DPS i SDP nijesu za legalizaciju lakih droga i prostitucije

“Logično je da između, čak i prirodnih partnera, postoje određene razlike. Treba uvažiti drugačije mišljenje", rekao je Vešović
64 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 16:42h

Stav predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića o legalizaciji lakih droga i prostitucije različit je u odnosu na stavove Demokratske partije socijalista (DPS), a i u suprotnosti je sa principima Socijaldemokratske partije (SDP), saopšteno je “Vijestima” iz DPS-a i SDP-a.

Popović je prije dva dana crnogorskom izdanju “Blica” rekao da će pozivati na dekriminalizaciju lakih droga jer, kako je rekao, vjeruje da je “postojeće zakonodavstvo suviše kruto i štetno”.

“Isto tako, prostitucija je neizbježni i sastavni dio svakoga društva. Potrebno nam je zato da se konačno suočimo sa tom činjenicom, i da se naročito zdravstveno zaštite pružaoci tih usluga, kao i klijenti. S obzirom na to da potičemo iz zemlje koja je i u bliskoj prošlosti bila svjedok intenzivne etničke i religiozne netolerancije, od koje se još nijesmo u potpunosti oporavili, kao članovi evropske liberalne porodice smo se obavezali da ćemo raditi u našin društvima i regionu na promociji ljudskih prava...“, kazao je Popović.

On je rekao i da će stalno pozivati na konačni početak procesa izjednačavanja prava homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba sa ostalim građanima.

Različiti stavovi

Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić rekao je “Vijestima” da je pravo svake partije da ima svoje autonomne političke stavove po pojedinim pitanjima, pa tako i LP.

“Kad je u pitanju legalizacija lakih droga i prostitucije to nijesu programski principi SDP-a, niti će se za njih zalagati u budućnosti. Ne mislimo da bi te legalizacije bile dobre za Crnu Goru”, rekao je šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić.

“Logično je da između, čak i prirodnih partnera, postoje određene razlike. Treba uvažiti drugačije mišljenje"

On je, komentarišući stavove Popovića, “Vijestima” rekao da kada je riječ o pitanjima vezanim za LGBT zajednicu, Crna Gora treba da poštuje Ustavom zagarantovana prava svih crnogorskih sugrađana “i da bude na visini evropskih standarda u toj oblasti”.

Portparol DPS-a Časlav Vešović rekao je “Vijestima” da sa svojim koalicionim saveznicima “na isti ili sličan način vidi prioritete razvoja Crne Gore i za štitu državnih interesa”.

“Logično je da između, čak i prirodnih partnera, postoje određene razlike. Treba uvažiti drugačije mišljenje, jer je to put da se donese najbolja odluka. Zbog toga nemamo potrebu da prikrivamo razlike, ni kada je u pitanju odnos prema dekriminalizaciji lakih droga i legalizaciji prostitucije. Pravo je svake partije da zastupa svoje ideje i da ih saglasno svojoj političkoj snazi promoviše i realizuje”, istakao je Vešović.

Galerija

Bonus video: