Bez saradnje opozicije nema dizanja iz nokauta

Opozicija bi mogla sanirati štetu od izbornog poraza prestankom svađa i ukrupnjavanjem sličnih partija
92 pregleda 38 komentar(a)
Demokrate URA, Foto: Boris Pejović
Demokrate URA, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2018. 06:23h

Opozicioni lideri bi morali da sprovedu ozbiljnu unutrašnju analizu i razmisle o ukrupnjavanju ideološki sličnih partija ukoliko žele da saniraju štetu od poraza na lokalnim i predsjedničkim izborima, smatraju u civilnom sektoru. Porast broja apstinenata na nedavnim izborima, smatraju u civilnom sektoru, opozicija bi trebalo da razumije kao poziv birača na osvježavanje partijskih redova i prestanak međusobnih napada.

Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) upozorava da je, nakon poraza na izborima, u opoziciji izostala temeljna analiza rezultata. Reakcija unutarpartijskih organa, tvrdi on, morala bi biti osnov za dizanje na noge nakon izbornog nokauta.

“To podrazumijeva utvrđivanje kolektivne i individualne odgovornosti, jer važno je da isti princip odgovornosti važi podjednako za vlast i za opoziciju. Svakako jedno od rješenja bi mogla biti nova i nepotrošena lica u dijelu opozicije, ali i inovirani pristupi jer nova lica ne znače automatski i kvalitetniji rad. Treba razmisliti i o ukrupnjavanju manjih i ideološki srodnih partija kao jednom od metoda kako bi se ubuduće izbjeglo rasipanje glasova unutar istog biračkog tijela”, smatra Nikočević.

Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila vlast u većini od deset opština u kojima su odžani izbori krajem maja, dok je njihova koalicija u Podgorici osvojila apsolutnu vlast iako je opozicija u glavnom gradu 2016. godine imala osam hiljada glasova prednosti. Poraz na lokalnim izborima uslijedio je mjesec dana nakon ubjedljive pobjede predsjednika DPS-a Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima, na kojima je osvojio više glasova od svih opozicionih kandidata. Loši izborni rezultati uslijedili su nakon dugotrajnih i neuspješnih pregovora o zajedničkom kandidatu i međusobnih svađa koje su trajale tokom kampanje za predsjedničke i lokalne izbore.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da je prestanak međusobnih napada osnovni uslov za postizborni oporavak opozicije. Opozicionari, smatra ona, moraju shvatiti da su izbori mnogo više od “prelivanja opozicionih glasova i novih procenata glasova za neku od partija”.

“Najvažniji prostor za djelovanje je motivisanje apstinenata, s obzirom na to da DPS u najvećoj mjeri čuva svoje glasove, kao što su i pokazali nedavni lokalni izbori. Uporno insistiranje jednog dijela opozicije na bojkotu, bez dodatnih aktivnosti, nije održivo. Kasni dogovor dijela opozicije oko zajedničkog predsjedničkog kandidata pokazuje da bi opozicione partije u dužem vremenskom periodu trebalo makar da šalju sliku javnosti o jedinstvenom cilju i jasnoj strategiji kako doći do tog cilja. U protivnom će opet tri nedjelje pred izbore putem medija raspravljati o koalicijama, a dan nakon izbora tražiti krivce za neuspjeh svuda samo ne u sopstvenim redovima”, smatra ona.

Loš izborni rezultat u većini partija pravdali su institucionalnom prednošću DPS-a i velikim brojem apstinenata, dok su neki poput Demokratskog fronta i Demokrata krivili ostatak opozicije. Dok većina stranaka nije sprovela unutrašnje analize rezultata niti najavila strategiju za dalje djelovanje, ostavku je zbog izbora podnio predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, dok je lider DNP-a Milan Knežević tražio od stranačkog predsjedništva glasanje o povjerenju. Lider Demokrata Aleksa Bečić pozvao je dio opozicionih kolega da se povuku, dok je lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao da će o tome razgovarati nakon parlamentarnih izbora. Nikočević smatra da najjača opoziciona partija treba da pokrene aktivnosti opozicije.

“Demokrate imaju odgovornost da pokušaju da budu nosioci opozicionog djelovanja, ali moraju više svi zajedno da rade na kreiranju rješenja koja će djelovati podsticajno za uspavano biračko tijelo opozicije koje je nezadovoljno političkom ponudom”, smatra Nikočević.

Vanredni izbori su najgori scenario

Upozoravajući da bi DPS nakon ubjedljive pobjede mogao raspisati vanredne parlamentarne izbore, Nikočević je kazao da opozicija mora što prije praviti strategiju za izlazak iz krize.

“Ako bi se sada raspisali vanredni parlamentarni izbori za opoziciju bi to bio najgori scenario. DPS je trenutno sabio redove, ima disciplinovano biračko tijelo, nezavisno da li se radi o biračima iz uvjerenja ili klijentelizma, a ljestvica za opoziciju je daleko veća jer su opozicioni birači kritičniji i sa većim nivoom očekivanja”, smatra Nikočević.

Bonus video: