Kacin: Borba protiv korupcije najveći izazov Vladi

Prema njegovim riječima, nakon ulaska Hrvatske u Uniju, Crna Gora će postati prvi susjed EU
10 komentar(a)
Jelko Kacin, Foto: Arhiva Vijesti
Jelko Kacin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.10.2012. 12:18h

Glavni izazov za buduću crnogorsku Vladu biće postizanje konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, kazao je potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin.

On smatra da Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore predstavlja ohrabrenje Vladi da nastavi sa reformama u procesu približavanje Evropskoj uniji (EU).

“Crna Gora postaje predvodnik zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU kao jedina zemlja koja vodi pregovore o članstvu“, navodi se u izjavi Kacina dostavljenoj agenciji MINA.

On smatra da je, na osnovu Izvještaja, jasno da Crna Gora mora da postigne mnogo na planu reforme pravosuđa, obezbjeđivanju vladavine prava i nezavisnosti institucija.

„Da bi se poglavlje 23 uspešno zatvorilo potrebno je postići konkretne rezultate u borbi protiv visoke korupcije. To je glavni izazov za sadašnju i budući Vladu, i ti napori će imati punu podršku Evropskog parlamenta i drugih institucija EU. Zaštita manjina je pitanje od velikog značaja koje ćemo pažljivo pratiti", rekao je Kacin.

Prema njegovim riječima, nakon ulaska Hrvatske u Uniju, Crna Gora će postati prvi susjed EU.

„Želim da ohrabrim buduću vladu, opoziciju i nevladin sektor da postignu što prije najširi konsenzus koji će omogućiti napredak, koji uključuje i otvaranje drugih poglavlja. Takav ambiciozni pristup bi bio pravi podstrek ne samo javnosti i građanima Crne Gore, nego svim susjedima i širem regionu", zaključio je Kacin.

Bonus video: