Ćalović: Nisu primijetili ni Zavalu, Kalića, Keljmendija...

Ona je upozorila da se, umjesto da reaguju, državni organi bave odakle MANS-u podaci i ko im je izvor
53 pregleda 99 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 19:07h

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović je ocjenila je ugrožen legitimitet oktobarskih izbora ugrožen, pozivajući se na podatke o navodnim neregularnostima u Centralnom biračkom spisku (CBS). Ćalović je kazala da se državni organi nijesu na kvalitetan način odnijeli prema ovom pitanju.

“Očekivala sam da će uprkos svemu oni reći 'ajde da dođete na sastanak, da prođemo kroz podatke i vidimo gdje su ti problemi'. Da vide koje smo podatke utvrdili“, kazala je Ćalović u emisiji “Načisto” na televiziji “Vijesti”.

Ona je upozorila da se, umjesto da reaguju, državni organi bave odakle MANS-u podaci i ko im je izvor i svakodnevno organizuju konferencije za novinare.

"Da li zaista mislite da će američka ambasadorka da sjedne sa njima otvori bazu podataka i kaže 'ajde da vidimo gdje su ovi duplikati'. Ne, ono što će oni da urade će da bude prezentacija i jedna klasična demagogija-citiranje zakona i izbacivanje brojki", kazala je Ćalović aludirajući na najavljeni sastanak predstavnika Vlade i međunarodnih institucija.

Ona tvrdi da državni organi neće dozvoliti da MANS pogleda je li su neregularnosti izbrisane iz biračkog spiska i priznaju da postoje i koji su duplikati.

Ćalović je kritikovala političke partije koje, prema njenom mišljenju, nijesu uočile mnoge nepravilnosti, a MANS jeste.

"Imate i neke lidere političkih partija koji žive u Budvi, pa nisu uočili Zavalu nego smo uočili mi. Imate neke ljude koji žive u Ulcinju, pa nisu uočili šta radi Naser Keljmendi ili neke koji imaju svoje predstavnike u Rožajama, pa nisu progovorili oko toga šta radi Safet Kalić u Rožajama".

Komentarišući navode Monstata da se njihovi podaci sa popisa i iz CBS-a ne mogu upoređivati jer je u pitanju potpuno drugačija metodologija prikupljanja, Ćalović je kazala:

"Možemo mi da koristimo koju hoćete metodologiju, ali činjenica je da (birača) ili ima ili nema ili možete prebrojati ili ga ne možete prebrojati. Ako je živ onda ga je Monstat prebrojao, ako nije živ onda zašto se nalazi u biračkom spisku."

Prema njenim tvrdnjama, nijedna opoziciona politička partija još uvijek nije dobila mogućnost da izvrši uvid u knjigu umrlih i da vidi da li ima birača "fantoma" na biračkom spisku.

"Mora se omogućiti poštovanje zakona u biračkom spisku koji kaže da političke partije imaju pravo da izvrše uvid u sve evidencije uključujući i evidenciju umrlih i evidenciju o prebivalištu, uključujući sve podatke koji bi omogućili da se vide da li ovo zaista tačno ili se gospoda iz vlade jednostavno razbacuju nekim ciframa bez ikakvog osnova", smatra ona.

Galerija

Bonus video: