Drljević - Orav: Podrška EU nastavku reformi

Orav je čestitao Drljeviću preuzimanje dužnosti glavnog pregovarača i rekao da ga raduje nastavak saradnje sa sposobnim, jakim i iskusnim timom
2 komentar(a)
Aleksandar Drljević, Aivo Orav, Foto: Gov.me
Aleksandar Drljević, Aivo Orav, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.06.2018. 11:44h

Crna Gora će se fokusirati na zaokruživanje reformi u svim poglavljima, u čemu će imati podršku Evropske unije (EU), poručeno je na sastanku glavnog pregovarača sa EU, Aleksandra Drljevića i šefa Delegacije EU u Podgorici, Aiva Orava.

Iz Vlade je saopšteno da su Drljević i Orav, sa saradnicima, danas održali prvi sastanak nakon formiranja Kancelarije za evropske integracije.

„Oni su razgovarali o predstojećim aktivnostima kad je u pitanju ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog procesa i o finansiranju projekata iz IPA fondova, čije je sprovođenje od izuzetnog značaja u dostizanju evropskih standarda“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je dogovorena intenzivnija i redovnija komunikacija između Delegacije EU i Kancelarije za evropske integracije.

Drljević je kazao da će raditi na unaprjeđenju saradnje sa svim zainteresovanim stranama, naročito predstavnicima nevladinog sektora i medija, kako bi svako doprinio integraciji Crne Gore u EU.

„Naš fokus u narednom periodu ostaje na poglavljima 23 i 24, ali i na sprovođenju aktivnosti u ostalim oblastima, kako bi tokom austrijskog predsjedavanja bilo moguće otvoriti i preostala poglavlja i polako krenuti ka zatvaranju pregovaračkih poglavlja“, poručio je Drljević.

Orav je čestitao Drljeviću preuzimanje dužnosti glavnog pregovarača i rekao da ga raduje nastavak saradnje sa sposobnim, jakim i iskusnim timom.

„EU je dala okvir za Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana. Sada je na vama da uradite domaći zadatak, a mi čekamo da što prije postanete članica EU“, kazao je Orav.

On je rekao da su Crnu Goru prioriteti poglavlja 23 i 24.

Orav je kazao da su na sastanku razgovarali i o finansijskoj podršci, budući da EU daje oko 35 miliona EUR godišnje Crnoj Gori.

Predstavnici Delegacije EU su ocijenili da da je dosadašnji napredak Crne Gore ka EU prepoznat i da treba nastaviti istom dinamikom.

Bonus video: