Lazović: Nismo zvali MANS da ne bi zloupotrijebili podatke

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) navodno provjerilo evidenciju za više od 14 hiljada birača
91 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 13:40h

Vlada nije pozvala predstavnike MANS-a i političkih partija, koji su tvrdili da u biračkom spisku postoje neregularnosti jer postoji rizik da se lični podaci zloupotrijebe i objave u javnost, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović.

Lazović je, nakon prezentacije o vođenju i ažuriranju biračkih spiskova i Centralnog biračkog spiska (CBS), pojasnio da je namjera predstavnika Vlade bila da o biračkom spisku razgovaraju sa predstavnicima međunarodnih institucija i diplomatskog kora, dok MANS ne spada u tu kategoriju.

“Ukoliko bude potrebe napravićemo prezentaciju za političke partije. One su svaki dan u prilici da komuniciraju sa MIDT, imamo izuzetno dobru saradnju, nikakvih komentara i sugestija za sada”, kazao je on i dodao: “ ukoliko to budemo radili za NVO sektor i civilno društvo onda možemo ući u rizik koji se desio prethodnih dana da se lični podaci zloupotrijebe i objave na sajtovima i dnevnoj štampi.”

"Cijela Crna Gora zna"

Prema Lazovićevim riječima, predstavnici Vlade i Monstata su zvaničnicima OEBS-a, ODIHR-a, Delegacije EU u Crnoj Gori i ambasada zemalja članica EU i SAD-a “prezentovali, dokumentovali i obrazložili konstatacije koje su se ovih dana pojavile u javnosti o neregularnostima u CBS-u.”

Predstavnici Vlade su, tvrdi Lazović, potvrdili i dokazali da u Crnoj Gori ne postoje dva građanina koji imaju isti matični broj

“MIDT je provjerilo evidenciju za 14257 birača i 14023 je potvrdio da se rade o osobama sa različitim identitetom”, kazao je Lazović uz napomenu da ne postoje idealne baze podataka i da je važnije da li su te greške na nivou da mogu ugroziti kvalitet cjelokupnih podataka ili zanemarljivom.

Predstavnici Vlade su, tvrdi Lazović, potvrdili i dokazali da u Crnoj Gori ne postoje dva građanina koji imaju isti matični broj.

“Ima jedino onih koji imaju isto ime i prezime i to cijela Crna Gora zna. U komšiluku i kod rođaka ljude koji se zovu kao mi, žive na istoj adresi, posebno ako je adresa Zabjelo bb”, dodao je on.

Predstavnicima međunarodnih institucija su, kazao je, pokazali da se rezultati dobijeni popisom stanovništva i evidencija u CBS ne mogu porediti jer su u pitanju drugačije metodoligije prikupljanja.

Evidencije na najvišem nivou

Prema njegovim riječima, pokazali su da svi koji su registrovani u registru umrlih su izbrisani iz CBS-a.

“Ima li slučajeva da je u Crnoj Gori neko preminuo, a da njegova porodica to nije prijavila odnosno predala dokumentaciju da se on registruje u registru umrlih nije tajna u nekim ruralnim područjima”, pojasnio je Lazović uz napomenu da su to zanemraljive brojke te da su stvoreni uslovi za fer i demokratske izbore i u ovom slučaju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović nije htio da kaže koliko je u evidenciji MUP-a osoba koje formalno imaju prebivalište u Crnoj Gori, a duže od dvije godine žive u inostranstvu ili imaju strano državljanstvo.

“Nema potrebu da saopštim broj jer svi oni koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, koji su upisani u birački spisak mogu da glasaju. Ako svi dođu tog dana, glasaće”, kazao je Brajović.Minstar unutrašnjih poslova Ivan Brajović pojasnio je da je birački spisak živa materija, koji se svakog dana mijenja, a da će biti zaključen 3. oktobra.

Prema riječima Brajovića, evidencije i registri koji se vode u MUP-u sigurno na najvišem nivou kad je u pitanju region i na nivou ozbiljnih registara u zemljama EU.

“I na sam dan izbora imamo kontrolu glasanja, sprejevi, lampe za provjeru, prisustvo svih zainteresovanih partija koje učestvuju na svakom biračkom mjestu i apsolutno je jasno da smo mgućnost bilo kakvih zloupotreba smo sveli na najmanju moguću mjeru“, rekao je Brajović.

Galerija

Bonus video: