Kancelarija EU vodi istragu o švercu duvana u Crnoj Gori

Sektor za duvan i falsifikovanu robu isključivo se bavi nelegalnom trgovinom cigaretama i lažnim proizvodima
92 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 11:04h

Evropska kancelarija za suzbijanje nelegalne trgovine i finansijskih prevara (OLAF) vodi istragu o švercu u Crnoj Gori koja se odnosi na duvan.

OLAF vodi ukupno četiri istrage u Crnoj Gori, od čega su ostale tri u Sektoru za osblje EU, potvrdio je za "Dan", šef službe za odnose sa javnošću te evropske institucije Johan Vult.

Vult je kazao da Evropska kancelarija za suzbijanje nelegalne trgovine i finansijskih prevara zasad nema oficira za vezu u Crnoj Gori.

OLAF, koji djeluje pri Evropskoj komisiji, ima više sektora, a Sektor za osoblje EU odnosi se na postupanje članova svih evropskih institucija, što uključuje i predstavnike institucija EU u Crnoj Gori.

Sektor za duvan i falsifikovanu robu isključivo se bavi nelegalnom trgovinom cigaretama i lažnim proizvodima.

Kome ide "kleopatra"

U javnosti su nedavno pojavile sumnje da je proizvodnja brenda cigareta "kleopatra" u Duvanskom kombinatu u stečaju, u aranžmanu sa sumnjivim kompanijama, paravan za šverc cigareta.

Šef odjeljenja za izvoz u kompaniji Eastern Company iz Egipta Farag Murad je početkom septembra najavio tužbu protiv odgovornih zbog proizvodnje cigareta „kleopatra“ u Crnoj Gori, jer oni kao vlasnici brenda nikada nijesu dali dozvolu za proizvodnju u DKP-u.

Tragom najava iz menadžmenta DKP-a da su dogovorili posao sa dvije nove inostrane kompanije, "Vijesti" su ranije objavile da je kompanija Iintercorp-Finance nije ni registrovana u Francuskoj, kako je saopšteno iz DKP-a, već u Bejrutu (Liban). Druga kompanija Virginia Tabacco PTE izbrisana je iz registra u Singapuru.

"Mnogo se neregularnih stvari poklopilo da bi se izveo zaključak da se radi o slučajnosti. Naprotiv, te neregularnosti veoma ozbliljno ukazuju da se radi o klasičnom švercu, a da iza tog šverca, nažalost, stoje institucije države Crne Gore, odnosno,pojedinci koji to kontrolišu", ocijenio je ranije Velizar Kaluđerović iz SNP-a.

Sumnjiva fabrika u Mojkovcu

"Vijesti" su ranije pisale o tome da postoje sumnje da u Mojkovcu radi ilegalni pogon za proizvodnju cigareta namijenjenih švercu.

“Vijesti” su prve informacije o tome dobile od službenika Uprave policije, a to su kasnije potvrđivali i pripadnici drugih crnogorskih bezbjednosnih službi i službenici državnih organa.

Dvojica bivših graničnih policajaca iz Rožaja Enver Dacić i Hamdo Murić su ranije saopštili da je otvoren švercerski koridor prema Kosovu , da u Mojkovcu postoji ilegalna fabrika duvana i da se preko graničnog prelaza, između ostalog, švercuju i cigarete.

Šverc drugačijih dimenzija

Inače, Evropska kancelarija za suzbijanje nelegalne trgovine kao nadležnost ima suzbijanje prevara, korupcije i drugih nepravilnosti vezanih za finansijske interese Evropske unije.

Na pitanje da prokomentariše situaciju u vezi šverca cigareta, imajući u vidu da je to godinama bio ogroman problem u Crnoj Gori, Johan Vult istakao je da je ga pojava sada poprimila drugačije dimenzije

Trenutna situacija u vezi šverca cigareta iz Crne Gore potpuno je drugačija od situacije u periodu 1994. godine do 2001. godine. Crna Gora je, uo vih nekoliko godina, bila tranzitna zemlja za cigarete koje se vjerovatno krijumčare unutar Evropske unije naglasio je portparol OLAF-a.

Galerija

Bonus video: