Perović: Pobjeda Fronta i Pozitivne učvrstila bi nezavisnost države

"...Crna Gora je jedina bivša komunistička zemlja zapadno od Rusije koja nije promijenila vlast od završetka Drugog svjetskog rata"
217 pregleda 56 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 12:17h

Pobjeda Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore na oktobarskim izborima učvrstila bi nezavisnost države, jer bi se nova vlast posvetila rješavanju najvažnijih socio-ekonomskih problema u društvu, ocijenio je profesor Miodrag Perović.

On je kazao da je crnogorsku nezavisnost podržala međunarodna zajednica i da nikakav skori referendum o državnom statusu nije moguć. Crna Gora u bliskoj budućnosti ne bi bila ugrožena čak i da se, kako je rekao Perović, "predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ponovo premetne u Srbe".

Perović smatra da će stvarna opasnost za nezavisnost nastupiti ako Crna Gora ne opravda istorijsku šansu koja joj je data, odnosno, ako ne uspije da se oslobodi korupcije i organizovanog kriminala i ne zaživi kao pravna, demokratska i ekonomski uspješna evropska država.

Stara DPS mašina protiv ozbiljnije i osvježene opozicije >>>

"Stoga bi pobjeda Fronta i Pozitivne, odnosno opozicije, značila, u stvari, učvršćivanje crnogorske nezavisnosti, jer bi se nova vlast posvetila rješavanju gorućih socio – ekonomskih problema crnogorskog društva", kazao je Perović u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da je priča da savez independista i unionista ugrožava crnogorsku nezavisnost, smišljena za plašenje »neukih independista«.

"Navodna odbrana države je pokušaj da se zasluži kakva-takva podrška za ostanak na vlasti koalicije DPS i Socijaldemokratske partije, koja je nakon referenduma bila toliko socioekonomski neuspješna da je izgubila legitimitet i svrhu", ocijenio je Perović.

Prema njegovim riječima, šest godina nezavisnosti pokazalo je većinu prednosti koje ona donosi i većinu slabosti crnogorskog društva koje su onemogućile da se te prednosti iskoriste.

Perović smatra da su referendum i nezavisnost donijeli neku vrstu Vestfalskog ugovora između Srbije i Crne Gore.

Pritisak Srbije na Crnu Goru koji traje 150 godina, kaže Perović, bitno je smanjen i Crna Gora je dobila mogućnost da se posveti sopstvenim problemima

Pritisak Srbije na Crnu Goru koji traje 150 godina, kaže Perović, bitno je smanjen i Crna Gora je dobila mogućnost da se posveti sopstvenim problemima.

On je naveo da je to važan korak u istorijskom sazrijevanju crnogorskog društva, "da samo upravlja svojom sudbinom i odgovara za uspjehe i neuspjehe".

"Međutim, Crna Gora se pokazala nedovoljno sposobnom kako za demokratizaciju i društveni razvoj, tako i da iskoristi veće razvojno – ekonomske mogućnosti koje je porodila nezavisnost", kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, crnogorska vlast, i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu, vodi neevropsku politiku, umjesto da je posvećena stvarnoj evropeizaciji.

"Vlast sa jedne strane, pojačava podjele i usporava unutrašnju integraciju crnogorskog društva, a sa druge, ulazi u ekonomski koloplet sa zemljama koje kasne stoljećima u razvoju demokratije u odnosu na zemlje zapadne Evrope, kao što su Azerbejdžan i Rusija", smatra Perović.

On je ocijenio da to usporava zasnivanje Crne Gore na vrijednostima evropske civilizacije i integrisanje njene ekonomiju u evropsku.

Zašto je vlast u Crnoj Gori nesmjenjiva

Perović je kazao da su tri razloga zbog kojih je vlast u Crnoj Gori nesmjenjiva.

Prvi je, kako je naveo, jer je vladajuća politička elita izrasla iz komunističke tradicije, "totalne kontrole društva sa dodatnim opterećenjem da nikad u istoriji Crna Gora nije imala demokratsku smjenu vlasti".

"Ne računajući diktaturu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koja se naslanja na Rusiju, Crna Gora je jedina bivša komunistička zemlja zapadno od Rusije koja nije promijenila vlast od završetka Drugog svjetskog rata", rekao je Perović.

On smatra da je crnogorski režim jedina vlast u Evropi koja ima političku policiju, i koji vlada ucjenama koje se baziraju na zloupotrebama državnih institucija,

On smatra da je crnogorski režim jedina vlast u Evropi koja ima političku policiju, i koji vlada ucjenama koje se baziraju na zloupotrebama državnih institucija, silom i strahom, što sprečava normalni razvoj društva i stvaranje jake opozicije

Perović je kazao da je drugi razlog za nesmjenjivost režima to što je u Crnoj Gori na vlasti organizovani kriminal.

"Zahvaljujući tome što je vrh vlasti istovremeno i vrh organizovanog kriminala, kriminal kontroliše sve institiucije vlasti. On ima svoje poslanike, tužioce, sudije i policajce. Vlast za to ima i finansijske mogućnosti jer je stekla ogromnu finansijsku moć baveći se nelegalnim poslovima na međunarodnom nivou i pljačkaškom privatizacijom i zloupotrebom državnih resursa", ocijenio je on.

Kao treći razlog zbog kojeg je ista stranka i dalje na vlasti, Perović vidi činjenicu da je trebalo vremena da independisti i unionisti shvate da moraju da sarađuju da bi se Crna Gora demokratizovala i ekonomski razvijala.

Upitan da li kao intelektualac koji je od početka podržavao crnogorsku nezavinost, danas smatra da je sintagma iz tog perioda, "prvo država pa demokratija" bila opravdana, Perović je rekao da je demokratija po definiciji procedura koja se ostvaruje kroz institucije.

"Zato je država mehanizam za ostvarenje demokratije. Izgradnja institucija tekla bi sporo i da smo ostali u zajedničkoj državi sa Srbijom, jer Crna Gora nema demokratsku tradiciju, a osim toga dijelila bi probleme Srbije koji nijesu mali", precizirao je on.

Perović je naveo da je u Crnoj Gori od referenduma akumulirana velika demokratska energija.

"Energija, koja će, ubijeđen sam, eksplodirati, ako ne na ovim, onda na sljedećim izborima", rekao je on.

U društvu u kojem je za obavljanje stručnih poslova važnija pripadnost partiji ili naciji od kompetencije, intelektualci ne mogu da igraju onu ulogu koju imaju u demokratskim državama

"U društvu u kojem je za obavljanje stručnih poslova važnija pripadnost partiji ili naciji od kompetencije, intelektualci ne mogu da igraju onu ulogu koju imaju u demokratskim državama", dodao je on.

Govoreći o stanju u domaćim medijima, Perović je rekao da njihov problem ne zavisi od toga da li je država nezavisna, već od toga da li je demokratska, "jer mediji su, po svojoj društvenoj funkciji, čuvari demokratije".

On je kazao da u nedemokratskim društvu vlast medije tretira kao neprijatelje.

"Pošto Crna Gora nije bila demokratska ni kad je bila članica savezne države ni danas kad je nezavisna država, medijima je bilo teško i tada i sada", kazao je on.

Medijima je teže nego 1990-tih: Režim se kriminalizova i postao brutalniji

Perović je ocijenio da je medijima teže raditi sada nego 1990-ih, "jer se režim kriminalizovao i postao brutalniji".

"Kada je 1991. godine na Monitorov krov bačena bomba i plafon se srušio na nas koji smo se zadesili u redakciji, znali smo da režim neće ići dalje, da nas neće ubijati. Sada, nakon krimininalizacije režima, nije izvjesno da se to neće dogoditin nekom novinaru ili uredniku kao što se desilo Dušku Jovanoviću", dodao je on.

Perović smatra da je crnogorsko čitalačko tržište malo i za po jednu televiziju i dnevnu novinu, »a kamoli za četiri dnevne novine i desetak televizija«.

"Mnoštvo medija održava režim. Mislim da će se tokom vremena i sa odmicanjem procesa demokratizacije broj dnevnih listova svesti na dva sa raličitim izdavačkim orjentacijama i broj televizija najviše na tri", zaključio je on.

Galerija

Bonus video: