Husović: BS je mjesto u vlasti

”Na osnovu ostvarenih rezultata na izborima, a shodno želji da se izađe u susret našim političkim zahtjevima i ciljevima, razgovaraćemo o eventulanom partnerstvu sa onima koji to žele”
8 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.10.2012. 18:05h

Lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović smatra da je toj partiji kao “autentičnom predstavniku bosnjačko-muslimanskog naroda” mjesto u institucijama vlasti i da se djelotvorno učešce manjinskih zajednica može ostvariti jedino kroz institucije.

Upitan da li će nakon izbora formirati koaliciju sa DPS-om i SDP-om, Husović je “Vijestima” kazao: ”Na osnovu ostvarenih rezultata na izborima, a shodno želji da se izađe u susret našim političkim zahtjevima i ciljevima, razgovaraćemo o eventulanom partnerstvu sa onima koji to žele”.

On je naveo da se BS tokom kampanje potrudio da svojim biračima, građanima i sunarodnicima ukažu da na izborima14. oktobra imaju priliku da izaberu svoje legitimne i autentične predstavnike koji će artikulisati njegove objektivne potrebe i interese.

Sigurni smo, kako je kazao Husović, da će BS dobiti podršku da nastavi sa zalaganjima za ravnomjernu zastupljenost i zapošljavanje u institucijama pripadnika bošnjačko-muslimanskog naroda, za ravnomjerni regionalni razvoj, bolji socijalni položaj, jačanje odnosa sa dijasporom...

“Naši birači će nam dati podršku i zbog toga što u nama prepoznaju ozbiljan politički subjekat , partiju koja je državotvorna i koja je snažno podržala procese evropskih integracija i ulazak Crne Gore u NATO alijansu”.

On nije precizirao da li u slučaju da BS bude “jezičak na vagi” postoji mogućnost da uđu u koaliciju sa DF ili Pozitivnom i pod kojim uslovima

“Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da su neke druge tzv. građanske opcije izgubile povjerenje bošnjačko-muslimanskog naroda, cijenimo da ćemo imati i veću podršku i veći broj mandata nego dosada”, rekao je predsjednik BS.

On je naveo da su tokom proteklog mandata u vlasti uspjeli da “značajno” povećaju prisutvo kadrova bošnjačko-muslimanskog naroda u institucijama, koje je do tada bilo “gotovo simbolično”, ali i da sadašnje stanje nije zadovoljavajuće: “Nas nema ni izbliza dovoljno u izvršnoj vlasti, agencijama, upravama, državnim preduzećima. Stanje je posebno nezadovoljavajuće i nepovoljno za pripadnike bošnjačko-muslmanskog naroda na lokalnom nivou – u opštinama Podgorica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja”, rekao je Husović.

On nije precizirao da li u slučaju da BS bude “jezičak na vagi” postoji mogućnost da uđu u koaliciju sa DF ili Pozitivnom i pod kojim uslovima: “Naši zahtjevi su jasni i prepoznatljivi i oni koji žele partnerstvo sa nama moraju biti spremni da ostvaruju ove zahtjeve”.

Zaslužni za jačanje veza sa Turskom

Upitan za spekulacije koje se mogu čuti u dijelu DPS-a i SDP-a da se BS previše primakla turskim investitorima i organizacijama koje ulažu u krajeve u kojima njegova partija ima jak uticaj, Husović smatra da se time jačaju veze Crne Gore sa dijasporom.

“Mi imamo dobre odnose sa našim sunarodnicima, pojedincima i organizacijama u dijaspori, jer smo i porodično i rodbinski vezani i time doprinosimo jačanju nihovih veza sa državom iz koje potiču.” Preko BS je, dodaje on, Crna Gora ojačala odnose sa susjedima u regionu, ali i sa Turskom.

On je kazao da su dobri odnosi sa turskom vladajućom partijom dali su dodatni podsticaj odnosima Turske i Crne Gore, na političkom tako i na ekonomskom planu.

Bonus video: