta takva percepcija, ali da je ona pogrešna. Njegova vlada, ističe on, vodila je zemlju kroz ekonomsku krizu i ponovo su je građani izabrali. Lukšić je otvorio pregovore o članstvu u EU u junu i postavio temelje za ulazak u NATO”, navodi “Ekonomist”.

Politički analitičar Stevo Muk, navodi nedjeljnik, kaže da je Crna Gora usvojila zakone usklađene sa evropskim standardima, ali da je slaba njihova primjena.

“Kada je u pitanju borba protiv korupcije, ističe on, Crna Gora nema ključni preduslov - redovne promjene vlasti na izborima”, zaključuje “Ekonomist”.

Galerija

Bonus video: