Tivat: DPS ćuti o "prosutom" jednom godišnjem budžetu grada

"Zamislite što smo sve kao grad mogli napraviti sa 16 miliona eura, da ste ih vi znali i htjeli naplatiti revnosno od investitora, kao što revnosno znate naplaćivati porez na nepokretnosti od sopstvenog stanovništva", poručio je Starčević administraciji gradonačelnice Snežane Matijević
250 pregleda 5 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.06.2018. 12:40h

Žestoke prozivke opozicije, koja je lokalnu vlast optužila za rasipništvo i nesposobnost da realizuju kapitalna ulaganja, nisu danas izazvale nikakvu reakciju odbornika vladajućih stranaka DPS, SD i HGI ni opštinskog rukovodstva na sjednici SO Tivat.

Ćutanje, čak i od inače poslovično na raspravu sa opozicionarima voljnog lidera tivatske DPS i potpredsjednika Opštine dr Siniše Kusovca, dočekalo je opozicione i tvrdnje NVO sektora koji je koristio isntitut slobodne stolice, da je tivatska vlast lani katastrofalno loše radila kada je u pitanju ostvarenje kapitalnih investicija, odnosno naplata lokalnih dažbina – prvenstveno komunalija.

Uzimajuči u obzir podatke o naplati prihoda na ime takse za izgradju regionalnog vodovoda koju u visini od jedan odsto procijenjene vrijednosti objekta plaćaju svi investotori koji grade na primorju, Ivan Starčević (Matica Boke) izveo je računicu da je lani u Tivtu započela gradnja čak 109,5 miliona eura vrijednih objekata. Istovremeno, prihod Opštine od komunalija iznosio je samo 1,6 miliona, daleko manje od planiranih 2,5 miliona.

„Objektivno, kada se sve sračuna, vi ste lani morali naplatiti najmanje 10 miliona eura komunalija na ovakav obim gradnje jer se u Tivtu sada gradi kao nikada prije. Uz 5,3 miliona eura dospjelih naknada za komunalije za tri objekta u Porto Montenegru, koje takođe niste naplatili, ispada da ste vi lani „prosuli“ čitav jedan godišnji budžet Tivta. Zamislite što smo sve kao grad mogli napraviti sa 16 miliona eura, da ste ih vi znali i htjeli naplatiti revnosno od investitora, kao što revnosno znate naplaćivati porez na nepokretnosti od sopstvenog stanovništva", poručio je Starčević administraciji gradonačelnice Snežane Matijević (DPS).

Jedina reakcija bila je sekretarke za finasije Rajke Jovićević (DPS) koja je kazala da se „takse za regionalni vodovod i komunalije ne mogu međusobno upoređivati i dovoditi u vezu“.

„Mnogo pričate na telefon, častite se i šetate, a malo radite jer to pokazuju podaci da ste 100 odsto ostvarili planiranu potrošnju za komunikacije, službena putovanja i reprezentaciju, a kapitalna ulaganja ni sa 50 odsto", rekao je opštinarima Miomir Abović (TA), dok je Starčević ukazao da građani Tivta porez na nepokretnosti plaćaju na nivou od 95 odsto „a zauzvrat ni približno ne dobijaju uslugu od Opštine kojoj to plaćaju, jer ona godinama ne gradi nedostajuću infrastrukturu“.

„Svake godine u priču oko budžeta krećete sa epitetom „razvojni“, a završite je sa epitetom „potrošački“, kazao je Budimir Cupara (AzT) komentarišuči završni račun budžeta za prošlu godinu koji je ostvaren sa 17,3 umjesto planiranih 18,7 miliona eura.

Njegovo pitanje kada će opštinari predložiti rebalans ovogodižnjeg budžeta i što će od kapitalnih ulaganja žrtvovati jer su u februaru i martu već neplanirano isplatili 1,5 miliona uera na ime izgubljenog sudskog spora, ostalo je bez odgovora, kao i Cuparina konstatacija da je lani za plate u lokalnoj administraciji utrošeno gotovo jednako novca kao i za sva kapitalna ulaganja Opštine.

Mirko Kovačević (TA) konstatovao je da Tivtu zbog „rasipništva i nesposobne vlasti“, predstoje teški dani i finansijska kriza nalik na onu u koju godinama grcaju opštine sa sjevera, ali je naglasio da je imajući u vidu rezultate u zadnja tri izborna kruga u tom gradu u kojem pobjeđuje DPS, „to upravo ono što Tivćani žele“.

„Na desetine miliona eura komunalija smo ovako ili onako, oprostili i častili investitore koji ne grade održivi biznis, već stanogradnjom i kondo-hotelima uništavaju i prostor i ekonomiju. Lani smo imali povećan porez na nepokretnosti, imali povećan broj nekretnina na koji se on naplaćuje, bolju turističku sezonu, ali sve to ipak nije uticalo na povećanje izvornih realnih lokalnih prihoda Opštine koji su u 2017. bili 9,5 miliona eura, preko 600 hiljada manje nego godinu ranije, a frapantnih čak 1,1 milion manje nego što je Opština prihodovala 2014", kazao je Kovačević dodajući da su građani Tivta „podržavajući DPS i njegove satelite očito odlučili da izvrše kolektivno samoubistvo“.

„Ali, glas naroda je glas Boga i to treba tako prihvatiti", istakao je on.

SO je većinom glasova usvojila odluku o završnom računu budžeta za 2017, donijela nove DUP-ove Tivat-centar i Đuraševići, kao i odluke o auto taksi prevozu, komunalijama, podstijacijima za razvoj poljoprivrede i odvojenom sakupljanju komunalnog otpada.

Za v.d. direltora nove zajedničke firme opština Tivat i Kotor koja će upravljati postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Krtolima, imenovan je Srećko Tripović (HGI).

Bonus video: