Na biračkom spisku šest hiljada umrlih

Među građanima koji su rođeni 1939. godine ima 280 glasača više nego što je popisano, a među onima koji su rođeni godinu ranije ima 287 više
52 pregleda 112 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 11:17h

U Mreži za afirmaciji navladinog sektora (MANS) tvrde da se na Centralnom biračkom spisku (CBS) šest hiljada osoba vode kao glasači, iako više nijesu među živima.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović navodi da Centralni birački spisak nije usklađen sa Monstatovim podacima sa prošlogodišnjeg popisa stanovništa koji se odnose na populaciju stariju od 60 godina.

MANS je proteklih dana dostavio „Vijestima" izvode iz važećeg biračkog spiska koji su pokazali da najmanje 14.267 birača imaju jednog ili više "dvojnika" sa istim imenima, prezimenima i adresama stanovanja, a različitim matičnim brojevima i šiframa birača, ali i da najmanje 1.282 birača nemaju upisan matični broj, dok je 290 građana upisano na dva različita biračka mjesta.

Nakon uvida u CBS u MANS-u su tvrdili i da taj dokument nije usklađen sa bazom podataka na sajtu www.biraci.me koju vodi Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT).

U MANS-u ističu da je prema podacima sa popisa u Crnoj Gori bilo 113.533 građana koji su stariji od 60 godina, dok ih je u biračkom spisku 117.493. Popis pokazuje i da je 2011. godine starijih od 70 godina bilo 57.216, a u CBS je registrovan 58.541.

Broj građana koji su prošle godine imali preko 80 godina na popisu je bilo 14.891, a u CBS ih je 15.747, dok je 1.131 onih koji su navršili 90, a u biračkom spisku je upisano 1.406.

U MANS-u smatraju da takva nepravilnost u biračkom spisku omogućava drastične izborne zloupotrebe i mijenja uslove za prelazak cenzusa.

Poređenje podataka, navode u MANS-u, pokazuje da birača koji su stariji od 90 godina u CBS ima 22 odsto više nego na popisu, dok je jedino birača koji su rođeni između 1913. i 1921. godine više u popisnoj evidenciji nego biračkom spisku.

Prema podacima popisa, ističe ona, u Crnoj Gori imaju 44 osobe starije od 100 godina, dok ih je u biračkom spisku dvostruko više, odnosno 91. Slično je i sa osobama koje su u godini popisa imale 99 godina za koje je Monstat objavio da ih ima 24, a u CBS ih je 48.

Prema navodima MANS-a, i među osobama rođenim 1914. godine ima skoro 50 odsto više glasača nego građana koji su evidentirani popisom, dok je razlika uočljiva kod građana koji su rođeni 1920. kojih u CBS-u ima 108 više nego u popisnoj evidenciji.

Ćalović tvrdi da na osnovu otkrivenih podataka i niza slučajeva koje su toj organizaciji prijavili građani osnovano sumnja da se u biračkom spisku nalazi veliki broj umrlih lica

U MANS-u ukazuju da su razlike posebno uočljive kada je u pitanju populacija koja je u godini popisa bila starija od 80 godina, pa rođenih 1929. i 1931. ima više evidentiranih popisom nego u biračkom spisku.

U toj NVO navode da su prema podacima Monstata u 2011. godini u Crnoj Gori bile 2.153 osobe koje su rođene 1930. godine, dok u biračkom spisku ima 280 više osoba tog godišta.

U toj organizaciji su ukazali i da među građanima koji su rođeni 1939. godine ima 280 glasača više nego što je popisano, a među onima koji su rođeni godinu ranije ima 287 više.

Najdrastičnija je razlika, tvrde u MANS-u, među onima koji su rođeni 1946. godine jer biračko pravo ima čak 1.686 osoba više nego prema podacima Monstata. Kod populacije rođene 1951. godine i ranije ima 6.217 glasača više nego što, prema popisu, u Crnoj Gori ima građana tog godišta.

Partijski kadrovi vode spiskove

Ćalović tvrdi da na osnovu otkrivenih podataka i niza slučajeva koje su toj organizaciji prijavili građani osnovano sumnja da se u biračkom spisku nalazi veliki broj umrlih lica.

"Imajući u vidu da je riječ o drastičnim razlikama, vjerujemo da one nisu slučajne, već su pokazatelj ozbiljnih izbornih zloupotreba koje ugrožavaju legitimitet izbornog procesa. Štaviše, plašimo se da partijski kadrovi koji vode biračke spiskove suštinski zloupotrebljavaju glasačko pravo lica koja nisu među živima, sa ciljem uticanja na rezultat izbora", dodala je ona.

Ćalović je rekla da očekuje da će sve političke partije hitno zatražiti da im se omogući uvid u knjige umrlih, u skladu sa Zakonom o biračkim spiskovima i utvrditi koliko lica koja više nisu među živima ima biračko pravo, kao i da li su navodno glasali na prethodnim izborima.

Ona je pozvala nadležne institucije da suštinu zloupotreba ne pokušavaju zamagljivati navodnom brigom za privatnost građana i pritiscima na MANS, već da isprave nezakonitosti i kazne odgovorne koji rukovode biračkim spiskovima.

Knežević: Na Žabljaku nema "duplih"

Sekretar Opštinskog sekretarijata za društvene djelatnosti iz Žabljaka Slađana Knežević demantgovala je tvrdnje MANS da je u biračke spiskove u žabljačkoj opštini upisano 85 "duplih" birača ali i tvrdnje objavljene u pojedinim medijima da se pet lica sa ovog područja vode i u drugim opštinama.

"Takozvanih duplih birača apsolutno nema ni u jednoj od pomenutih mogućnosti. Mi redovno ažuriramo biračke spiskove i sve greške se otklanjaju".

"Za pet lica, za koja se navodi da su "dupli birači" upisani u biračke spiskove u drugim opštinama, tvrdim da su iz naših spiskova blagovremeno brisani na osnovu dokumenta o odjavi prebivališta izdatog od žabljačke filijale MUP Crne Gore", kazala je Knežević i dodala da nakon prvog zaključenja spiskova, na 22 biračka mjesta mogućnost da glasa na narednim izborima imaće 3.381 lice.

Knežević je kazala da svi birači, pored imena i prezimena imaju upisane prebivalište, adresu i matične brojeve građana.

"Kao i vjerovatno svugdje, i na našim spiskovima pojavljuju se lica istog imena i prezimena. Tako, na primjer imamo četiri Jelene Žugić. Dvije Slađane Knežević, po ostalom sasvim različite, moći će da glasaju na istom biračkom mjestu. Ko zna koliko je u Crnoj Gori još Slađana Knežević. Mnogima je to sasvim jasno ali nekima ne. A njihovu konfuziju neki pokušavaju iskoristiti radi ostvarenja svojih ciljeva", kazala je Knežević.

Galerija

Bonus video: