Pozitivna: Nakon 23 godine, vrijeme je za demokratsku promjenu vlasti

Prva pretpostavka je da je Crna Gora samostalna, suverena, nezavisna i nažalost, nedovoljno demokratska država
40 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.09.2012. 13:31h

Nakon 23 godine vlasti iste političke klase, u nezavisnoj, suverenoj, smaostalnoj i nedovoljno demokratskoj Crnoj Gori, pravo je vrijeme da dođe do demokratske smjene režima, saopšteno je na predstavljanju izbornog proglasa Pozitivne Crne Gore.

U proglasu, koji je ustvari izborni program napisan tako da ga razumiju svi građani, navodi se da su ključne tri pretpostavke na kojima Pozitivna opravdava svoje osnivanje.

“Prva je da je Crna Gora samostalna, suverena, nezavisna i nažalost, nedovoljno demokratska država. Druga je da je nakon 23 godine vladanja iste političke klase trenutak da dođe do demokratske smjene vlasti, a treća da postojeća opozicija nije u stanju da to učini”, poručio je generalni sekretar Pozitivne Mladen Bojanić.

On je poručio da Pozitivna ima za cilj da ojača demokratiju, navodeći da je smjenjivost vlasti jedan od osnovnih principa na kome počiva demokratski poredak.

“Demokratija počinje i završava se voljom naroda. Građani imaju vlast u svojim mrukama i na izborima odlučuju kome će tu vlast da povjere”, istakao je Bojanić.

Uvjeren je i da je sada pravi trenutak, jer “postojeća opozicija nije bila spremna, niti spretna, niti pouzdana da uvjeri većinu građana da su oni alternativa”.

"Građani imaju vlast u svojim mrukama i na izborima odlučuju kome će tu vlast da povjere”

“Osnivanjem Pozitivne tog razloga više nema”, rekao je Bojanić, garantujući građanima, ako dođe do promjena, “mir, stabilnost, bezbjednost, sigurnost i prosperitet”.

Poručujući da nakon promjena u Crnoj Gori neće biti “revanšizma, osvete, prevrata i revolucije”, Bojanić je vladajućim partijama poručio da ne brane samostalnost Crne Gore, jer ona nije ugrožena.

“Ako samostalnost i treba da se brani, neka budu uvjereni da ćemo je mi braniti mnogo bolje i efikasnije nego što oni čine”, rekao je Bojanić, navodeći da se izbori dešavaju “izvan referendumskih podjela”.

Uvjeren da će na izborima vlast i dosadašnja opozicija odigrati već poznatu utakmicu sa istim rezultatom, Bojanić je rekao da će vlast braniti državu predstavljajući druge da žele da ugroze njenu nezavisnost.

“A postojeća opozicija će nevješto da se brani napadima na vlast optužujući ih da su svi oni loši i krivi za sve što je loše”, rekao je Bojanić.

Kazao je da više nije riječ o referendumu za nezavisnost,poručujući da odgovornosti danas ima malo, a 'vođa' previše.

Bojanić je rekao da će Pozitivna ostvariti iskonsku ideju socijalne pravde, navodeći da, kad je riječ o državnoj administraciji, “teret krize treba da podijele svi”

Govoreći o solidarnosti i socijalnoj pravdi, Bojanić je rekao da će Pozitivna ostvariti iskonsku ideju socijalne pravde, navodeći da, kad je riječ o državnoj administraciji, “teret krize treba da podijele svi”.

“Naša administracija je skupa i moramo je učiniti jeftinijom, jer cijenu njenog funkcionisanja plaćaju građani”, istakao je Bojanić.

Pozitivna želi aktivnu ekonomsku uloguPredstavljajući dio koji se tiče ekonomije, Bojanić je rekao da Pozitivna želi da država preuzme aktivnu ekonomsku ulogu u društvu.

“A ne da pasivno, kao što je sad slučaj, intervenišemo samo kad su ugroženi vitalni finansijski interesi pojedinaca i njihovih oligarhija”, kazao je Bojanić, navodeći da su umorni od tezada će se ekonomski problemi riješiti direktnim stranim investicijama, koje jesu poželjne “ali ne mogu samieda riješe problem”, jer su i svijet i EU u krizi, pa nemaju novca da riješe svoje probleme, a kamo li da investiraju u druge države.

Kad je riječ o zdravstvu i obrazovanju, Bojanović je rekao da su te dvije potpuno zapostavljene. Uvjeren je i da zdravstvo može biti dostupno svima, bez obzira na imovinsko stanje.

Bonus video: