Đeka ulazi u Vladu

Albanska koalicija načelno dogovorila savez sa Evropskom Crnom Gorom
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 14:04h

Albanska koalicija načelno je dogovorila savez sa Evropskom Crnom Gorom, a prema tom dogovoru Albanci bi trebalo da dobiju jedno ministarstvo i garanciju da će Malesija biti punopravna opština, saznaju “Vijesti” u tom albanskom političkom savezu.

Nekoliko sagovornika “Vijesti” upućenih u pregovore potvrdilo je da će Albanska kolicija ući u Vladu, u kojoj bi osim njih za sada trebalo da bude i Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Iako još nije bilo konkretnih razgovora o funkcijama, očekuje se da predstavnik Albanske koalicije, na čijem je čelu lider Demokratske partije Fatmir Đeka, dobije mjesto u Ministarstvu za zaštitu manjinskih prava, koju je do sada vodila Demokratska unija Albanaca (DUA).

“Osnovni dio dogovora je garancija vladajuće koalicije da se Malesiji obezbijedi status punopravne opštine, pri čemu će DPS stati iza te ideje na referendumu. U tom slučaju građani Malesije bi već na narednim izborima glasali u svojoj opštini”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Albanska koalicija, koju uz Demokrtsku partiju čine Albanska alternativa i Demokratski savez, u parlamentu ima jednog poslanika, koji bi uz poslanika HGI obezbijedio Evropskoj Crnoj Gori većinu od 41 predstavnika u parlamentu.

U vladajućoj koaliciji navode da konkretnih razgovora sa Đekom nije bilo, ali da Albansku koaliciju vide kao prirodnog saveznika koji bi im uz HGI obezbjedio većinu u parlamentu. Oni ne odbacuju mogućnost da u Vladu uđe i Bošnjačka stranka (BS) i druga albanska lista, Forca za jedinstvo, navodeći da će težiti što većoj podršci Vladi. Okviri širenja koalicije, kako tvrde, zavisiće od zahtjeva manjinskih stranaka.

“S obzirom na to da su, nakon izbora neki naši partneri počeli da postavljaju nerealne uslove, uvođenjem albanskih partija u Vladu i HGI smanjili bi njihove apetite, i sveli ih na mjeru koja je prihvatljiva za sve”, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti” iz Evropske Crne Gore.

Dok je predsjednica HGI Marija Vučinović najavila da će se danas sastati sa predstavnicima DPS-a, ali da se na sastanku neće razgovarati o postizbornoj koaliciji, predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović poručio je da je nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori neminovnost da Bošnjak bude na nekoj od najviših državnih pozicija.

On je za tursku agenciju Anadolija potvrdio da je partiji na čijem je čelu “u podsvijesti bliža” koalicija sa Evropskom Crnom Gorom, koju predvodi lider DPS-a Milo Đukanović. Za pregovore o Vladi, smatra on, treba sačekati deset do 15 dana da se “prašina spusti”.

“Bez obzira na to da li odlučujemo o većini, da li ćemo biti taj tas na vagi ili ne, važno je da budemo u vlasti. To smo rekli i u predizbornoj kampanji. Ne bi se, dakle, rukovodili time da mi sad treba da budemo tas na vagi i da koristimo neku priliku. No, mi znamo našu snagu, znamo da moramo pomoći sjeveru Crne Gore, gdje uglavnom žive Bošnjaci-Muslimani, i to nam je prioritet u odnosu na ministarske fotelje ili neka personalna rješenja. Želimo da budemo zastupljeni i u Vladi, ali isključivo vodimo računa o srazmjernom upošljavanju i zastupljenosti Bošnjaka-Muslimana na svim nivoima vlasti. To je za nas prioritet”, kazao je Husović, navodeći da će očigledno biti dosta stranaka koje čine novu koaliciju.

Potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder rekao je agenciji MINA da je predstavnicima manjinskih naroda mjesto u koaliciji Evropska Crna Gora, navodeći da je sasvim prirodno da uz tu koaliciju budu albanske liste, HGI i Bošnjaci.

Bez obzira na to što je u jednom broju slučajeva riječ o formalno novim političkim subjektima, Rastoder smatra da je u suštini riječ o “kontinuitetu saradnje sa konstituentima vladajuće koalicije na svim strateškim političkim ciljevima, od 1997. godine do danas”.

Cungu još čeka poziv

Lider Force Nazif Cungu kazao je juče da mu nije stigla nijedna ponuda za formiranje nove Vlade. On je ocijenio da je aktuelni zakon diskriminatorski podsjetivši da je na osnovu Dontove formule za jedan mandat bilo potrebno 4.137 glasova.

Lider Force podsjetio je da je njegova lista osvojila 5.344 glasa. “Za drugi mandat po ovom diskriminatorskom aktu nama je bio potreban još 361 glas. Ovako Albanskoj koaliciji omogućili smo da osvoje mandat, dok je 700 naših glasova otišlo DUA, ali im ni to nije bilo dovoljno”, kazao je Cungu.

Osvrćući se na optužbe DUA da im je član Force u Državnoj izbornoj komisiji onemogućio osvajanje mandata glasavši protiv takve odluke, Cungu je rekao da se zakon može mijenjati samo u parlamentu.

Većina članova Državne izborne komisije (DIK) odbacila je zahtjev dijela članova da se na zbirnoj listi saberu i glasovi liste koja nije prošla cenzus od 0,7 odsto, čime bi DUA dobila poslaničko mjesto.

“Mi smo skrenuli pažnju još prije dvije godine predstavniku DUA o tome šta će se desiti ako prođe izborni zakon. Bivši predsjednik DUA i tadašnji ministar manjina (Ferhat Dinoša) rekao nam je da je zakon afirmativan i da je za Albance bolje da imaju tri mercedesa nego pet golfova”, kazao je Cungu.

Galerija

Bonus video: