Anketa RTCG pripremana u tajnosti

Član Savjeta Javnog servisa Goran Đurović kaže da nijesu raspravljali, niti da imaju informacije o istraživanju koje je, po nalogu te medijske kuće, na dan izbora sproveo FPN
97 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 16:58h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) nije raspravljao o tome da se Fakultet političkih nauka (FPN) angažuje za sprovođenje izlazne ankete u izbornoj noći, niti je dobio ikakvu službenu informaciju o sadržini dogovora sa FPN-om i načinu realizacije istraživanja.

To je "Vijestima" kazao član Savjeta Goran Đurović, koji je istakao da "nema informaciju da je za angažman sa FPN-om bio raspisan tender".

Bude li ikakvog kršenja zakonskih normi, Đurović je upozorio da će Savjet RTCG „pokrenuti pitanje odgovornosti, jer je odgovoran za zakonitost rada RTCG“

RTCG je u subotu veče uoči izbora iznenada najavio da je po nalogu te kuće biti urađeno istraživanje čije je rezultate prezentovala 15 minuta nakon zatvaranja birališta u programu posvećenom izborima.

To je bio povod da funkcioneri Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević i Milan Knežević najave krivične prijave protiv direktora RTCG Rada Vojvodića, dekana FPN-a Sonje Tomović-Šundić i profesora Miloša Bešić.

Đurović je "Vijestima" kazao i da očekuje da će menadžment Javnog servisa na narednoj sjednici Savjeta dostaviti članovima sve informacije koje se tiču tog posla.

Bude li ikakvog kršenja zakonskih normi, Đurović je upozorio da će Savjet RTCG „pokrenuti pitanje odgovornosti, jer je odgovoran za zakonitost rada RTCG“.

"Nemam informaciju da je raspisan tender za ovaj posao ili da se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ovaj posao ugovorio direktnom pogodbom. Na osnovu Statuta RTCG, obavezno je objavljivanje svih ugovora koji su predmet javnih nabavki kao i ostalih ugovora koji se sklapaju sa pravnim licima po bilo kom osnovu, ukoliko ugovorom izričito nije propisana zabrana od strane ugovornih strana i ukoliko to nije u skladu sa pravilnikom kojim se uređuje čuvanje poslovnih tajni u RTCG", rekao je Đurović.

Tokom jučerašnjeg dana, kako je kazao Đurović, "ugovor sa FPN-om ili drugom agencijom uključenom u realiazaciju istraživanja nijesu objavljeni na sajtu RTCG".

On je rekao da je "Savjet RTCG svoju osnovnu ulogu u izbornom procesu obavio usvajanjem 'Pravila o izvještavanju RTCG o sadržini predizborne kampanje za parlamentarne i lokalne izbore koji će se odžati 14. oktobra 2012. godine'".

"Donošenje odluka o programskim segmentima na operativnom nivou je posao menadžmenta", kazao je Đurović.

"Vijesti" nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Bešićem i Tomović-Šundić putem brojeva dostupnih redakciji

"Kada se u izborni proces, pa i dijelu informisanja javnosti o rezultatima izbora, uvode novine, po mom mišljenju neophodno je dobro informisati građane kako bi se izbjegla različita tumačenja i reakcije", rekao je Đurović.

Komentarišući najavu krivične prijave Medojevića i Kneževića, Đurović je rekao da nije upoznat sa njenim detaljima.

"Svi građani imaju pravo da podnesu krivičnu prjavu koja treba da bude adekvatno argumentovana. To je i jedna od preporuka međunarodnih posmatrača u vezi sa proteklim izborima", zaključio je Đurović.

"Vijesti" nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Bešićem i Tomović-Šundić putem brojeva dostupnih redakciji, dok iz kabineta Tomović-Šundić nijesu stigli odgovori na pitanja upućena putem mejla.

Vojvodić tvrdi da je uradio sve po zakonu

Direktor RTCG je "Vijestima" kazao da je sve što je urađeno oko posla sa izlaznom anketom u skladu sa zakonom.

"Mi radimo svoj posao, naša obaveza je da javnost zna, da obavještavamo na profesionalan i dostojanstven način. Ugovor koji je napravljen je profesionalan, a oni ako ne znaju da čitaju neka konsultuju Zakon o javnim nabavkama. Sve je urađeno u skladu sa zakonom. Inače su i Evropljani ocijenili jedinicom one koji se žale, kukaju i plaču. A ja sa ponavljačima neću da komuniciram", rekao je Vojvodić u kratkoj izjavi.

On nije želio da odgovara na pitanja "Vijesti" da li je medijska kuća na čijem je čelu raspisala tender za taj posao, zašto je sve najavljeno noć uoči izbora, te da li smatra da su građani bili dovoljno edukovani sa tim načinom anketiranja.

CEMI: Poništiti glasanje na pojednim biračkim mjestima

Direktor pravnog tima Centra za monitoring (CEMI) Vlado Dedović kazao je da su njihovi posmatrači prvi put zabilježili pojavu anketiranja građana na biračkim mjestima, zbog čega će uputiti zvaničan dopis Državnoj i opštinskim izbornim komisijama sa predlogom da se poništi proces glasanja na biračkim mjestima 11 i 12 u Kotoru, 6C i 67 u Podgorici, te 52.

"CEMI smatra da navedena procedura predstavlja povredu izborne procedure i tajnosti glasanja. Zabrinjava podatak da je ova pojava zabilježena na određenom broju biračkih mjesta - na ulazu kao i u krugu od 50 metara, što je i suprotno odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika kao i stavu DIK", rekao je Dedović.

Anketiranje je, smatra Dedović, predstavljalo svojevrsnu vrstu uznemiravanja birača i članova organa izborne administracije.

"Jer birači o tome nijesu bili informisani, kao ni o prirodi i karakteru informacija koje će biti tražene od njih. Kao ni to da se samo uz njihovu saglasnost može vršiti anketiranje", rekao je Dedović.

Galerija

Bonus video: