"Prijavićemo svaki slučaj zloupotrebe tokom predizborne kampanje"

”Neke prekršaje su već dokumentovali mediji, a sve to i mnoge druge stvari mi ćemo se truditi da prikupimo"
65 pregleda 4 komentar(a)
MANS, Foto: Boris Pejović
MANS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2012. 13:00h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prijaviće svaki slučaj zloupotrebe državnih resursa u toku predizborne kampanje i procesuirati ga Državnoj izbornoj komisiji (DIK), Tužilaštvu, međunarodnim organizacijama i građanima.

Direktor monitoring programa te NVO Vuk Maraš, koja je pokrenula projekat praćenja zloupotrebe državnih resursa, podsjetio je da ranije i bilo mnogo primjera i primjedbi na zloupotrebe državnih resursa tokom kampanja, što je, kako je istakao, registrovano u državnim i međunarodnim izvještajima.

S obzirom na to da je, kako je istakao, MANS učestvovao u pripremi novog Zakona o finansiranju političkih partija, Maraš je rekao da je došlo vrijeme da se provjeri koliko se on poštuje. Govoreći o zabranama koje se tiču donacijama političkim partijama predviđenim navedenim zakonom, Maraš je upozorio da je “zabranjeno primanje donacija od inostranih država, organizacija, osoba koja nemaju biračko pravo u Crnoj Gori, od anonimnih darodavaca, javnih ustanova i pravnih lica, privrednih društava sa učešćem državnog kapitala i priređivača igara na sreću”.

Posebno je ukazao na stavku koja se odnosi na zabranu potrošnje budžeta svim državnim i lokalnim potrošačkim jedinicama, u odnosu na prosječnu mjesečnu potrošnju za prethodnih šest mjeseci.

To, kako je pojasnio, znači da se nijedna institucija “ne smije odjednom sjetiti da opredijeli neke dodatne donacije za socijalu, isplati kredite ili da bilo kakva bespovratna sredstva bilo kome, kako bi uticala na birački proces i pribavila glasove”.

"Sastav DIK-a ne obećava puno"

Podsjetio je i na zabrane korišćenja službenih automobila nakon isteka radnog vremena i zapošljavanje osoba u državnim i lokalnim organima, javnim preduzećima i fondovima na određeno vrijeme u periodu od raspisivanja do održavanja izbora.

”Neke prekršaje su već dokumentovali mediji, a sve to i mnoge druge stvari mi ćemo se truditi da prikupimo, dokumentujemo i ukažemo na kršenje zakona. DIK je zadužena da kontroliše da li partije prave zloupotrebe, ali na žalost, ovakav stav tog organa, kog čine predstavnici političkih partija, ne obećava puno”, smatra Maraš, ističući kako je kazna za pojedince koji prekše zakon u toj oblasti do dvije hiljade eura, odnosno maksimalno 20.000 za političke partije ili državne institucije.

Ukazajući na nekoliko radnji koje se ponavljaju iz kampanje u kampanju, a koje tretira i Krivični zakon, advokat MANS-a Veselin Radulović podsjetio je na najavljeno donošenje Zakona o legalizaciji nelegalno građenih objekata.

“U Crnoj Gori ima više od 100.000 ilegalnih objekata, a znamo kako je lako uticati na te vlasnike da glasaju kako im se sugeriše"

“U Crnoj Gori ima više od 100.000 takvih objekata, a znamo kako je lako uticati na te vlasnike da glasaju kako im se sugeriše, kako bi im gradnja bila legalizovana”, rekao je Radulović, upozoravajući na kršenje zakona u toj oblasti i kroz dodjelu stanova bez oglašavanja.

Zato će MANS, kazao je on, sve informacije procesuirati “ne samo DIK-u već i Vrhovnom državnom tužilaštvu”.

“Iako smo svjesni da vrhovna tužiteljka nije spremna da se bavi tim, kao ni mnogo ozbiljnijim kriminalom. Ali brzo će doći vrijeme kada će na njeno mjesto doći neko ko će raditi prema Ustavu i zakonima. A taj će se baviti i njenim nevršenjem službene dužnosti”, zaključio je Radulović.

Zorica Ćeranić (MANS) pozvala je sve građane da toj NVO prijave zloupotrebe državnih resursa, garantujući im anonimnost, navodeći da su građani prošle godine prijavili više od 900 slučajeva korupcije.

“Policiji 40, a tužilaštvu samo deset. Što dokazuje da građani u MANS imaju mnogo više povjerenja nego u državne institucije”, kazala je Ćeranić.

Bonus video: