Imam u rožajskoj džamiji agituje za Bošnjačku stranku?

Murić je u tom govoru prisutnim kazao da ih podsjeća da su Bošnjaci i da treba da ”podrže svoje ljude (Slogan BS je “Biram svoje”)”, a “ne neke druge”
137 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 15:01h

Osim na terenu i promotivnim skupovima u Rožajama, zbog važnosti svakog glasa, predizborna kampanja se vodi i u džamijama gdje se, kako tvrde upućeni, „najlakše dobijaju najsigurniji glasovi“.

Tako je prošlog petka za vrijeme džuma namaza (molitva koja se obavlja petkom) u džamiji Sultan Murat II, pred nekoliko stotina ljudi, imam Redžep Murić nakon klanjanja održao više politički nego vjerski govor, kazalo je “Vijestima” nekoliko vjernika koji su prisustvovali molitvi.

Murić je u tom govoru prisutnim kazao da ih podsjeća da su Bošnjaci i da treba da ”podrže svoje ljude (Slogan BS je “Biram svoje”)”, a “ne neke druge” i da “treba da slijede svoju nacionalnost“.

On je prije ulaska u džamiju, u dvorištu, prisutnima govorio da Bošnjaci ne treba da glasaju partije koje im organizuju koncerte, već one koje će donijeti boljitak narodu.

“Vjerovatno je aludirao na koncert Harisa Džinovića koji je održan u subotu veče, u čast Dana opštine”, rekao je sagovornik “Vijesti”, čije ime je poznato redakciji.

U Rožajama apsolutnu vlast, duže od decenije, ima DPS koji u lokalnom parlamentu ima 17 od 33 odbornika. BS ima devet, a socijaldemokrate sedam odborniika

Murić je juče odbacio optužbe džematlij (ljudi koji molitve obavljaju u džamiji), koji su prošlog petka prisustvovali džuma namazu.

“To nije tačno. Kod mene nema politike i nemamo razgovor na tu temu”, rekao je Murić “Vijestima”.

Glavni imam Islamske zajednice (IZ) u Rožajama Ernad Ramović je kazao da je IZ iznad politike.

“IZ se ne miješa u politiku, ne dijeli ljude na ove ili one, ne pravi razlike. IZ je otvorena prema svakom čovjeku i instituciji”, rekao je Ramović.

Upućeni tvrde da ovo nije prvi put da se u džamijama čuju politički govori. Reis Rifat Fejzić je, kako tvrdi jedan od upućenih, prije nekoliko mjeseci rekao da u Rožajama treba da pobijedi BS kako bi se privukli turski investitori koji neće da investiraju u taj grad dok ga vodi ova vlast.

Fejzić sinoć nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

U Rožajama apsolutnu vlast, duže od decenije, ima DPS koji u lokalnom parlamentu ima 17 od 33 odbornika. BS ima devet, a socijaldemokrate sedam odborniika.

Dok DPS priča bajke, građani žive od socijale

Podgorica - Bošnjačka stranka (BS) optužila je rukovodstvo rožajske lokalne samouprave da su proslavu Dana opštine pretvorili u predizbornu promociju Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz rožajskog BS-a navode da su građani bili “primorani da slušaju o 'uspjesima rada lokalnog DPS-a', dodirujući svoje prazne džepove i iščekujući sljedeću isplatu socijale, koja je jedini prihod najvećem broju građana“.

Tvrde i da lokalni DPS nije dozvolio da građani proslavljaju Dan svoje opštine, bez obzira na svoje glasačko opredjeljenje.

“Slična situacija desila se i na svečanom ručku povodom Dana opštine, kada su se pozivu za prisustvo odazvali funkcioneri i odbornici BS, ali im je na ulazu rečeno da su sva mjesta zauzeli članovi DPS-a, koji su 'došli nepozvani'“, navodi se u saopštenju.

Na taj način je, kako ističu, lokalno rukovodstvo DPS-a “još jednom potvrdilo svoju bahatost, samoljublje i nevaspitanje”.

„Vjerovatno će se, po ustaljenom običaju, građanima prepričavati priče da BS ne poštuje Dan opštine, ali će građani ovog puta otkazati povjerenje bahatom rukovodstvu, i samosvjesno odlučiti da već sljedeći Dan oslobođenja Opštine proslavljaju uz svoju zastavu, pored državne“, ističu u BS.

Oni ističu da lokalni DPS čini sve da Rožajcima nametne da su “njihov jedini spas 'spasioci' iz Podgorice i drugih gradova”.

“Dokažite da imate i vi svoje kulturne i sportske predstavnike, kojima treba ukazati na značaju, bar na opštinskom nivou“, poručili su iz BS.

Bonus video: