MIDT: Upisano 514.055 birača, nema duplih matičnih brojeva

Najmanje birača upisano je u Šavniku, 1.874, dok ih je najviše u Podgorici, 144.037
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 15:33h

U Centralni birački spisak, koji je zaključen u ponoć, upisano je 514.055 birača, a u njemu nema nijedne osobe sa duplim matičnim brojem, saopštili su predstavnici Ministarstava za informaciono društvo i telekomunikacije i unutrašnjih poslova.

"U konančno zaključeni birački spisak upisano je 514.055 birača, koji će glasati na 1.162 biračka mjesta u 21 opštini. Najmanje birača upisano je u Šavniku, 1.874, dok ih je najviše u Podgorici, 144.037", rekla je na konferenciji za novinare savjetnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, Bojana Bajić.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Abid Crnovršanin naglasio je da se i u ovom izbornom procesu pokazalo "da je nemoguće od neistine napraviti istinu, ma koliko se puta saopštavala".

On je kazao da od podatka da je u spisku 14.267 "fantomskih birača", za koje je MANS tvrdio da postoje, nema ništa.

"Utvrđeno je za 14.023 da su u skladu sa zakonom upisani u birački spisak, a proglašavali smo fantomima i one koji su igrom slučajnosti rođeni u istom selu, istog dana, imaju isto ime i prezime, ali nemaju istog oca i majku i ostale podatke na bazi kojih se identifikuje svaki pojedinac", rekao je Crnovršanin.

On je kazao da takvih slučajeva ima mnogo, dodajući da su se građani javljali i pitali kome da se obrate da bi im se zaštitio integritet, jer ne smatraju sebe fantomima.

Od prvog zaključenja spiska, 18. septembra, do sinoćnjeg zaključenja, obrisano je oko 400 osoba po osnovu činjenice smrti, koji su evidentirani u registru umrlih osoba

"Nesporno je utvrđeno da se radi o različitim osobama i identitetima".

Oni, kako je kazao, nijesu stali da provjeravaju i dalje i da nijesu rekli za ostalih 244 da nije bitno jesu li dupli ili ne.

Pošto se, kako je pojasnio, radi o nečemu što zahtijeva nešto više vremena, taj je postupak u toku i neće se stati dok to ne bude završeno.

Upitan da li su te osobe u biračkom spisku, on je kazao da je to pitanje onih koji su nadležni da vode biračke spiskove u opštinama.

"Ali ne samo što se radi o zanemarljivoj cifri, taj sistem kontrola koji je na biračkom mjestu, po meni neće omogućiti nikom da može da se dva puta pojavi na biračkom mjestu. Ako imamo sprejeve, lampe, 13 lista i njihove predstavnike, višepartijske biračke odbore, ako neki od tih 244 prođe i preko svega toga, siguran sam da to neće uticati ni na čiji izborni rezultat. Ali neće sigurno proći", rekao je Crnovršanin.

Obrisano oko 400 osoba po osnovu činjenice smrti

Bajić je saopštila da je od prvog zaključenja spiska, 18. septembra, do sinoćnjeg zaključenja, obrisano oko 400 osoba po osnovu činjenice smrti, koji su evidentirani u registru umrlih osoba.

Bajić je kazala i da se skoro 20 odsto građana preko sajta www.biraci.me ili slanjem poruke sa jedinstvenim matičnim brojem informisalo o potrebnim podacima

"Nema nijedan birač sa istim matičnim brojem upisan u dvije opštine, a ni u okviru iste"“

Bajić je, što se tiče osoba koje imaju isto ime, prezime i adresu, ali različiti broj, kazala da je takvih u spisku ostalo 6.550. „Sve opštine dobro kontrolišu podatke o licima koja imaju isto ime, prezime, adresu, ali je različit matični broj.“

Bajić je pojasnila da su u spisak upisane sve osobe koje stiču punoljetstvo 14. oktobra, dodajući da su sve promjene za koje se zna da će nastupiti do tog dana, osim smrti, evidentirane.

Prema njenim riječima, proces vođenja biračkih spiskova bio je maksimalno tarnsparentan i sve partije imale su mogućnost da pristupaju posebno izdvojenoj i zaštićenoj bazi podataka i to svoje pravo su iskoristili Socijalistička narodna partija sa 14.817 uvida u podatke, Demokratska partija socijalista sa 1.525 uvida, Pokret za promjene sa 820 i Pozitivna Crna Gora sa pet uvida u podatke.

Te partije su, dodala je, pratile i promjene koje su se nad spiskom dešavale u realnom vremenu, navodeći da su vjerovatno već preuzele CDove i da za sad nemaju primjedbi.

Bajić je kazala i da se skoro 20 odsto građana preko sajta www.biraci.me ili slanjem poruke sa jedinstvenim matičnim brojem informisalo o potrebnim podacima.

Crnovršanin je kazao da niko ne tvrdi da u raznim spiskovima ima onih koji nijesu više među živima, ali da to ne znači da je neko sa tim htio da radi bilo šta nezakonito.

"Nego se radi o činjenici da to nije evidentirano i prijavljeno državnim organima u skladu sa zakonom".

"Sve partije koje su tražile od nas dostavljanje podataka, dobile su podatke blagovremeno u skladu sa zakonom, i nijedna od tih partija nam se nije obratila ponovo negativnom reakcijom ili informacijom da nije bila zadovoljna sa podacima koje smo dostavili", rekao je on.

Prema riječima Crnovršanina, predstavnici OEBS-a obišli su nekoliko organizacionih jedinica Ministarstva u Herceg Novom, Cetinju, Nikšiću, Danilovgradu, Budvi, Tivtu, Kolašinu, Bijelom Polju, kao i centralne službe Ministarstva.

"I sa njihove strane nije bilo nikakvih primjedbi i prigovora vezano za to šta je MUP u svemu ovome radio".

On je saopštio i da su prilikom inspekcijskog nadzora u svim opštinama pronađeni sitniji nedostaci i greške koje su odmah nakon rješenja inspekcije otklanjane.

"Državne evidencije i birački spiskovi nijesu nešto što će bilo ko reći da se radi o dokumentima sa 100 procentnom tačnošću, jer takvih nema ni u jednoj državi", poručio je Crnovršanin.

Galerija

Bonus video: